I fjor løp Simen Holvik hele Norge på langs, fra Nordkapp til Lindesnes, på under 26 dager. Noen måneder senere fullførte han Spartathlon fra Athen til Sparta. Denne sommeren stod et nytt og ganske fantastisk prosjekt i Hellas for tur - Løpe i Feidippides fotspor fra Athen til Sparta, tilbake til Athen og til Marathon og for siste gang tilbake til Athen. Målet var å gjøre det på den hittil raskeste kjente tiden (FKT). Målet ble nådd på fredag.
 

Utfordringer underveis: Høy temperatur og løsbikkjer

Nå skal det sies at det stort sett alltid er en god del utfordringer underveis for en ultraløper. Det dreier seg ofte om gnagsår, vond muskulatur, negler som ikke vil sitte på lenger osv. Men et par andre elementer skulle utfordre Simen Holvik spesielt i Hellas. Høy temperatur og løsbikkjer. Begge deler var han godt forberedt på.

På den første dagen var det meldt 35 grader og Holvik kunne i ettertid rapportere om cirka 38 på det varmeste. 107 kilometer ble tilbakelagt, med mange "espresso iskaffe-stopp" og en middagspause med Moussaka på menyen 12 kilometer før etappens slutt. Og løsbikkjene fikk han oppleve fra første stund. Under oppsummeringen etter første dag skrev han: 
- Eventyret fortsetter i morgen. Nye hunder som vil spise meg opp!

I en LIVE-oppdatering på Facebook fortalte han om en ganske konstant frykt for å møte bikkjene, og at han tidvis løp med en stein i den ene hånda og hundespray i den andre. Han ble jaget langs motorveien av et par hunder som glefset etter ham, men etter 500 meter lot de ham løpe videre. I en video på Instagram forteller han at han løp med pølser pakket inn i en pose, for å kunne avlede hunder ved behov.

hellas-simen-holvik-privat-04.jpgEt eksemplar av Simen Holviks fiender underveis på turen. (Foto: Privat)

Dag 2 ble en tøff dag hvor han forteller at superkrefter måtte hentes fram, og totalt ble det 97 kilometer den dagen. Den tredje dagen bød på 106 kilometer. Dag 4 løp han fra Sparta til Malantreni, noe som var en distanse på 110 kilometer. Denne dagen hadde han selskap av to andre på den første halvdelen. Hovedutfordringer var fortsatt varmen og løsbikkjer. Den femte dagen kom med samme problem. Det var hunder igjen, og til og med en hest. 97 kilometer ble det på turens nest siste dag,

Så var prosjektet over. Simen Holvik hadde løpt "selfsupported" på den raskeste kjente tiden, fra Athen til Sparta tilbake til Athen til Marathon og tilbake til Athen. Han måtte i mål før klokka 05:59 for å klare det. Han var fremme 04:25. 660 km ble tilbakelagt. Han har kjempet mot varme og ikke minst gale hunder. På mange måter har det sannsynligvis vært blytungt, men på enda flere måter har det sannsynligvis vært helt fantastisk!

hellas-simen-holvik-privat-02.jpg
622 kilometer tilbakelagt på under 6 dager. (Foto Privat)


Simen Holvik inspirerer

At Holvik inspirerer mange til å plukke fram gamle joggesko eller gå til innkjøp av sine første par er ganske sikkert. Når han legger ut på sine eventyr og formidler gjennomføringen slik han gjør, beviser han for alle at man klarer mer enn man tror, og at det stort sett handler om å være litt tøff og ambisiøs. Som en av følgerne hans skriver etter målgang i Athen:

- Du inspirerer meg og mange flere til å løpe, men ikke minst å følge drømmen og ha trua på å klare å gjennomføre det man setter seg til fore, det være seg løping eller andre mål i livet.

Et nytt prosjekt er tilbakelagt for Holvik, og fokuset flyttes visstnok nå fra Hellas til USA. Til NRK forteller han at planen for neste sommer blir å løpe det beryktede løpet Badwater 135 gjennom Death Valley i California. Løpet omtales som verdens tøffeste løp, hvor temperaturen kanskje er den største fienden. Det kan bli over 50 grader i dette området når kalenderen viser at det er juli-måned!

hellas-simen-holvik-privat-03.jpg
Neseblod ble også en utfordring underveis. Sannsynligvis forårsaket av at slimhinner tørket ut i varmen. (Foto: Privat)
 

Gode råd fra Simen

Da Kondis skrev om Sime Holviks trening i en artikkel i 2020, kom han med fem råd til deg som nettopp har begynt å løpe, og som ønsker å bli bedre.
 

  1. Legg deg tidlig og sov nok.
  2. Investér i mange ulike sko av ulikt merke / drop / etc. etc.,
  3. Sett deg noen hårete mål.
  4. Løp mye, men øk mengden gradvis.
  5. 80 % av øktene bør være veldig, veldig rolige, mens resten må være kvalitets økter. (Hver uke har jeg  i hvert fall tre kvalitetsøkter; en tempoøkt, en intervall og en langkjøring) 


Relevant linker
Simen Holvik på Facebook
Hjemmeside

Simen Holvik skal jakte ny ultrarekord
Magnus Thorud og Simen Holvik fullførte Spartathlon
Simen Holvik løp 2600 km fra Nordkapp til Lindesnes
Slik trener Simen Holvik mot norsk rekord på 24-timers og seier i Spartathlon
Se videoen med Simen Holviks sterke historie