Når starten gikk på New York City Marathon (NYCM) i går var det 10 grader (50F) og 13 sekundmeter vind (8mph), men vinden ble noe mindre etterhvert og løpsforholdene var alt i alt veldig gunstige i New Yorks gigantmaraton med 52.812 fullførende løpere, og det ble sterke vinnertider; både Mary Keitany (2:22:48) og Leilisa Denisa (2:05:59) løp på tidenes nest raskeste tid i NYCM.

Historient største negative split av NYCM-vinner?
Spesielt imponerende var løpet til Mary Keitany fra Kenya der hun etter en - for henne - behagelig første halvmaraton på 1:15-tallet knallet til med 1.06.58 på siste halve. Det er hva vi kaller solid negative split, og vi tviler på om noen vinner har klart noe tilsvarende tidligere. Dette var Keitanys fjerde seier på fem år, og hun er nå den nest mestvinnende kvinnen i NYCM, bare slått av legendariske Grete Waitz med ni seire i årene 1978-1988. I fjor ble Keitany slått av amerikanske Shalane Flanagan, men nå tok hun en knusende revansj.

Den suverene vinneren. (Foto: NYCM)

Vivian Cheruiyot, også hun fra Kenya kom på andreplass med  2:26:02 mens fjorårets vinner Shalane Flanagan fra USA kom på tredjeplass med 2:26:22, som var 31 sekunder raskere enn i fjor.

- Jeg klarte å gjennomføre et veldig fint løp, sa Keitany. Jeg tenkte bare på å prøve å vinne, men egentlig ikke på løyperekorden. For meg var det viktigste. å vinne, sa hun etter løpet. Da hun økte farten midtveis gikk det veldig fort, og fra 17 til 18 miles brukte hun 4:55 (3:03 min/km) som bare var fem sekunder tregere enn herrenes tetgruppe på samme sted i løypa.

De tre raskeste i kvinneklassen. (Foto: NYCM)

Norske resultater:
Det var fire norske menn blant det 100 beste, men ingen damer, så vi kommer tilbake med norske resultater så fort de er tilgjengelige.

10 130 Belaynesh Fikadu 2:30:47 NY United States ETH

Herrevinner Desisa brtyter målsnøret som vinner for første gang. (Foto: NYCM)

Første seier for Lelisa Desisa
Etiopias Lelisa Desisa vant sin første TCS New York City Marathon på tiden 2:05:59, som altså er den nest raskeste tiden i løpets historie. På slutten så det ut til at 22 år gamle landsmannen Shura Kitata skulle ta han igjen og frarøve han seieren, men akkurat i det Kitata var i ryggen på Desisa økte sistnevnte farten nok til å holde unna de siste meterene inn mot mål. Seiersmarginen ble på fattige to sekunder, 2:05:59 mot 2:06:01.

Fjorårsvinner - og i manges øyne favoritt til å vinne, Geoffrey Kamworor fra Kenya, kom  på tredjeplass etter å ha sett veldig sprek ut lenge. Ellers var det de fem høyest rankede herreløperne som kom på de fem første plassene, tre etiopiere og to kenyanere.

- Dette har vært min drøm å vinne i New York," sa Desisa. - Jeg har deltatt her fire ganger, og jeg har prøvd veldig hardt å vinne, og nå lykkes jeg endelig, sa han.

Pallen i herreklassen. (Foto: NYCM)

Norske deltagere:
Tre norske løpere figurerer i topp 100 i herreklassen, og raskest av dem var André Borgen fra IL Tyrving som løp på 2:29:49 (53. plass). Han er en av seks løpere i en "Braking 2:30"-gruppe som ble startet opp i januar. Dette målet oppnådde André allerede i Berlin i september med 2:28:45, og i NYCM klarte han å underskrede den magiske grensen en gang til. Andre løpere i den gruppa er Simen Næss Berge (2:29:33i Frankfurt), Olger Breivik Pedersen, Erlend Aano, Andreas Grøgaard (2:28:45 i Frankfurt) og Jann Post.

I Ney York kom også Martin Kjäll-Ohlsson og Ole Kristian Heggheim i topp 100 med tidene 2:30:33 og 2:35:52. Vi kommer tilbake med flere norske resultater så fort de er tilgjengelge.

Top 10 overall men (og norske i topp 100)

TCS New York City Marathon hjemmeside

Søkbare resultater på navn og klasse (foreløpig ikke på nasjon)

52.812 løpere fullførte årets NYCM, 42% eller 22.142 av disse var kvinner. Gjennomsnitsstiden var 4:40:22 (kvinner 4:54:48 og menn 4:28:55).

Kondis.no: New York City Marathon samleside