Se 220 utvalgte bilder fra Furumomila (innlogging)

Fest
I varmt høstvær (17-18 varmegrader) var det rekordmange deltagere i Furumomila. Det blåste litt, og noen truende skyer lusket i horisonten, men alle deltagerne kom i mål uten regn i håret. Ellers er det umulig å besøke Furumo Idrettspark under dette arrangementet - og ikke bli imponert.

Festen er godt i gang, her er løperne på 1,5 km på åpningsrunden inne på stadion. (Foto: Olav Engen)

Det er ikke alt for mange eliteløpere som stiller opp, men desto sterkere er den lokale oppslutningen - og hele idrettsanlegget bærer preg av fest; idrettsfest for store og små. Når vi ankom hørte vi speakeren annonsere at de ikke hadde nok medaljer til alle som løp Minimila... 300 medaljer var delt ut! Kjedelig for de som må få ettersendt medaljen, men standarden for dagen var satt.

På 1,5 kilometeren, som i stor grad består av en konkurranse mellom skolene i distriktet om å ha størst prosentvis deltagelse, var hele friidrettsbanen full når nesten 700 løpere løp rundt banen før de fortsatte ut i terrengrunden. Dette ungdomsløpet sammen med Minimilla og turmarsjen har en vesentlig del av æren for feststemningen. Da blir det morsomt og fin stemning også for de 1000 deltagerne i konkurranseklassene på 5 og 10 km.

1,2 kilometer unnagjort, 300 meter igjen til mål. (Foto: Olav Engen)

Rekorddeltagelse
Vi har ikke nøyaktige tall på 1,5 km fra 2016, men vi er ganske sikre på at deltagerrekorden fra den gang ble slått. Det var totalt 1712 deltagere på 1,5 km, 5 km og 10 km (1500 i fjor). På toppen av dette kommer deltagerne på turmarsj og Minimila, så det var langt over 2000 deltagere i Idrettsparken denne dagen - og masse publikum.

Det har vært litt fokus på at Furumomila, Nøklevann Rundt og Ivar Formos Minneløp arrangeres samme dag, men alle disse kunne skilte med deltagerrekorder i dag. En overveiende del av deltagerne rekrutteres jo lokalt.

Fantastisk terreng
Om løypene er det ikke mye annet å si enn at de er fantastiske. Det er få eller ingen andre terrengløp som kan skilte med slike løpstider i kontrollmålte løyper, og enda er det ikke paddeflatt over alt. Litt røtter er det i terrenget også, men de er for ordens skyld rødmalt (!) for at løperne lettere skal se dem.

IMG_4126_Okubamichael_Fissehatsion_8km (1280x853).jpgOkubamichael Fissehatsion ved passering 8 km alene i tet. (Foto: Olav Engen)

Legg merke til de røde røttene. De er altså malt for at løperne skal se dem bedre. (Foto: Olav Engen)

Vinnergrossist Okubamichael Fissehatsion til topps på 10 km
Okubamichael Fissehatsion fra Tjalve må vel være Norges mestvinnende løper for tiden, i alle fall når vi snakker om de litt større løpene. Årets norgesmester på 10.000 meter og fjorårets norgesmester på halvmaraton og terreng lang løype, har vunnet mange løp i det siste. Han var raskest også på 10 km i Furumomila. Han har åpenbart valgt bort årets terreng-NM som løpes søndag, men der skal vennen Senay Fissehatsion - som vant Furumomila i fjor, være med.

Fissehatsion fikk en luke til de fleste allerede ut fra stadion, bare Per Kristian Nygård hang seg på med Gaudence Phesto Lekule og Andreas Myhre Sjursen litt bak. Etter hvert ble det klart at seieren ville stå mellom Fissehatsion og Sjurseth - men Tjalveløperen holdt unna med 19 sekunder og vant på tiden 31:32. Det er 14 sekunder mer enn Sanays vinnertid i fjor, da var det Senay som Furomila og altså Okubamichael NM. Sjurseths tid 31:51 er ett sekund svaakere enn han løp på i fjor da han ble nummer seks.

Fjorårets andremann, Per Kristian Nygård fra Vestre Spone IF, kom på 3. plass i år med tiden 32:44 (31:21 i fjor). Beste juniorløper var Henrik Vik Tolo fra Asker SK på 6. plass med tiden 34:06 mens Kristen Aaby fra
Sigdal FIK som ventet var beste superveteran (M55-59) på en 13. plass med tiden 36:04. Her må det legges til at Aaby også løp 5 km der han kom på 7. plass - med målgang 43 minutter før starten på 10 km.

