Mesterskapet streames på Direktesport
Resultater her
 

Junior-NM Friidrett er nå avsluttet, og tre innholdsrike dager er lagt inn i minneboken til dem som fikk være med på dette mesterskapet på Askøy.

Det var Ask Friidrett som stod som arrangør av årets junior-NM, og det svært så aktive idrettslaget har god erfaring i å arrangere nasjonale mesterskap, senest var det hoved-NM som ble arrangert i 2016.

Junior-NM skulle egentlig vært arrangert på Askøy fjor, men ble på grunn av koronapandemien flyttet til i år.

Nærmere 500 deltakere har gjennom helgen fått prestere på idrettsbanen på Ravnanger på Askøy, og det har nok vært både skuffelser og gledeshyl under konkurransene. Men først og fremst har dette vært et prikkfritt arrangement som har gitt deltagerne gode mulighet til å prestere i sine idretter. For oss som har fulgt mesterskapet for å rapportere fra øvelsene så har det igjen slått oss hvor mye samstemt organisering som kreves for at dette skal la seg gjennomføre. I tillegg til den vanlige organiseringen av selve øvelsene fikk arrangørene denne gangen utfordringen med å organisere smittevern, med soner, avstandsregler, spriting og alt det som vi har lært å kjenne det siste året. Vi skulle gjerne sluppet, men det er jo helt nødvendig.

Speakertjenesten

Vi må her få trekke frem stadionspeakerne som en helt sentral grunn til at mesterskapet ble en god og forståelig opplevelse for deltakere og publikum. Her hadde arrangørene fått med seg to av de dyktigste mikrofonpraterne innen norsk friidrett, Jo Nesse og Stein Fossen. Disse har kunnskap og forståelse for friidrett i en grad man bare må bli imponert av, og samspillet mellom dem var som en duett i en opera mellom to garvede sangstjerner.

Kondis har dekket de lengste løpene fra dette mesterskapet, det vil si alt fra 1500 meter og oppover, og du kan lese reportasjene under her. Hvis du savner 800 meter så gjør egentlig vi også det, men vi har tatt bilder fra øvelsene så du skal ikke se bort i fra at vi får lagt ut noe senere, men det har ikke blitt tid til å få laget til disse. Så følg med på kondis.no!

Men hvis du liker å få reportasjer fra kondis-øvelsene så håper vi at du støtter oss ved å melde deg inn i Kondis! Bare på den måten sikrer vi at dette blir gjort like godt og bedre i fremtiden også.

Vår forhåndsvurdering av favorittene ligger nederst i saken her, så det er bare å sjekke om vi traff blink.

Ordfører_og_Friidrettspresident_1500.jpgMesterskapet ble høytidelig åpnet av ordfører på Askøy Siv Høgtun og friidrettspresident Anne Farseth. (Foto: Arne Dag Myking)

Reportasjer fra øvelsene:

Søndag:

_DSC2937.jpg

Ina Halle Haugen ble juniornorgesmester på 3000 meter

Bronsevinneren på 3000 meter fra sommerens U20 EM ble juniornorgesmester på den samme distansen.

_DSC2797.jpg

Vebjørn Hovdejord var den sterke mann på 5000 meter i junior-NM

Det ble løpt fort på 5000 meter i den yngste gutteklassen, alle de tre beste kom under den gamle mesterskapsrekorden.

Pallen_K23_3000m.jpg

Jevnt mellom de tre beste jentene på 3000 meter i junior-NM, Christine Næss vant i spurten

Kristine Lande Dommersnes lå i front og dro de to andre jentene helt frem til spurten og ble der forbiløpt
_DSC2885.jpg

Magnus Tuv Myhre med full kontroll på 5000 meter i junior-NM

Det virket så enkelt for Magnus Tuv Myhre: lede hele løpet i sterk vind og så stikke av 600 meter før mål.

 

 

Lørdag:

_DSC2092.jpg

Magnus Tuv Myhre innfridde med seier på 1500 meter i junior-NM

Med en fartsøkning som viste Brandbu-løperens store kapasitet vant Magnus Tuv Myhre 1500 meter i U23-klassen.
_DSC2191.jpg

Ole Jakob Høsteland Solbu tok NM-tittel på 1500 meter i hard konkurranse

Det var mange løpere på et høyt nivå på 1500 meter i yngste gutteklasse i junior-NM.
_DSC2286.jpg

Perfekt lureløp for Solveig Cristina Hernandez Vråle som tok NM-tittel på 1500 meter

For 800-meterspesialisten passet det veldig bra at farten ikke ble satt opp før på de siste rundene.

_DSC2292.jpg

Europamester Ingeborg Østgård ble også norgesmester på 1500 meter

Det er kanskje ikke uventet at en europamester klarer å bli NM-vinner, men nivået i Norge er nå så høyt at dette ikke er selvsagt.

