Grete+Waitz+har+f%E5tt+overrakt+New+York+Marathon-medaljen+som+hun+selv+pryder%2C+av+l%F8psdirekt%F8ren+i+New+York+Marathon%2C+Mary+Wittenberg.+%28Foto%3A+Kjell+Vigestad%29
Grete Waitz har fått overrakt New York Marathon-medaljen som hun selv pryder, av løpsdirektøren i New York Marathon, Mary Wittenberg. (Foto: Kjell Vigestad)

President i New York Road Runner's og direktør for New York Marathon, Mary Wittenberg, fortalte på seremonien hvor mye Grete Waitz hadde betydd på en rekke områder.

- Grete Waitz rolle som forbilde og inspirator kan ikke overvurderes. Hun banet veg for kvinnelige maratonløpere, og også etter sin aktive karriere har hun inspirert både kvinner og menn, eldre og yngre til et aktivt liv. Gretes innsats har også betydd svært mye for å gjøre Norge kjent i New York og USA, fortalte Wittenberg og berømmet Grete Waitz både for hennes storhet som idrettsutøver og ydmykhet som menneske.

Grete Waitz på sin side takket så mye for hyllesten og syntes det var stort å motta den på Bislett som var arenaen der hennes løpskarriere starta. Hun fortalte også om hvor tilfeldig det var at hun stilte opp i New York Marathon i 1978 - og at hun både underveis og etterpå tenkte "aldri mer".

- Jeg hadde på forhånd ikke løpt lenger enn drøye to mil, og i løpet gikk jeg tom etter 30 km. Da jeg endelig kom til mål, var jeg skikkelig sint på Jack som hadde overtalt meg til å stille. Lite hjalp det at jeg hadde vunnet og satt ny verdensrekord, fortalte Grete som mente at det første maratonløpet var hennes hardeste.

- Neste år var jeg bedre forberedt med flere lange turer, og jeg gikk ikke på den samme smellen.

- Hvordan klarte du å vinne et av verdens største maratonløp hele ni ganger?


- De første årene løp jeg bare ett maratonløp, og kunne derfor fokusere for fullt på det. Og da jeg seinere slutta med baneløping og løp flere maratonløp, så var likevel New York Marathon det løpet jeg alltid satsa på å være i toppform til. Jeg var også heldig å klare å holde meg skadefri hele denne perioden. Men jeg har nok også mye å takke foreldrene mine for - jeg har vært heldig med genene, smilte Grete Waitz til de om lag 40 frammøtte av celebriteter og pressefolk.

Grete Waitz har sammen med husbond Jack gjort en kjempejobb for å promotere
Oslo Maraton, og i år har hun også startet stiftelsen Aktiv mot kreft.
Medaljens forside
Grete Waitz har klart det ingen andre har vært i nærheten av - å vinne New York Marathon ni ganger. (Foto: Kjell Vigestad)
Medaljens bakside
"Grete Waitz - den største av alle mestre i New York City Marathons historie" er innskriften på årets deltakermedalje i New York Marathon. (Foto: Kjell Vigestad)