Kondismedlem Sponset innhold
Ruth Jebet kommer fra Kenya, men løper for Bahrain. Nå blir hun beskyldt for dopingbruk. (Foto: Bjørn Johannessen)

Ruth Jebet kommer fra Kenya, men løper for Bahrain. Nå blir hun beskyldt for dopingbruk. (Foto: Bjørn Johannessen)

Olympisk mester Ruth Jebet skal ha testa positivt på doping

Ruth Jebet som ble olympisk mester på 3000 m hinder under OL i Rio skal ifølge den britiske avisa The Guardian ha testa positivt på EPO. Jebet har også verdensrekorden på 3000 m hinder.

Allerede som 16-åring ble Ruth Jebet "kjøpt opp" av Bahrain, og sjøl om hun nå er bare 21 år, har hun rukket å ta både OL-gull og sette verdensrekord på 3000 m hinder. Verdensrekorden var en forbedring av den gamle med 6 sekunder, og for begge prestasjonene ble hun belønnet med 500 000 US dollar i bonus fra styresmaktene i Bahrain. Til sammenligning fikk David Rudisha 10 000 dollar i bonus fra de kenyanske myndighetene for sitt OL-gull i Rio. 

Den angivelige positive prøven er ifølge The Guardian ikke bekrefta, men avisa hevder at de har flere gode kilder. I likhet med mange andre utøvere som har skifta statsborgerskap til land som Bahrain, Qatar og Tyrkia, bor og trener Ruth Jebet fremdeles i Kenya.

Bahrain har tidligere hatt en stor løpestjerne tatt for doping. Rashid Ramzi løp inn til OL-gull på 1500 m i Beijing i 2008, men det ble i ettertid avslørt at han hadde bloddopingmiddelet CERA i kroppen, og han ble fratatt gullet.  

hinder-USA-mot-afrika_50D4104.jpg
Under VM i London var Ruth Jebet den kanskje største favoritten på 3000 m hinder, men hun skuffa stort og ble bare nummer fem, over 11 sekunder bak vinneren, Emma Coburn fra USA. (Foto: Bjørn Johannessen)