På Bømlo Ultrafestival løpes det totalt 300 kilometer på fem dager, og siden det aller meste går på asfalt er det flott trening for de som satser mest på flatløping på 100 km og 24-timersløp. Våre to fremste VM-håp i Albi Frankrike 26. oktober er samstemte i at dette femdagersløpet er  bra og relevant trening. 

I selve konkurransen er de så overlegne at spenning om seieren har det aldri vært. I det varme været har derimot Therese Falk og Bjørn Tore Kronen Taranger fått både glimrende mengdetrening og varmetilvenning, begge deler verdifullt med tanke på mesterskapet i Frankrike.

tARANGER.jpg
Taranger har tatt teten fjerde dag- og så seg aldri tilbake. (Arrangørfoto)

- Kunne nok fint slått av på farten ja, sier Bjørn Tore da vi antyder at han ikke hadde behøvd å løpe så mye fortere enn konkurrentene. 
- Men, dette er knallgod trening inn mot VM i 24 timers og NM i 24 timers. Får løpt mye i den farten jeg skal løpe i under årets VM, sier bergenseren som ikke kan få fullrost arrangementet på Bømlo:
- Bømlo ultrafestival er det beste arrangement jeg har vært på noensinne innen løping. Peter (løpsleder Peter Tubaaas, red.anm.) er er vandrende One Man Multimedia Show. Han er unik, han ordner og fikser alt, sier Bjørn Tore og sikter både til løpet middagene og kveldsunderholdningen i dette unike arrangementet der 20 deltagere fikk mulighet til å melde seg på.

Therese_kjøler_seg_ned.jpg- Vi koser oss i nydelig natur og sydensk sommervarme. Vi får virkelig sett Bømlo fra sin beste side, og den siden er bra, sier Therese Falk.
- Når det er sagt er jeg mest fornøyd med å ha forsert Siggjo - et fjell med steinur og hengebroer. Ble en del aking på rompa ned, da jeg ikke akkurat er en fjellgeit, ler hun - og vi har jo sett det gjennom årene at hun skygger unna terrengløping.
- Når det gjelder kropp i forhold til løping og varme er vi flinke til å legge lista der den hører hjemme. Drikker mye og roer ned tempo. Så det går bra, sier Therese, som likevel sier:
- Det er tøft å skulle løpe 300 kilometer på seks dager uansett hvor god form man er i, og jeg hadde aldri gjort det på egenhånd. Så at dette er god trening med tanke på VM i Albi er det ingen tvil om.
- Når man i tillegg får dele musikalske og kulinariske opplevelser - i tillegg til all løpingen i den flotte naturen -  med så mange kjekke folk er dette en sommerferie av det beste slaget.


Dag 4: Langevåg med Lykling - 60 km - 900 hm

Det var en ganske kupert løype som møtte løperne dag 4, sørover mot Langevåg og Eidesvik, og tilbake igjen til Steinsvåg. Etter denne etappen er 240 kilometer tilbakelagt, og utallige liter svette lagt igjen på asfalten rundt omkring på Bømlo.

Bildet kan inneholde: en eller flere personer, utendørs og natur
- Me starta litt tidlegare i dag for å sleppa unna litt av varmen,32 gradar meldt i skyggen på den fjerde etappa på 60 km t-r Langevåg, skrev arrangøren på facebook tidlig torsdag morgen.
(Arrangørfoto)


Det var naturligvis Falk og Taranger som seiret også denne dagen, og nærmest fulgte Jeanette vika og Stig Helge Westerheim. I sammendraget etter fire dager er det Jeanette Vika og Arvid Haugen på 2. plass.

RESULTATER FULLDISTANSE
Kvinner:

1. Therese Falk 6.09.40
2. Jeanette J Vika 7.21.17
3. Liv Sæbø Stava 8.12.58 .
Menn
1. Bjørn Tore Kronen Taranger 5.13.28
2. Stig Helge Westerheim 5.41.09
3. Fred Husøy Andersen 6.07.11
4. Arvid Haugen 6.12.00
5. Tore Granli 6.16.12
6. Ole Erik Flatin 7.21.17
7. Terje Lyngstad 7.56.36
8. Peter Tubaas 8.04.50
9. Ole Heine Kvernenes 8.05.29
10. Torbjørn Hammersland 8.12.58
11. Oddbjørn Aalmo 10.50.03

Sammenlagt etter 4 dagar:
Kvinner:1. Therese Falk 24.20.16 2. Jeanette J Vika 28.29.02.
Menn: 1. Bjørn Tore Kronen Taranger 21.09.01 2. Arvid Haugen 23.59.01 3. Fred Husøy Andersen 25.06.43 4. Tore Granli 26.23.58 5. Terje Lyngstad 28.48.09 6. Ole Erik Flatin 29.26.02 7. Ole Heine Kvernenes 31.45.35 8. Peter Tubaas 32.08.12. 

