Sammy Wanjiro var et løpstalent helt utenom det vanlige, sjøl i kenyansk sammenheng. Som 18-åring satte han juniorverdensrekord på 10.000 m med 26.41,75.

Men det var på halvmaraton og maraton han skulle gjøre seg mest berømt. Han satte tre verdensrekorder på halvmaraton, og bare 21 år gammel tok han olympisk gull på maratondistansen i Beijing i 2008. Løpet er et av de mest overbevisende verden har sett, med djerv frontløping og olympisk rekord på 2.06.32 i 30 graders varme og høy luftfuktighet.

Sammy Wanjiro har også vunnet Chicago (to ganger), London og Fukuoka Marathon. Persen er på 2.05.10 mens han står bokført med 58.33 på halvmaraton.

Den store suksessen som løper til tross, så er det ting som tyder på at ikke alt ikke fungerte optimalt i livet ellers for Wanjiro. I desember 2010 ble han anmeldt for å ha trua sin kone med en AK-47-rifle han ikke hadde tillatelse til å bære.

Omstendigheten rundt dødsfallet er foreløpig uklare, men Sammy Wanjiru skal ha falt eller hoppa fra balkongen på sin egen leilighet. Foranledningen skal ha vært en konfrontasjon med kona hans, som kom overraskende heim, mens Sammy hadde en annen kvinne på besøk. Fallet skal ha medført så store hodeskader at livet ikke kunne reddes. Samtidig har Sammys mor stått fram og hevda at sønnen ble myrda i soverommet før han ble kasta utfor verandaen.

Uansett er en av verdens største langdistanseløpere gått bort, og det er stor sorg i både Kenya og i løpsverdenen ellers.

Heder av Sammy Wanjiru hos IAAF

Om omstendighetene rundt dødsfallet hos The Standard

Wanjirus mor hevder at sønnen ble myrdet - i The Standard