Onkel Reisende Kondis er nå på plass i Brasil og den kommende VM og OL byen Rio de Janeiro. Søndag 17. juli var vi tilstede på Rio Maraton, et maratonløp med en utrolig løypetrasè som går langs flere langstrakte strender, hele tiden med utsikt over Atlanterhavet på sitt mest vidstrakte.


Onkel Reisende Kondis skal ut å løpe løp i utlandet og vil bruke tjenesten CouchSurfing som både gir en "sofa" for natten og mulighet til å bli kjent med andre løpere.
Les mer i forhåndsreportasjen.

OPPDATERT:
Dette er løpsreportasjene fra Onkel Reisende Kondis  2011:

 

Rio Maraton arrangementet er en del av World Military Games og ble første gang arrangert i 1979. Det arrangeres også halvmaraton og et 6 km familieløp samme dag. I 2010 hadde de rekordmange deltakere, totalt 18 000, hvorav 4000 løp maraton, 8 000 halvmaraton og 6 000 familieløp. Ubekreftede kilder tilsier ny deltakerrekord i år hvor opp mot 22 000 mennesker deltok på de forskjellige løpene.

Løypetraseen er helt fantastisk da en løper langs strender omtrent hele tiden og uten trange gatehjørner og fortauskanter som en gjerne finner i løp i andre storbyer. Løpet starter med Barra da Tijuca Beach, som er Rios lengste strand på nærmere 18 km. Mot slutten av maratonet løper man langs to av verdens mest kjente strender, nemlig Ipanema og Copacabana som utgjør de siste 12 kilometerne av maratonet før man avslutter i Botafogo.

 

Den utrolige løypetrasèen.

Vinneren av herreklassen ble franskmannen Patrick Tambwe Ngoie (født 1975) som løp inn på 2:18:14. På kvinnesiden vant Nord Koreanske Kum Ok Kim (født 1988) på 2:35:22. Ngoie uttalte eter løpet at han overvant varmen med militær disiplin. Det samme kan neppe sies om Kim som kollapset i det hun passerte målstreken. Sluttidene reflekterer nok at det var opp mot 28 under løpet, altså en varm vinterdag i Brasil (hvor juli er midt på vinteren). Begge disse løperne blir trolig å se i London i 2012.


Patrick Tambwe Ngoie.

Desverre fikk jeg ikke deltatt i løpet selv på grunn av et kranglete kne, men jeg fikk til gjengjeld oppleve løpet fra tilskuerplass på Copacabana i nydelig formiddagssol. Kan ikke si at misunnelsen var veldig stor i det jeg ser slitne løpere passere etter å ha løpt drøye 35 kilometer, men vet samtidig at de kun har et kort stykke igjen før de kan juble for målpassering og hvile slitne ben under en parasoll på stranden resten av dagen.


Slitne løpere ankommer Copacabana etter å ha lagt Ipanema bak seg.


Ved passering av post 5 på Copacabana er det snaue 7 kilometer igjen av løpet.


 Noen (overraskende mange) velger å løpe barfot. Denne løperen må kjøle ned føttene med energidrikk. Etter 35 kilometer barfot kan en skjønne at det er nødvendig.


 Løperne legger palmene på Copacabana bak seg og gjør er på vei mot de siste kilometerne til målstreken i Botafogo.

Siden jeg ikke deltok i løpet selv ba jeg couchsurferen Gianluca Iorio om en liten rapport. Gianluca er en løpende italiener bosatt i Rio de Janeiro siden 2007, og han forteller om en veldig positiv løpsopplevelse. Han mener at den høye temperaturen ikke var noe problem siden noen partier også hadde skygge, deriblant den tøffeste delen av løpet, som er en stigning ved Avendia Niemeyer omlag 30 km ut i løpet. Organiseringen av løpet, vannstasjoner og annet var tilfredsstillende ivaretatt, noe en bør kunne forvente fra en by som skal arrangere VM i fotball i 2014 og Sommer-OL i 2016.

En glad Gianluca ved målpassering.

En del av diskusjonen på forhånd var frustrerte deltakere som ikke føler at løpet har nok støtte hos cariocaene (de som bor i Rio kalles for carioca). I forkant var trafikkproblemer og hindringer for folk som skulle krysse gaten det som utgjorde kritikken. Gianluca synes dette er trist for byen som verden har valgt til to så store idrettsarrangementer fremover. Selv opplevde han at enkelte var flinke til å støtte fra sidelinjen men ikke på samme måten som man kan oppleve på tilsvarende arrangementer i Europa. Til tross for dette oppfordrer han alle kondis lesere til å ta turen til Rio neste år. Til byen med en vinter som er varm som sommeren og med et nydelig landskap som gjør det til en stor løpsopplevelse. Han treffer gjerne flere nordmenn her til neste års maraton!

 

Dersom noen er interesserte i å delta på neste års maraton i Rio de Janeiro finner dere informasjon her: www.maratonadorio.com.br