RESULTATER HALVDISTANSE
Kvinner:

1. Marita Huse 4.56.38 
1. Ingvild Eilertsen Sundby 4.56.38 
1. Malene Øen 4.56.38
Menn:
1. Bjørn Håvard Bjørklund 3.43.42
1. Ruben Espeland 3.43.42
1. Steffen Espeland 3.43.42

Sammenlagt etter 4 dagar: 
Kvinner: 1. Liv Sæbø Stava 15.13.29 2. Marita Huse 15.37.39
Menn: 1. Ruben Espeland Steffen Espeland 12.24.14 3. Bjørn Håvard Bjørklund 13.23.52 4. Torbjørn Hammersland 15.13.29.

Hammersland_Stava.jpg
Liv Sæbø Stava og Torbjørn Hammersland i vakkert kystlandskap. (Arrangørfoto)

Langs_havet.jpg
Langs Grutlefjorden. (Arrangørfoto)

Jeanette_fjordmotiv.jpg
Jeanette Vika - nesten i Nordsjøen. (Arrangørfoto) 

Malene_Øen_Marita_Huse_Ingvild_Eilertsen_Sundby.jpg
Malene Øen, Marita Huse og Ingvild Eilertsen Sundby holdt sammen på 4. dags halvdistanse. (Arrangørfoto)

Terje_Lyngstad.jpg
Terje Lyngstad på fulldistanse møter halvdistanseløperne Liv Sæbø Stava og Torbjørn Hammersland.(Arrangørfoto)

Therese_Falk_FRed_Husøy_Andersen.jpg
Fred Husøy Andersen ble nummer tre 4. dag og har samme plassering etter fire dager. Her er han sammen med Therese Falk som kom et par minutter etter i mål. (Arrangørfoto)

Tidligere omtale:
Bømlo Ultrafestival dag 3 med innlagt topptur
Falk og Taranger øker i sammendraget på Bømlo Ultrafestival
Favorittseire første dag av Bømlo Ultrafestival
Bømlo Ultrafestival (300 km på 5 dager) startet med båttur
Da har Bjørn Tore og Therese fått sine statuetter

Bømlo Ultrafestival på facebook


Cecilie_Anna_Vidar_Vedå.jpg
Bømlo Ultrafestival defineres av arrangør Peter Tubaas som en løpe-, lokalmat- og musikkfestival. Kvelden etter tredje løp var det Cecilie Anna og Vidar Vedå som sto for underholdningen. (Arrangørfoto)


Løypebeskrivelse med tidligere video:

Etappe 4 (27. juli) - Langevåg med Lykling - 60 km - 900 hm: Festivalen går mot slutten, men dag 4 er en skikkelig godbit! Turen går denne gangen sørover fra Steinsvåg og gir litt innlandsfølelse helt til vi tar av gamleveien forbi Grutle. Med en flott utsikt til Grutlefjorden starter også den beryktede Grutlebakken, som gir litt ekstra puls, helt gratis. Derfra følger vi hovedveien videre sørover før vi tar av på gamleveien igjen og følger den forbi Holmesjøen. Vi kommer ut på hovedveien igjen noen få kilometer lenger ned. Turen går videre på gamleveien forbi Vika og deretter gjennom det velkjente “løvegapet”. Derfra følger vi grusvei langs med nyveien før vi nok en gang entrer gamleveien for den siste strekningen til skiltet der det står “Langevåg”. Straks springer vi forbi Bømlo kirke og de siste meterne ned til Langevåg sentrum. Her tar vi til høyre og løper helt til Eidesvik hvor man kan ta båt til ufo-øya Espevær (ikke gjør det denne dagen). Eidesvik er også et kjent rederi som har gått foran i bruk av batterier i sine offshorefartøer. På kaia i Eidesvik snur vi og løper tilbake til sentrum og sørger også for å få med oss avstikkerne til Kallevåg, Bømmelhamn og til vendepunktet som er fyret ved innseilingen til Langevågen. Returen følger samme trasé nesten hele veien tilbake, men vi tar av på Lykling og springer inn i gullgruveområdet. I 1862 fant en gjetergutt gullklumpen som ble starten på gruvevirksomheten som pågikk fra cirka 1880 til 1910. Her løper vi altså med gull under beina og flott utsikt vest mot havet i noen kilometer til vi snur ved områdets egen versjon av “stonehenge” - soluret på Helvik. Returen går tilbake til Lyklingesjøen og vi følger veien fra puben og opp på hovedveien igjen. Derfra er det kun fem kilometer tilbake til Steinsvåg.

Dag 4 video: