Høyoppløselige bilder på Kondis bildedatabase
 

Det ble til slutt Harald Bjerke (45) fra Bekkestua og Romerike Ultraløperklubb som vant 24-timersløpet Måndalen Ultra Run. Løpet startet i kuldegrader, og temperaturen kom aldri på plussiden i det som er Norges desidert kaldeste 24-timersløp noensinne. Det var meldt kaldt vær da løperne reiste til Måndalen, men tross alt 3-4 varmegrader. Når det ble 5-6 grader kaldere er det veldig merkbart.

I det kalde været fikk vi en veldig tydelig bekreftelse på at et 24-timersløp varer i 24 timer. Den som de første 12 timene av løpet lå nederst på resultatlista, endte opp som løpets vinner. I tur og orden måtte Kilian Jornet, Sebastian Conrad Håkansson og Didrik Hermansen gi seg - og til slutt var det tre løpere som kjempet seg inn i de siste 6 timene på det saltede banedekket.

Harald_Bjerke_filmteamet.jpg
Harald Bjerke har overtatt filmstjernerollen som Kilian Jornet hadde i begynnelsen av løpet. (Foto: Olav Engen)


Se også: Kilian Jornet og Sebastian Håkansson har brutt i Måndalens 24-timersløp

Lenge så Jo Inge Norum ut som den kommende vinneren, men også han fikk store problemer i kulda - akkurat som Simen Holvik, men selv med mye stopp og veldig sakte fart fortsatte de å kjempe seg videre. Bakfra kom Harald Bjerke i imponerende bra fart forholdene tatt i betraktning, og etter 19 timers løping var den eldste av deltagerne i teten.

I mange timer så det ikke ut til at kulden plaget løperne nevneverdig, men det er klart at 24 timer i kuldegrader nødvendigvis må merkes på kroppen - i tillegg til at 24-timersløp i seg selv er veldig utmattende. 

- Det er det tøffeste jeg har vært med på noen gang, sa Simen Holvik, og Jo Inge Norum ga uttrykk for det samme. Begge roset arrangøren for opplegget - og var fornøyd med i det hele tatt å holde ut i 24 timer.

IMG_0003_sIMEN_Holvik_ferdig.JPG
Simen Holvik, helt ferdig!

IMG_0006_Jo_Inge_Norum.JPG
Jo Inge Norum etter en kald 24-timers opplevelse. (Foto: Olav Engen)

IMG_0001_Harald_Bjerke_intervju.JPG
Harald Bjerkje intervjues av Salomon-teamet. (Foto: Olav Engen)
 

Største opplevelsen i mitt liv

- Dette er den største opplevelsen i mitt liv, sa Harald Bjerke til Salomons filmteam umiddelbart etter målgang. Han gjentok dette da vi tok en prat med han innendørs mens han ventet på dopingkontroll. 

- Jeg satset på et så jevnt løp som mulig og hadde kledd meg godt med ull innerst. Samtidig er jeg odt vant med å løpe i kulde, jeg har aldri hatt tredemølle og trener ute hele vinteren.

- Jeg har hatt to skadefrie år, og føler at det har løsnet veldig formmessig, sier Harald som satte maratonpers på 2:42 tidligere i høst, og nå debuterte med en totalt uventet seier på 24-timers. 

- Jeg hadde regnet med jumboplassen, og vet at noen lurte på hva i all verden jeg gjorde i dette feltet. Jeg føler jeg fikk gitt et godt svar på det, smiler Harald der han ligger på en sofa godt innpakket i tepper. 

Underveis hadde det vært tungt tidlig på natten, men etter hvert som han avanserte kom det ny inspirasjon og nye krefter. At det var få løpere yntes han var helt greit, han like å klpe solo, og kan da konsentrere seg om seg selv og ikke løpe så mye sikksakk.

IMG_0014_Pallen_Måndalen24.JPG
Pallen med det tre som fullførte 24-timersløpet: Simen, Harald og Jo Inge. (Foto: Olav Engen)

SLUTTRESULTATER:

 
LastRank
Name
 
Laps
Distance (km)
 
  1 Harald Bjerke 580 232.28  
  2 Jo Inge Norum 548 219.45  
  3 Simen Holvik 520 208.13  
  4 Didrik Hermansen 437 174.80  
  5 Sebastian Conrad Håkansson 403 161.20  
  6 Kilian Jornet 337 134.80  


Vet at jeg holder ut tidsmessig

- Dette blir mitt første 24-timers baneløp, så dette er nok litt ukjent terreng for meg. Jeg har for øvrig løpt tre lengre ultraløp i år, hvorav jeg løp i 24 timer på to av dem, så jeg vet at jeg klarer å holde ut tidsmessig, sa Harald Bjerke til Kondis dagen før avreise til Måndalen. De siste månedene har han hatt flere maratonspesifikke asfaltøkter, og har fått en god del kilometer på hardt underlag.

- Dette tror jeg vil komme bra med. Jeg er en del sterkere på flate og mer løpbare ultra enn terrengultra, så jeg tror dette løpet passer meg bra. Mitt mål i Måndalen er å løpe minst 240 kilometer, sa Harald - en målsetting han nesten klarte under tøffe forhold. Derimot tok han en uventet seier, godt sekundert og supportert av venn og ultraløper Christian Randholm.

Harald_Bjerke_filmteamet_panoramabilde.jpg
Panoramamontasje med Harald og filmteamet til Salomon. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)