Maratonkarusellen har sendt ut denne pressemeldingen:

PRESSEMELDING

NM 100 KM, 7. MAI 2016.

Maratonkarusellen i samarbeid med BFG Bergen Friidrettsklubb arrangerte norsk mesterskap i 100 km-løping i Bergen sentrum lørdag 7. mai 2016.

Løypen gikk rundt Lille Lungegaardsvann og var målt og sertifisert til 666.67 meter. Denne skulle løpes 150 ganger/runder. Vi brukte et elektronisk tidtakersystem hvor alle deltakerne hadde to tidtakerbrikker for å oppnå korrekte tider.

På grunn av en teknisk feil i tidtakersystemet fikk alle 100 km løperne dobbel registrering på runde 95, 96 og 97. Resultatet av dette ble at løperne bare løp 147 runder og 98 km, og alle fikk info om at de hadde løpt 150 runder.

Ved en intern gjennomgang av reultatene ble denne feilen oppdaget.

Arrangementskomiteen BEKLAGER STERKT dette.

Vi arbeider med programleverandøren for å sikre at dette ikke  skal gjenta seg.

Vi vil informere om at konkurransen består og at alle løperne løp like langt. Alle beholder sine premier og plasseringer.

For Arrangementskomiteen
Morten Hauso
Leder

 

Ultrautvalg-logo.jpgUttalelse fra NFIFs ulraløpsutvalg
NFIFs ultraløpsutvalg var til stede på arrangementet, og vår representant fungerte også som TD for arrangementet. Vi beklager selvsagt at det gikk feil med tidtagingen, og tar vår del av ansvaret for at tidtagerløsningen ikke ble avsjekket bedre med arrangøren på forhånd. Ved ankomst til løpet registrerte vi at arrangøren hadde valgt å ta seg av tidtagingen selv  – i stedet for å engasjere et profesjonelt selskap. Dette siste er vanlig for timesløp og løp det det er kritisk viktig å registrere runder i tillegg til løpende tid, så dette kom som en overraskelse uten at det var mulig å endre noe på det rett før start.

Vi synes det er viktig å presisere at arrangøren er hovedansvarlig for at tidtaging blir riktig, og velger løsning og samarbeidspartner med det som utgangspunkt. En tilleggseffekt av dette er at ingen resultatene fra NM 100 km vil telle med i offisielle statistikker, og ingen av resultatene kan brukes til å sikre reisestøtte til internasjonale mesterskap.
 

IMG_7140_Starten.jpg


Hva betyr dette for deltagerne:

Samtlige resultater på 100 km er underkjent, altså ikke tellende i statistikker eller som mesterskapskvalifiering. Det var mange fantastiske prestasjoner i Bergen - som fortsatt ville vært svært gode selv om løperne hadde løpt 2 km lenger (3 runder). Didrik Hermansen ville likevel satt norsk rekord og Guro Skjeggerud ville likevel fått en imponerende tid i sitt debutløp på distansen.

NM-resultatene vil fortsatt gjeldende, men altså med 98-kilometerstider. Medaljevinnere er medaljevinnere som før. For 6-timersløperne vil det bety at resultatene deres blir 2 km svakere enn de opprinnelige resultatene viste, men disse løp sine 6 timer og resultatene vil være offisielle.
 

Likevel norsk rekord på 6-timers løp

Didrik Hermansen har med fratrekk av 2 km likevel løpt til norsk rekord på 6-timers i Bergen, men den nye rekorden er 88,826 km i stedet for 90,826. Fortsatt et fantastisk fint resultat for en løper som også hadde fortjent rekorden på 100 km som ville blitt ca 6:48.

Hermansen og Skjeggerud vant NM 100 km, to norske rekorder
 

De 6 raskeske nordmenn på 6-timers løp gjennom alle tider:

Resultat Navn Klubb Sted Løpsdato
88,826 Didrik Hermansen Romerike Ultraløperklubb Bergen (NM) 07.05.2016
88,100 Jarle Risa Undheim IL Undheim 11.11.2012
86,529 Svein Ove Risa Undheim IL Undheim 19.03.1016
86,240 John Henry Strupstad FIK Ren-Eng Sæby 31.05.2014
85,791 Bjørn Tore Kronen Taranger BFG Bergen FIK Bergen (NM) 07.05.2016
85,729 Gjermund Sørstad IF Sturla Undheim 06.11.2011

 

Skuffede deltagere

Det er viktig å peke på at arrangementet i Bergen fikk skryt fra alle hold og for de som var der ble det en festdag i strålende vær og god stemning. Dessverre vil nok likevel mange tenke på dette i ettertid som løpet der det gikk galt med tidtakingen.

Tre av deltagerne som løp inn til rekord eller tid under mesterskapskvalifiering er informert i forkant av pressemeldingen. De er naturligvis skuffet - men det endrer ikke på at de har gjort flotte løp.
 

Didrik Hermansen:
- Denne mailen har jeg ventet på. Fire ganger mot slutten av løpet måtte jeg be crewet mitt sjekke om antall runder stemte. Jeg fikk det ikke til å stemme. Og samtlige ganger fikk de beskjed om at det stemte. Jeg vurderte faktisk å fortsette da jeg kom i mål, men dere vet jo hvordan kroppen er på slutten av en 100 km - så jeg fikk meg ikke til det dessverre..

Det som står igjensom det store spørsmålet er hvorfor en løper med "mistanke" om feil antall runder fikk beskjed om at alt var OK - at ikke antall rundetider ble telt opp.

 

 

Guro Skjeggerud:
- Norgesmester er jeg uansett, jeg løp et sykt bra løp selv om det "bare" var 98 km. Når det gjelder en evt. VM-deltakelse så var det for godt til å være sant uansett og det fikk jeg aldri bekrefta offisielt. Synd for akkurat nå er jeg nok Norges beste på 100 km. Men hva kan man gjøre??

- Syns det er synd for Didrik at han ikke får ny norsk rekord etter det fantom-løpet.

- Jeg reagerte også litt under løpet, men spesielt etterpå for jeg kunne ikke skjønne at jeg løp så langt som jeg fikk godskrevet på 6 timers. Og det stemte ikke med pulsklokka som stoppa etter 6,5 timer. Men jeg er jo relativt uerfaren med sånne rundeløp. Jeg tenker at for fremtiden så må man sikre at det er skikkelig tidtaking og flere folk som kan være ansvarlig, så andre slipper å oppleve det samme som oss nå.

- Veldig synd, for det var et flott arrangement med kjempegod stemning. Offisielt resultat eller ikke, ultraløp handler først og fremst om opplevelse og mestring - og det opplevde jeg med glans :-)

 

Edna Leikvoll:
- Jeg er selfølgelig utrolig skuffet. Målet var  å komme under 9 timer og en mulig VM deltagelse. Dette hadde  jeg ikke ventet og det forferdelig  synd for et flott arrangement. Er enig med Guro, vi må sikre at noe sånt ikke skjer igjen.
 

IMG_8680_Edna_Leikvoll_målgang.jpg