Unionsmaraton er løpet som skulle arrangeres én gang, i forbindelse med feiringen av 100-års jubileumet i 2005 for unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige. Slik sett burde kanskje løpet vært arrangert 26. oktober, men man valgte altså sommeren - og man valgte idylliske Kurøen som arena. Kurøen er en idyllisk gård ved Rømsjøen som i dag er et kombinert bygdetun og og kultursenter. Gården ble gitt i gave til Rømskog kommune i 1986. Gårdens historie går tilbake til 1599.

Bildet kan inneholde: en eller flere personer, himmel, utendørs og natur
Innløpet ved idylliske Kurøen. (Arrangørfoto)

Det er norske Rømskog IL og svenske Boviken SK som arrangferer Unionsmarathon i fellesskap, i naturskjønne omgivelser i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Løpet består av kontrollmålt maraton, halvmaraton, 10 km og barneløp. Årets løp er det 15. i rekken, 114 år etter unionsoppølsningen.

I fjor startet over 300 løpere totalt, i år håper arrangøren på enda flere.

k-en til bruk paa kvalitetslop.jpgUnionsmaraton er et Kondis kvalitetsløp. Les mer om kvalitetsløp HER

"Normale" temperaturer i år?
- Etter mange varme løp ser det i år ut til at vi kan tilby våre løpere optimale værforhold. Det er spådd kjølig norsk sommervær og det vet vi at våre løpere setter pris på, sier Sigbjørn Høgne i Unionsmaraton..

- Særlig krigerne som velger maratondistansen har hatt noen varme løp de seneste årene. I år meldes det om nordavind som betyr medvind i starten på de åpne strekkene langs Rømsjøen. Det er gunstig, for fra Sverige og hjemover går løypa i tettere skog som gir ly for vind. Temperaturen ser også fin ut med 12-16 grader, sier Høgne.

Bildet kan inneholde: en eller flere personer, himmel, tre og utendørs
Den nye målportalen som ble innviet til fjorårets løp. (Arrangørfoto)

Gamle løyperekorder - 7500 kroner til den som setter ny rekord
Kanskje kan det ryke noen løyperekorder i år? Løyperekorden for herrer har stått siden 2012 og tilhører John Henry Strupstad på 2:39:12. For damene har rekorden stått siden 2011 da Elisabeth Wigaard løp på 3:18:30.

Se hele topplisten for maraton her: HERRER  KVINNER    
Gode premier for den som forsøker seg på rekord, løpets trofaste sponsor Holth Skogdrift river i 7500 kroner for løyperekord på maraton.

- Kanskje noen vil prøve seg i år da været ser lovende ut, sier Sigbjørn Høgne, som er veldig rask med å understreke at de ønsker alle velkommen, også de som løper sakte og saktere enn sakte.

Breddearrangement
- Unionsmarathon er først og fremst en breddearrangement og hvert år har vi mange som tar seg god tid i løypa og nyter naturen, service og den gode stemningen, sier Høgne, og minner om at de som bruker lang tid kan være med på en tidligstart kl 09:00 for å sikre optimal service hele veien. Ellers tilbys selvsagt også halvmaraton, 10 km og 10 trim uten tidtagning.

Unionsmarathon2017-18_640x427.jpg
Bilde fra 2017 langs vakre Rømsjøen. (Foto: Oddvar Røsten)

Løpets hjemmeside
Påmelding
Facebook

Kondis 2017:
En solskinnshistorie med løyperekorder på Rømskog
 - med masse bilder

Kondis 2018: 
Kald start og varm avslutning ga gode resultater i Unionsmaraton

Samleside for Unionsmaraton