Perus hovedstad Lima er stedet for neste løperapport fra Onkel Reisende Kondis, her kom vi for å løpe med Peru Runners. Peruvianske løpere er åpenbart utpregede A-mennesker, den felles løpeturen startet 06:30 lørdag morgen, og vekkerklokken måtte på 05:30 for å rekke en liten frokost og taxi til startstedet. Tidspunktet er fullstendig galskap, men de gale har det godt og Kondis.no's lesere fortjener virkelig å høre om denne gjengen.

Onkel Reisende Kondis skal ut å løpe løp i utlandet og vil bruke tjenesten CouchSurfing som både gir en "sofa" for natten og mulighet til å bli kjent med andre løpere.
Les mer i forhåndsreportasjen.

 

OPPDATERT:
Dette er løpsreportasjene fra Onkel Reisende Kondis  2011:


Etter ti minutters snoozing står vi opp med rett ben kl 05:40. En brødskive og noen bananer senere er vi på plass i taxien i retning Miraflores (bydel i Lima). Her samles morgenløperne hver lørdag morgen gjennom hele året. Peru Runners ble startet så langt tilbake som 1984 av en vennegjeng som skulle trene til et 18 km løp sammen. I dag har de vokst til å bli en organisasjon for løpere fra hele Peru som ønsker å trene sammen med andre og få hjelp gjennom treningsprogrammer og annen veiledning underveis. Denne lørdagsmorgenen var 2-300 løpere samlet for å ta seg en felles løpetur.

Opplegget rundt fellestreningen er omtrent som å komme til et mosjonsløp. Her finner man registreringsområde, vannstasjon, massasjebenk og ulike sponsorer som tilbyr sine produkter. Man har sågar en egen DJ som skal vekke morgentrøtte, gjespende løpere før de skal avgårde. Vi møter couchsurferen Nikkie Van Willingen idet hun ankommer startområdet, hun er fra Holland, men studerer for tiden i Lima. Hun er med i Peru Runners for å trene til sitt neste halvmaraton. - I begynnelsen var det veldig tøft å stå opp så tidlig for å løpe, men etterhvert så har det blitt en vane, nå kunne jeg ikke tenke meg en bedre start på helgen, forteller Nikkie.

Denne lørdagen er alle kledd i hvite t-skjorter og skal løpe for å skape oppmerksomhet rundt vold i Limas gater. Den siste tiden har det vært episoder hvor kriminelle gjenger har skutt og drept. I dag løper man for å kreve at myndighetene setter i verk konkrete tiltak for å bekjempe tendensene man har sett den senere tid. Med på laget er også borgermesteren i Miraflores, Jorge Munoz. Han er en ivrig løper og på plass på treningen hver lørdag, men i dag har han også fått med seg Perus helseminister, en kvinnelig presidentkandidat samt andre kjente fjes i samfunnsdebatten. Man finner også en rekke journalister, fotografer og tv-kameraer her i dag. Kondis.no synes å være den eneste aktøren fra norsk media som har fått med seg begivenheten.

 



Borgermester i Miraflores, Jorge Munoz (til venstre med bart) og helseministeren i Peru (litt tykkfallen i midten) får oppmerksomhet fra det fremmøtte pressekorpset. Deriblant kondis.no.

Når de taletrengte har holdt noen appeller og media har fått sitt kan endelig løpeturen begynne, om enn noe forsinket. Traseen går gjennom trafikkerte gater i Miraflores før man tar en tur ned mot kysten og løper en stund langs Stillehavet før man returnerer til startområdet som ligger i parken San Isidro. Turen er delt inn i grupper etter hvor lang man ønsker å løpe. Det starter rolig de første 5-10 kilometerne slik at alle kan henge med deretter er det noen som ønsker å løpe raskere mens andre vil ha en langkjøring og fortsetter i rolig tempo. De som løper lengst denne lørdagen løp 30 kilometer mens de som løp kortest ga seg etter 5. Det er vannstasjoner underveis og man løper hele tiden med politieskorte både i bil og på motorsykler, som stopper trafikken underveis slik at man kan løpe uforstyrret. Sannsynligvis har Jurgo Munoz et ord med i laget her.

Turen starter i grålysningen langs kysten i Miraflores.


Senere løper vi gjennom sentrum av storbyen Lima.

 Klokken er 07:44 lørdag morgen og vi har allerede løpt i en drøy time.


Vår trofaste følgesvenn på motorsykkel ignorerer tutende bilister og slipper løperne trygt forbi alle veikryss.

Undertegnede nøyer seg med en rolig tur på rundt 18 kilometer. Ved målpassering er det god tid til å snakke med folk og ta til seg litt næring, det blir sågar tid til ti minutter på massasjebenken. Full av energidrikk og en magisk eplenektar mikstur som generøst deles ut i startområdet står jeg og digger sammen med den ypperlige DJen idet Nikkie kommer tilbake til målområdet. Hun forteller at hun ble inspirert og løp 25 kilometer, noe som var mye lenger enn planlagt da hun har en halvmaraton bare to uker senere. Kondis.no møter også amerikaneren Mano Katsompenakas, en pilot fra Boston som benytter anledningen til en løpetur da han har noen dager i Lima. Med så mye reising prøver han å ta seg en løpetur i de byene der han måtte være til enhver tid. Han forteller at han også har deltatt på Holmenkollstafetten, hvor han løp hele distansen alene og på et annet 10 kilomter løp i Oslo. For øyeblikket trener han til maraton i Istanbul i oktober.


I målområdet tilbys en blant annet organisk eplejus.

DJ'en er i storform.


 Nikkie van Willingen er fornøyd etter dagens løpetur selv om den ble lenger enn planlagt.


 Mano Katsompenakas i målområdet i Lima før han reiser videre til neste by.

Etter en særdeles frisk start på dagen tar Onkel Reisende Kondis farvel med sine nye løpevenner og tar turen ut i Limas gater for å fortsette dagen som tross alt knapt har begynt. Hei så lenge!