Kondis har vært i Berlin, Amsterdam og Roma, og har selvfølgelig benyttet anledningen til noen løpeturer i storbyene. Gjennom couchsurfing fikk vi kontakt med løpere alle stedene vi besøkte og anbefalinger på hvor det var best å løpe. Vi var på løpetur i Tiergarten i Berlin, langs elven Tiber i Roma og hadde flere fine turer i Vondelpark i Amsterdam. En veldig fin måte å bli kjent med byen man besøker!



Onkel Reisende Kondis skal ut å løpe løp i utlandet og vil bruke tjenesten CouchSurfing som både gir "sofa for natten" og en mulighet til å bli kjent med andre løpere. Les mer i forhåndsreportasjen.

OPPDATERT:
Dette er løpsreportasjene fra Onkel Reisende Kondis  2011:

Berlin er et egnet reisemål for langdistanseløpere som vil ha en løpetur på asfalt på flatt underlag. I maratonsammenheng er den tyske hovedstaden kjent for å ha en maratontrasè som er en av de flateste i Europa og en veldig fin maraton å debutere i. Vi postet en melding på couchsurfing.org noen dager før vi ankom byen og spurte ganske enkelt hvor det var best å løpe i Berlin. Løperen Danish Sulemanji var tidlig ute med å svare oss.

 


Danish Sulemanji

«Løp i Tiergarten, der er det en 5 km trasè og også en 8,2 km trasè som starter i nærheten av Siegessaeule. Det er også mulig å velge løpe en tilfeldig trasè rundt om i parken.»

 

Siden Tiergarten var nær stedet vi bodde, fulgte vi rådet fra Danish og fikk en fin løpetur i den flotte parken, først rolig 5 km, deretter litt raskere 8,2 km. Etter løpeturen kan en benytte anledningen til å ta en tur i dyrehagen som var parkens opprinnelige formål da den ble åpnet i 1907, derav navnet. Dansih forteller oss at han gjerne tar med løpere fra Norge på løpetur i Berlin og kondis redaksjonen har kontaktinfo dersom noen er interessert.

 
TIERGARTEN

I Berlin fikk vi også flere løpetips, men siden oppholdet bare tillot en løpetur måtte vi forlate byen før vi rakk å sjekke ut andre ruter. En annen couchsurfer foreslår følgende:

«Avhengig av hvilken del av byen man er i har Berlin mange parker og fine løyper langs kanalene. De største parkene som er fine å løpe i er Plänterwald i øst, Rehberge og Jungfernheide i nord (du finner disse lett i Google maps). Foretrekker du mer natur, sjekk ut skogsområdene rundt Müggelberge (rundt en stor innsjø litt utenfor byen i sørøst) eller Grunewald (i vest). Du kommer deg lett dit med offentlig transport. Her er et eksempel på en Müggelberge tur (klikk på knappen «Karte Laden» når kartet har ladet ferdig).»

Kondis ankommer Roma, «den evige Stad» uten planer om å være der inn i evigheten, men med ferske løpetips i sekken fra couchsurferen Marcello Clarizia. En erfaren løper som gjerne ville dele sine løpeerfaringer med oss og andre besøkende. Han forteller at han gjerne tar besøkende med på en «guidet løpetur» forbi mange av byens historiske severdigheter Også her formidler vi kontaktinfo gjennom kondis.no.

 

MARCELLO CLARIZIA 

I Roma endte onkel løpende kondis opp med en løpetur langs elven Tiber som bukter seg gjennom byen. Vårt mål var Stadio Olimpico, hjemmearenaen til Totti og hans lagkamerater i byens fotballstolthet. På veien nordover langs elvekanten tok vi avstikkere gjennom Vatikanet og innom Borghese Parken. Løpemulighetene i Roma er imidlertid uendelige, Marcello viser til en artikkel på nettstedet runnersworld, hvor han også var brukt som kjentmann. Interesserte kan finne artikkelen her: http://www.runnersworld.com/cda/microsite/article/0,8029,s6-239-281--4766-2-2X4-3,00.html

Etter flotte løpeturer i Berlin og Roma var vi veldig spente på hva Amsterdam hadde å by på. Det ble ganske tidlig klart at Vondelpark var et populært sted å løpe, og til tross for tips om å løping andre steder valgte vi igjen en park for våre kondisjonsmessige utskeielser. Sykkelbyen Amsterdam viste seg også å kunne tilby oss løpere et flott sted for å tvinge frem melkesyre fra dovne reiseben. Amsterdam har over 30 parker, men Vondelpark er den største og den mest populære med over 10 millioner besøkende hvert år.

Vi kom joggende inn i en Vondelpark badet i solskinn lørdag ettermiddag, og likte med en gang følelsen av folkeliv og livsnyting for alle aldersgrupper. Til en eim av søtlig tobakk løp vi noen runder i parken før vi tøyet ut, spiste medbrakte bananer og fikk med oss de siste solstrålene før kvelden kom. Denne parken har vært i bruk siden 1865, og benyttes til et stort spekter av aktiviteter. Forutenom jogging og andre sportsaktiviteter har den et filmmuseum, et friluftsteater, lekeplasser og mange ulike restauranter. Parken ligger heller ikke langt fra flere kjente musèer, blant annet Van Gogh Museum.

 VONDELPARK 

Etter flere vellykkede løpeturer i noen av Europas mange utrolige storbyer er det liten tvil om at en løpetur er en flott måte å bli kjent i en ny by på. Kondis anbefaler alle sine lesere å ta med seg joggeskoene på neste tur og utforske stedet du er på mens du samtidig får deg en treningsøkt. Følg gjerne våre anbeafinger, ta kontakt med oss dersom dere ønsker å komme i kontakt med våre venner fra couchsurfing. Med det er det bare å ønske alle en fortsatt god sommer og god tur!