Tekst & Bilder : onkel reisende kondis

Onkel Reisende Kondis skal ut å løpe løp i utlandet og vil bruke tjenesten CouchSurfing som både gir sofa og mulighet til å bli kjent med andre løpere. Les mer i forhåndsreportasjen.

OPPDATERT:
Dette er løpsreportasjene fra Onkel Reisende Kondis  2011:

Praha er mest kjent som et populært turistmål med mange kjente bygninger og et historisk sett rikt kulturliv. Men Praha har også et godt og variert tilbud til løpere som ønsker å besøke byen. Kondis har deltatt på Praha Maraton og et mindre, noe spesielt løp en snau uke etterpå.

En innholdsrik uke i Tsjekkias hovedstad startet med en flott og solrik maraton med drøyt 5277 løpere på startstreken midt på Old Town Square tidlig søndag formiddag. Blant løpere fra hele verden var også 20 norske. Selv løp jeg sammen med ikke mindre enn 6 norske løpere som debuterte i maratonsammenheng i kulturbyen, og samtlige fullførte med glans. Løpstraseen var i stor grad frem og tilbake langs elven Moldau, og forbi en rekke imponerende bygninger, noe som gjorde løpet til en fin opplevelse også visuelt.

Vinneren av Praha maraton 2011 ble kenyanske Benson Kipchumba Barus (bildet), som satte ny personlig rekord med tiden 2:07:06. På kvinnesiden ble det også kenyansk vinner, Lydia Cheromei satte ny løyperekord med 2:22.34. Tider som tyder på fine løpeforhold denne dagen.

En snau uke etter maraton, var det på tide å se hvilke andre løp Praha har å by på. Gjennom Couchsurfing.org kom jeg i kontakt med den tsjekkiske løperen Ondrej Zicha som gjerne ville ta oss med på en noe spesiell 10 kilometer litt utenfor sentrum. Vi avtalte å møtes lørdag morgen, og Ondrej tok oss med på t-bane og trikk til en park utenfor byen. Han forteller om en rekke løp nesten hver dag, og i alle fall hver helg som arrangeres forskjelige steder i Praha. Vårt løp var et av 14 løp denne lørdagen, men utvilsomt det mest spesielle.

Ondrej er klar for ti kilometer.

Løpet er et 10 kilometer fordelt på 4 runder på grusvei i en park med lange rette strekninger, og det er lagt opp til ikke mindre enn 4 ølstasjoner underveis. Ved å stoppe på en av disse stasjonene og drikke en øl, får en et stempel som gir deg 3 minutters fratrekk på tiden. Drikker du 4 øl får du totalt 12 min fratrekk på tiden. Etter løpet veies alle løpere, slik at den endelige sluttiden er utregnet ut fra reell tid, antall øl og vekt.
Det er derfor ikke nødvendigvis den som kommer først i mål som vinner.

Som verdens mest øldrikkende nasjon er det neppe tilfeldig at det er nettopp her et slikt løp finner sted. Arrangøren, som startet med løpet i 1999, ønsker imidlertid ikke å promotere alkohol for løpere, men å promotere løping for folk som drikker alkohol (fritt oversatt fra arrangørens motto).

Ølstasjonen før start.

150-200 løpere, i forskjellige fasonger og med vidt forskjellige ambisjoner, gjorde dette til en minneverdig dag. Noen løp veldig rolig og passet på å få med seg alle ølstasjonene, mens andre løp forbi og konsentrerte seg om å få en best mulig reell sluttid. Første mann i mål kom inn på 36:16, men da uten ølstoppp.

Siste mann i mål var 75 år gamle Ivan Pacner med tiden 1:41:51, men han var til gjengjeld den som fikk mest jubel av alle sammen. Vinneren av løpet alle forhold tatt i betraktning ble Martin Jiricny, som kom i mål på snaue 43 minutter. Men med 4 øl innabords og med en innveiing på 91 kilo ble vinnertiden pene 23:49, over to minutter bedre enn Bekeles verdensrekord fra 2005 (!).

Midt i løpet, grusveien

Løpet var på grusvei frem og tilbake i en lang park. Her løper en en kilometer rett frem før man snur og løper tilbake. En kan også løpe litt på gresset.

Ondrej ølstopp.

Ondrej på sin første av 3 ølstopper. Løperne får stempel på startnummeret for hver øl som konsumeres. Drikker man en øl raskere enn 3 minutter har man tjent inn litt tid. I hvilken grad du løper like bra etterpå er et annet spørsmål.

Veiing.

Etter løpet må man stå i kø for å bli veiet slik at en kan få den endelige slutttiden. Jo flere kilo man har, desto større fratrekk i tiden. Med andre ord kan man få en god sluttid dersom man har nok kilo og drikker nok øl underveis.

Øldrikker.

Noen drikker en ekstra øl inn mot innveieing for å få et best mulig resultat på vekten.

Arrangøren.

Arrangøren kjører en svært lite høytidelig profil, og leker klovn for barna mens de voksne løper og drikker øl. Kondis fikk æren av å overbringe løpehilsener fra Norge. Han ønsker alle kondislesere velkommen til å delta på neste års løp.

Vaclac Krejsa

Nest siste mann i mål, Vaclav Krejsa (59) har løpt over 350 maraton i sitt liv. Med en nesten subbende løpestil kom han i mål på 1:21:33, men med fratrekk for vekt og øl fikk han en omregnet tid på 57 minutter. Vaclav stoppet på alle ølstasjonene.

Ivan Pacner

Etter at aller siste mann hadde kommet i mål (Ivan Pacner, bildet) var det litt tid for avslapping i parken sammen med Ondrej og vennene hans. De er ivrige deltakere på løp i Praha og området rundt, og løper minst ett løp i uken, hvis ikke flere. Neste gang jeg er i Praha skal Ondrej vise meg noen fine terrengløp i området, noe som blir veldig spennende.

Men for denne gang må onkel reisende kondis forlate løpebyen Praha og se seg om etter nye utfordringer andre steder. Vi takker Ondrej for at han tok oss med på dette løpet og setter oss på toget videre.