Helgen 21.-22. november arrangerer Måndalen IL i samarbeid med Salomon et 24-timersløp på Måndalen stadion, 2 mil vest for Åndslsnes. Kulissene er mektige fjell på alle kanter med unntak av i øst der Romsdalsfjorden breier seg.

Se tidligere omtale (2019) av Moon Valley Run Festival med bilder fra stationanlegget og fjellene rundt
Kilian Jornet vant i Moon Valley Run Festival (2020)

Dette er ikke et vanlig åpent løp, men et løp i forbindelse med lansering av en ny løpesko og tilrettelagt slik at verdens beste fjellultraløper Kilian Jornet kan prøve seg på noe så uvanlig som et ultraløp på flatt underlag. Da er det naturlig å sikte seg inn på det som er verdens lengste 24-timersdistanse til nå, 303,506 km oppnådd av greske Yiannis Kouros i 1997. Det noteres ikke verdensrekorder på ultraløp, så det er eventuelt snakk om World Best Performances. Forsøket finner altså sted i Rauma, der Kilian har bodd siden 2016 (Hovdenes 5 km øst for Måndalen).

Løpet kan du følge live via en direktesending på www.Salomon.com/phantasm24

 

Fem norske løper med Kilian i "Moon Valley Run"

Kilian skal ikke løpe helt alene. For at en eventuell rekord skal kunne godkjennes må det være minst tre deltagere av samme kjønn, dermed inviterte arrangøren 5-6 løpere hvorav fem nå er klare for "Moon Valley Run": 

  • Simen Holvik
  • Didrik Hermansen
  • Harald Bjerke
  • Jo Inge Norum
  • Sebastian Conrad Håkonssen

Jo_Inge_Norum (1280x960).jpg
Jo Inge Norum er en av de norske som skal løpe sammen med Kilian Jornet. Bildet er fra 24 Hours in Hell i september der han lenge ledet løpet og satte norsk bestenotering på100 miles før han måtte gi seg. (Foto: Jørgen Tellefsen)

Det er et solid felt som også åpner opp for at vi kan komme til å se en ny norsk bestenotering i herreklassen. Bestenoteringen på 257,606 km tilhører Bjørn Tore Taranger (Bislett 2015), Taranger som er reserve til å komme med i Måndalen.

- Det er utrolig gøy at vi har fått med fem av Norges beste ultraløpere til å løpe sammen med Kilian, og at vi har enda flere fra norgeseliten på venteliste. I tillegg til at de er kvalitetsutøvere som er med i løpet for sin egen del, er de også veldig tydelige på at de ønsker at Kilian skal klare å ta denne rekorden – og at de syns det er stas å være en del av det, sier Kristin Lien i Måndalen IL som tilrettelegger for et best mulig arrangement.

Lien legger også til; - løpet går helt til det er slutt selv om Kilian skulle måtte bryte, og med slike utøvere så er vi uansett sikre på at vi får gode resultater.

_VB07595.jpg
Kilian på Måndalen stadion med Romsdalsfjorden i bakgrunnen. Det har blitt mange runder på denne banen i forberedelsene til dette 24-timersløpet. (Foto: Salomon)

Nedenfor kan dere lese utdrag av pressemeldingen som Salomonteamet slapp internasjonalt mandag ettermiddag (med produktreklame)

KILIAN JORNET MED 24-TIMERSLØP I SIKTE
Salomon-utøveren tar steget ned fra fjella i Phantasm24 Running Challenge i november

Kilian Jornet, den mest hedrede stiløperen i idrettshistorien og mannen som tok seg til toppen av Mt. Everest to ganger på ei uke, har en ny sportslig utfordring i sikte. I løpet av november vil han, med Salomon S/LAB Phantasm gateløpsko på beina, løpe kontinuerlig i 24 timer på den 400 m lange banen i Måndalen i Norge.

For Jornet som har vunnet terrengkonkurranser over hele verden, vil "Phantasm24 Running Challenge" bli en utfordring utenom det ordinære, noe som alltid virker tiltrekkende på han.
– Motivasjonen er å gå ut av komfortsonen, prøve forskjellige ting og se hva jeg kan få til, enten det er klatring i høy høyde eller, som i dette tilfellet, å løpe på flatt underlag, uttaler Jornet.

– Det er artig å utforske ulike ting, og løping på flatmark er en fin test som samtidig gir mulighet til å lære både når det handler om ernæring og fartsdisponering. Så kan jeg anvende dette i andre aktiviteter senere, også ulike prosjekt i fjella.

Live sending fra løpet
Den eksakte datoen for Jornets døgnlange løp er ennå ikke bestemt da prosjektet til en viss grad er væravhenging, men den foreløpige datoen er 21.-22. november. Fansen vil kunne se Kilians Phantasm24 Running Challenge via en direktesending på www.Salomon.com/phantasm24. Sjekk de sosiale media-kanalene til Salomon og Kilian Jornet for den eksakte datoen og tidspunktet for løpet. En nettserie som på forhånd vil vise Jornets forberedelser, vil komme på Salomons og Jornets sosiale medier de kommende dagene.

(Red anm; endringer av tidspunkt vil også bli kunngjort her på kondis.no)

Norge, der Jornet bor, har vært relativt lite rammet av Covid19-pandemien. For å ivareta smittevernhensyn, vil stadion være stengt for tilskuere under løpet. For å gjøre løpet til en offisiell konkurranse vil flere dyktige norske ultraløpere også delta.  