Fredag:

3J6A1726.jpg

Favorittene videre fra 1500 m-forsøket i kvinner U20

Det var stort sett de antatt beste som kvalifiserte seg da 30 deltakere ble til 10 finalekandidater på jentenes 1500 meter i junior-NM

_DSC1507.jpg

Disse løper finale på mennenes 1500 meter i junior-NM i U-20

Her ser du hvem som skal ut i finale på 1500 meter på lørdag i junior-NM som nå foregår på Askøy

3J6A2079.jpg

Mange stusset på forsøksheatene i U-23 på 1500 meter for menn i junior-NM

Det var to forsøksheat for de 13 deltakerne på 1500 meter for menn i klasse U-23. I henhold til reglene skal det være direkte finale ved mindre enn 15 deltakere.

_DSC1808.jpg

Sigrid Alvik tok gullet på 3000 meter hinder

Det ble et komfortabelt gulløp for Sigrid Alvik i med kun to konkurrenter i 3000 meter hinder

3J6A2229_2.jpg

Vebjørn Hovdejord ble juniornorgesmester på 3000 meter hinder

Snøgg-gutten satte også ny stevnerekord da han løp inn til sterke 9:08,82 på hinderøvelsen i junior-NM.
_DSC1887.jpg

Siri Gamst Glittenberg vant kappgang i junior-NM.

En trio stod for konkurransen da fem kappgjengere konkurrerte om tittelen som juniornorgesmester.

 

Vår vurdering av favorittene før mesterskapet startet

Til årets junior-NM kommer det både rutinerte mesterskapsløpere og utøvere som er ferskere i slike konkurranser. I år er det en del av de beste som har fått erfaring med EM etter de to mesterskapene som gikk i Tallin i sommer, for henholdsvis U20 og U23-klassene. Men et favorittstempel er ikke nok for å bli norgesmester, så her skal det kjempes om medaljene.

Kondis har tatt en kikk på startlistene til junior-NM for distansene fra 800 meter og oppover. La oss først se på de lengste distansene som er 3000 meter for kvinner og 5000 meter for menn:

Lengste distanse for kvinner

Det er egentlig tre ulike grener på 3000 meter: hinder, løp og kappgang. På 3000 meter hinder er Sigrid Alvik fra Tyrving den klare favoritten i et litt magert felt med fire påmeldte jenter. Sigrid løp seg til finalen i U-20 EM i sommer på distansen så her er hun en klar favoritt til NM-tittelen, men hun vil sannsynligvis få god kamp fra Kristine Alne.

I kvinnenes kappgang er det også kun fire deltakere, og her vil det bli et oppgjør mellom de to som deltok i finalen på årets U-20 EM, Siri Gamst Glittenberg og Maren Karlsen Bekkestad. Det er Siri som er regjerende juniornorgesmester etter at hun smadret mesterskapsrekorden i fjor.

På 3000 meter løp er det Ina Halle Haugen som må bære favorittstempelet i den yngste klassen siden hun tok en knallsterk bronsemedalje i U20-EM for noen uker siden, men hun må da holde unna både for sin søster Maren Halle Haugen, Sigrid Alvik, Anna Marie Nordengen Sirevåg og de andre konkurrentene.

I den eldste klassen, U-23, deltar blant annet Malin Edland, Christine Næss og Kristine Lande Dommersnes. Av disse er det Malin som har den beste tiden registrert på distansen, 9:17 fra i fjor, og dette gir henne et favorittstempel. Alle disse tre er også påmeldt 1500 meter så det er jo mulig at noen av dem velger å prioritere kun en av distansene.

Lengste distanse for menn

På 3000 meter kapgang er det kun to deltakere, Magnus Græsli og Andreas Døske. Her er det Andreas som har beste personlige tid.

På 3000 meter hinder kan det i utgangspunktet se ut til at vi kan få en reprise fra fjorårets oppgjør på distansen mellom Jesper Lundin og Ådne Nesje Hernes, men på startstreken har vi denne gangen også Vebjørn Hovdejord, Snøgg Friidrett, og han har i år løpt denne distansen på 9:14, som er en bedre pers enn det er på de to duellantene fra i fjor. Dette kan derfor bli et spennende oppgjør om pallplassene.

Den lengste løpsdistansen for guttene er 5000 meter, og i U20-klassen er det her hele 28 påmeldte løpere, blant dem den trioen som representerte Norge på distansen under årets EM: Vebjørn Hovdejord, Tord Frank Ulset og Philip Anders Anthelme Massacand.

Disse vil nok sikkert kjempe til siste runde om NM-tittelen, men de skal også passe seg for sterke løpere som Mathias Vanem Aas, Mikkel Blikstad Thomassen, Filip Aleksander Meo med flere.

