20 år gamle Morten Antonsen fra Hvam IL løp sitt fjerde ultraløp denne helgen - og hver gang har han vært klar vinner av yngste klasse. I det 115 kilometer lange Salomon XREID Femunden fikk han også sin første totalseier etter tidligere å ha klart 8. plass i Romeriksåsen på langs i 2018 (17 år), 3. plass i samme løp året etter og 4. plass i Blefjells Beste i fjor.

Her ser vi Morten i Romeriksåsen på langs 2019 (18 år) ... i vanlig energisk stil! (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Det vi kanskje tror er at Morten er yngste vinner av et norsk ultraløp noensinne (?). Fortsatt satser han mest på langrenn der han er på laget til Team Romerike ski, men vi har jo i mange år sett at han ruver i terrengløp også - selv om han langt fra har de lengste bena i feltet.

- Det ble satt høy fart fra start, og jeg og Martin Andersen (Engerdal spk) fikk luke nesten med en gang. Vi løp sammen og byttet litt på å dra fram til han fikk problemer litt før 50 kilometer, forteller Morten til kondis.no etter løpet.

- Etter at Martin brøt så jeg ingen andre løpere. Slet litt i partiet mellom 60 kilometer og CP 2 (80 km) som var mye utenfor sti, men fikk opp igjen farta fra CP 2 og inn til mål.

Morten (hvit trøye) og Martin passerer CP1:

- Planen framover nå er å ta fokuset i treninga mer over mot langrenn igjen, men hvis jeg holder meg skadefri er planen å løpe noen litt kortere terrengløp blant annet "1851 OppNed Norddal" og "Stranda Fjord Trail Race 25 km" som begge er en del av «Skyrunner Series Norway», sier Morten Antonsen.

To vestlendinger nærmest Morten Antonsen  i herreklassen

Selv om han løp lenge alene var det ingen opplagt ledelse Morten hadde opparbeidet seg. På så lange løp som 115 kilometer i terrenget kan det skje mye på slutten, men Nesbuen holdt unna for konkurrentene.

2019-vinner (XREID Voss-Bergen) Øystein Røen fra Voss tapte litt og litt, men i mål var likevel ikke avstanden større enn 35 minutter, og 50 minutter senere kom Tor-Aanen Kallekleiv fra Bergen Triathlon Club inn til 3. plass.

Løpstidene ble noe ganske annet enn hva vi har vært vant med fra tidligere XREID i fjellterreng, og vinnertiden 12:31:32 er den soleklart raskeste i XREID Norway's historie.

Øystein Røen løp inn til klar 2. plass. (Foto: Joakim Dokka)

Tor-Aanen_Kallekleiv_fotoJoakimDokka.jpgTor-Aanen Kallekleiv løp inn til 3. plass. (Foto: Joakim Dokka)

Start_foto-Joakim-dokka (1280x982).jpgPå dette startbildet fra Elgå ved Femundens østside ser vi Morten Antonsen som tredjemann fra høyre, mens Janne Dahle ses med hvit trøye litt lenger bak. (Foto: Joakim Dokka)

Janne Dahle vant kvinneklassen. (Foto: Joakim Dokka)

Tatjana Thiem kom på 2. plass, bare 8 minutter fra seier. (Foto: Joakim Dokka)

Janne Dahle vant jevn kvinneklasse

Med ytterligere to løpere i mål innen 30 minutter etter vinneren, kaller vi det et ganske jevnt race i kvinneklassen i XREID Femunden. Etter Janne Dahle fra Oslo som vant, kom Tatiana Thiem på 2. plass og Ruth Vingerhagen fra Romerike Ultraløperklubb på 3. plass. Differansene i mål ble i stor grad opparbeidet fram til CP 1 (20 km), og deretter løp de tre omtrent like raskt.

Vi har vært i kontakt med vinneren, se egen sak: Janne kom sterkt tilbake etter hjernehinnebetennelse og vant XREID
Janne Dahle løp XREID også i 2018 (Jotunheimen) da hun ble 17. i kvinneklassen, men hun har blant annet 4. plasser fra UltraBirken og Romeriksåsen på langs.

20190629-DSC_0396 Janne_Dahle.jpgJanne Dahle ledet hele veien i XREID Femunden. Bildet er fra Romeriksåsen i 2019 der hun kom på 4. plass. (Foto: Gry Løberg)