En «helt vill» prestasjon
Jornet har hatt blikket rettet mot dette 24-timersløpet i noen måneder. Som vanlig vil han ikke komme med noen spådommer eller forventninger om hvor langt han kan løpe. Når det er sagt – når spanjolen snører på seg Salomon-løpeskoene sine, er det alltid en mulighet for noe ekstraordinært. Den lengste offisielle distansen som noen gang er løpt på 24 timer, ble oppnådd i 1997 av Yiannis Kouros. Han løp 303,506 km, noe Jornet kaller en «helt vill» prestasjon.

– Det er så mange kilometer at jeg ikke en gang er i stand til å visualisere det, forteller Jornet.

– Jeg har sett passeringene til Yiannis, og jeg ønsker å følge dem så lenge jeg kan. Jeg vet hvilken fart jeg trenger å holde for hver time, og hvilken fart som trengs for hver kilometer og hver runde. Selvfølgelig vil de 10 første timene gå noe fortere, og så vil jeg slakke av noe for hver time etter det. Den store utfordringen blir nok å unngå muskelplager og å være i stand til å spise uten å få noen skikkelig tunge perioder.

Jornet er vant til å løpe (og vinne) kjente løp som Ultra-trail du Mont Blanc (UTMB), Hardrock 100, Western States 100 og utallige andre lange fjelløp over hele verden. Jornet har hentet inn ekspertråd fra trenere og fysiologer etter hvert som han har fokusert mer på fart i treningsarbeidet sitt.
– Vi fjelløpere har en stor motor, så det er lett når det dreier seg om kondisjon og utholdenhet, sier Jornet.

– Dermed handler det mest om å jobbe med farten siden beina mine ikke er vant med å bevege seg så fort. For å forberede meg har jeg jeg lagt inn fartstrening på bane eller vei tre dager i uka. Men måten du løper på på flatmark, er veldig forskjellig fra hvordan du løper i fjella. Der må du løfte beina mer siden du passerer hindringer, og du må plassere beina forskjellig ettersom terrenget skifter.

Mye av den uttestingen som Jornet har gjort, har handlet om å minimalisere skaderisikoen som er til stede med de ensformige bevegelsene en får når en løper på flatt underlag. Faktum er at han ble tvunget til å utsette 24-timersforsøket noen uker på grunn av muskelskader som oppstod i forkant av hans første 10 km landeveisløp, den kjente Hytteplanmila i Norge, som han fullførte på 29.59 i midten av oktober.

– Jeg tror den største utfordringen er å være i stand til å trene sammenhengende og unngå skader fordi overgangen til flatt underlag er veldig tøff for musklene, sier Jornet.

– Det har vært litt frustrerende å trene de siste månedene siden jeg har gått fra skade til skade. Jeg har hatt gode bolker med trening, og så har jeg fått en skade og har måttet hvile. Etter 10 km-løpet måtte jeg ta en pause å hvile på grunn av skade. Nå er planen å få inn ei uke med god trening og se hvordan kroppen føles – for så å la kroppen restituere fram til løpet.

_VB07571.jpg
Kilian med Salomons nye lettvektsko S/LAB Phantom. (Foto: Salomon)


S/LAB Phantasm
I 24-timersforsøket vil Jornet bruke Salomons nye lettvektsko S/LAB Phantom. Han har brukt skoen i flere måneder på treningsøkter på bane og vei.

– Jeg testa prototype av S/LAB Phantasm for et år siden, og nå bruker jeg den samme skoen som vil bli tilgjengelig for alle til våren, sier Jornet.

– Den er fin for veilløping. Det er en lett og veldig responsiv og velbalansert sko med god demping, noe som er viktig når du skal ha lange treningsøkter på hardt underlag. Grepet er også virkelig godt, sjøl under våte forhold, noe som er viktig.

S/LAB Phantasm er en dynamisk konkurransesko med 6 mm dropp som ble utviklet i samarbeid med topputøvere. Fokuset var på vekt, pusteegenskaper og rask stegavvikling, noe som oppnås med en kurvet vippeprofil og Salomons letteste og mest responsive skum, kalt Energy Surge. En nesten usynlig overdel laga av TPU Mesh gir skoen et pustende lettvekstsdesign (199 gram).

– Det er kult å se at Solomon nå gjør ulike ting som dette når de lager sko, sier Jornet.
– Noen ting som de lærte fra fjelløping – som lett vekt, fantastisk form og den pustende overdelen – er blitt tatt med til Phantasm. Og noen ting fra veiløpinga, som god demping, vil hjelpe til å forbedre fjellskoene.

(Red anm;  skoen, som er klarert av IAU,  har vært på markedet og for salg i Kina og noen steder til i flere mnd allerede, men etterspørselen har vært så stor at de har gått tom – og vil ikke være tilgjengelig på nytt før til våren 2021).

kilian_deflatten_material_1.jpg

På løpsdagen vil Jornet skifte retning på banen han kjenner så godt, for hver fjerde time. Han forventer at temperaturen vil være så lav som null grader om natta og variere mellom 8 og 15 grader om dagen. For å være forberedt på det uforutsigbare norske været, har han plukket ut et variert utvalg av Salomon-tøy for å ha klart til løpet. (Foto: Salomon)

_VB08050.jpg
En uke igjen... det blir spennende å følge Kilians 24-timersdebut. (Foto: Salomon)

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957