Marit A Laulo og Frode Stenberg vant Flyktningeruta - Østmarka Trail Challenge som lørdag 19. august ble arrangert for fjerde gang.

Løpet som starter ved Skøyen gård i Enebakk og har målgang ved Sagstua på Skullerud i Oslo var fulltegnet også i år. Det et hardt terrengløp på ca 37 km som går på blåmerka stier gjennom Østmarka. Løypa følger en rute som ble brukt under annen verdenskrig til å følge folk ut av landet. Ruta gikk opprinnelig til Sverige, over Øyeren, men løpet går kun mellom Enebakk/Øyeren i Akershus og Skullerud i Oslo.

Starten har gått og løperne legger i vei mor Østmarka. (Foto: Arrangøren)

Frode Stenberg vant kraftprøven
Det var Frode Stenberg fra Lørenskog FIL som kom først til mål ved Skullerudstua på tiden 3:17:47 som er den nest raskeste vinnertiden de fire årene Flyktningeruta har vært arrangert. Andreas Grøgaard som vant de to første utgavene har rekorden fra 2015 med 3:15:00. Men, løypa er forlenget med ca 500 meter etter at målgang i år er flyttet fra Skullerudstua til Sagstua - så tidene er no i reliteten veldig like. Det ble jevn kamp om andreplassen der Jan Andreas Edstrøm slo David Gottfridsson fra Slevik IL med 18 sekunder. De var to minutter ban Stenberg i mål. Fjorårsvinneren Eirik Rustad fra Gjerdrum ble "bare" nummer 7 i år.

Det er naturligvis mange løpere med orienteringsbakgrunn i toppen på et slikt løp med stort innslag av teknisk stiløping. En kilometertid på vinneren på ca 5:20 minutter (kvinner 7:30 min/km) viser at det er ei tøff løype løperne skal gjennom.

Fornøyd vinner etter målgang. (Foto: Arrangøren)

20 23   Marius Eggerud   4:18:28

Mari_Laulo (640x360).jpgMari Laulo løper inn til seier i kvinneklassen. (Foto: Mijøprosjektet Ljanselva)

Mari Laulo vant kvinneklassen
I kvinneklassen kom Marit Vala først av kvinnene til mål etter 4:38:00. Tiden er en god del svakere enn tidligere vinnertider (løyperekord Hilde Gudem 3:55:47 - 2014), men hun vant, og var 1:43 foran Ann Viljugrein fra Rustad IL. Vi må da skynde oss å legge til at Mari løper i klasse 50-54 år, så det er en sterk veterantid.

Abelone Lyng fra Bøler IF kom på 3. plass. Abelone blogger for Runners Wold, her kan du lese om testturen hun og noen venner gjorde i "Flykningeruta" tidligere i august: Gjennomløping av flykningruta
Her er det gode tips for andre som planlegger å løpe Flyktningeruta og lurer på hvordan traséen egentlig er.

Mari og Abelone under premieutdelinga. (Foto: Mijøprosjektet Ljanselva)