Andreas Myhre Sjurseth har bra driv, men ikke nok til å ta igjen Fissehatsion. (Foto: Olav Engen)

Henrik Tolo var raskeste juniorløper på 10 km. (Foto: Olav Engen)

Pallen for herrer 10 km. (Foto: Christian Prestegård).

Seier til Runa Skrove Falk på10 km
Løperen med den klart beste tiden av norske maratonløpere i år, Runa Skrove Falch fra SK Vidar, vant kvinneklassen i Furumomila med over ett minutts margin til Hanne Mjøen Maridal fra Lillehammer IF. Farten til den tidligere mellomdistanseløperen fra Steinkjer er god også på 10 kilometer, og etter at hun konverterte til lange løp imponerte hun i fjor med seier i NM halvmaraton og med å løpe på maraton på 2:36 i Düsseldorf.

Runa Skrove Falch med solid ledelse 2 km før mål. (Foto: Olav Engen)

Vinnertiden til Falch på 35:41 er bare ett sekund svakere enn etiopiske Zetuna Arba Mude tid i fjor. Det ble Lillehammer IF på de neste pallplassene der Hanne Maridal knep 2. plassen 7 sekunder foran Marthe Katrine Myhre som nå løper for samme klubb.

Vi lot oss også imponere av 17-åringen Margrethe Bergane fra Sturla som løp 3 minutter raskere enn i fjor og kapret 4. plassen totalt. På 5. plass fulgte supertalentet Malin Hoelsveen fra Raufoss IL med tiden 40:16 (seier i K12-13). Også i kvinneklassen var det en superveteran som skilte seg ut, og noen overraskelse var det ikke at Kari Langerud (K55-59) fra Hytteplan Sport kom helt opp på 14. plass totalt (43:28).

Hanne Mjøen Maridal har følge med Jørgen Moen fra Ren-Eng, som lurte seg 5 sekunder foran Hanne i mål. (Foto: Olav Engen)

Malin Hoelsveen, sprek ungjente på 5. plass. (Foto: Olav Engen)

Pallen med de tre beste kvinnene på 10 km. (Foto: Christian Prestegaard)

Ungdomsdominans på 5 km
Løpere i aldersklassene 12-19 år dominerte som vanlig 5-kilometeren. Det var derimot en litt eldre løper som vant herreklassen, Ronny Losoa fra Sigdal FIK (M35-39). Med tiden 15:35 var han 20 sekunder foran Sondre Juven fra Nesbyen IL som først og fremst er baneløper med 800 og 1500 meter som sin beste øvelser (finaleplass i junior-VM tidligere i år). Tobias Grønstad fra IL i BUL på 3. plass vat M16-17, mens Magnus Tuv Myhre fra Brandbu IF på 4. plass prikket fjorårstiden sin, 16:17.

En som ikke er ung, men som fortsatt løper veldig fort, er Kristen Aaby. Han ble nummer 7 på 5 km med 17:10 før han litt senere startet på 10 km der han ble nummer 13 på 36:04. At han i det ene løpet stilte for Sigdal FIK og i det andre for Prestfoss lot vi oss ikke lure av - det er samme spreke veteran!

I Kvinneklassen fikk vi seier til Nittedal ILs gode baneløper, 16 åringen Hannah Berntzen Engevik. Tiden 18:44 holdt til klar seier, 35 sekunder foran Astrid Brathaug Sørset fra Gular og hele 1:23 foran Ida Dahl fra Ringerike FIK på 3. plass.

Ronny Losoa var raskest av alle på 5 km. (Foto: Olav Engen)

Hannah Berntzen Engevik var raskest av kvinnene på 5 km.  Her løper hun side om side med Sivert Juven (M14-15) med en drøy kilometer igjen til mål. (Foto: Olav Engen)

Veteranen Kristen Aaby - vinner av Kondis' gullsko de tre foregående årene - som norges beste veteranløper på herresiden. 57-åringen løp i fjor 10 km på imponerende 32:30. I Furumomila doblet han med å løpe 5 km med start kl 13:00 og 10 km med start kl 14:00. Da er det imponerende av "en gammel mann" å klare 17:10  (7. plass) og 36.04 (13. plass). Foto: Olav Engen