I U-23-klassen på 5000 meter har vi også flere av de startende som har fersk erfaring med å løpe EM fra i sommer. Magnus Tuv Myhre løp der inn til en 6. plass på distansen, og er selvsagt en klar kandidat til å vinne en NM-tittel, men også EM-deltagerne fra 10000 meter vil nok være med i den kampen: Simon Nebijo Karlsen Steinshamn, Trym Halvard Sagstuen Tønnesen og Erik Tangen Gundersen. Mathias Flak vil nok også kjempe innbitt om en NM-tittel, og ikke minst er det spennende å se om den regjerende norgesmester på 5000 meter Magnus Gjerstad har gjenfunnet fjorårsformen.

1500 meter kvinner

Det er hele 36 jenter som har meldt seg til å kjempe om junior-NM-tittelen på 1500 meter. Dette er veldig positivt med tanke på rekrutteringen til mellomdistanseløping og løping generelt.

For å finne favoritter og spennende oppgjør er det igjen naturlig å minne om det som skjedde i sommerens EM i Tallin.  Og for klassen U-20 er det lett å kåre en favoritt siden vi nå har en europamester på startstreken, Ingeborg Østgård tok EM-gullet i sommerens oppgjør i Tallin

Men likevel, så enkelt er det ikke å si hvem som tar finaleseieren på Askøy på lørdag. Hvis vi ser på personlige bestetider på distansen så er det flere som ligger på nivå med Ingeborg Østgård:  Ina Halle Haugen, Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg, Sara Busic, Maren Halle Haugen. Og like bak disse har vi et kobbel av sterke løpere som Freya Mjølsnes, Leona Andersen Vedvik, Malin Søtorp Solberg og Maiken Homlung Prøitz. Så her er det ikke avgjort før første løper går i mål i finalen på lørdag klokken 17:10.

Og i klasse U-23 har vi også to gode favoritter i de to som deltok på vårt norske landslag i Tallin: Christine Næss og Selma Løchen Engdahl, som begge perset i årets EM.

Men også her er det gode utfordrere, ikke minst er Malin Edland en av de beste vi har på 1500 meter her i landet, så hvis hun finner formen kan det godt bli en gullmedalje på henne. Også Solveig Cristina Hernandez Vråle, Anne Hjorth Arntsen og Kristine Lande Dommersnes behersker også godt 1500-meter.

1500 meter menn

I U-20-klassen skal 33 løpere kjempe om NM-tittelen, og blant disse er det tolv som har løpt 1500 meter på fire minutter eller bedre i år. Benjamin Olsen og Andreas Fjeld Halvorsen var våre norske håp i EM i Tallin, men vi har også flere i denne aldersklassen som har notert seg for årsbeste på 1500 meter på samme nivå som disse to: Ole Jakob Høsteland Solbu, Kristoffer Sagli, Esten Hansen-Møllerud Hauen, Sander Dybwad Mathiesen, Simen Gløgård Stensrud, Benjamin Storm Rettore, Phillip Morken, August Da Silva Sveen, Tobias Allers-Hansen, Johannes Dalland.

I U-23 er det nok naturlig å sette et favorittstempel på Magnus Tuv Myhre, men her er også flere sterke gutter som kan kjempe om seieren på 1500 meter: Simon Nebijo Karlsen Steinshamn,  Ibrahim Buras, Sondre Rishøi, Simon Østreng Veland, Halvor Nymoen Winberg, Tedros Gebretensai Haile.

Så her er det bare å finne frem til streamingen når finalen går på lørdag kl. 16:35!

800 meter kvinner

I den yngste klassen har vi fem jenter som har notert årsbeste på 800 meter på tidene 2:10 og bedre. Det er Ingeborg Østgård, Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg, Malin Hoelsveen, Sara Busic og Eilén Brenne. I EM var det Pernille Karlsen Antonsen og Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg som representerte Norge, og som løp seg til en finaleplass der. I NM står ikke Pernille Karlsen Antonsen på startlisten, men her kan alle de nevnte jentene dra inn seieren og pallplassene.

I den eldste klassen hører de beste årsbestetidene på 800 meter til Solveig Cristina Hernandez Vråle, Anne Hjorth Arntsen, Christine Næss og Selma Løchen Engdahl. Av disse er Solveig Vråle Norges eneste 800 m-løper som kvalifiserte seg for årets U23-EM.

800 meter menn                     

For den yngste klassen må vi her sette et merke ved navnet til Ole Jakob Høsteland Solbu som nesten tok en medalje i EM. Med en årsbeste på 1,47,61 på 800 meter så har Ole Jakob Høsteland Solbu vist at han kan løpe et hakk raskere enn sine konkurrenter på NM, der de argeste er Benjamin Olsen, Phillip Morken, Kristoffer Sagli, Ole Sivert Røyrhus, John Petter Stevik.

I alt 30 løpere er påmeldt i U20 på 800 meter i årets junior-NM.

For den eldste klassen, U-23 er det Sigurd Tveit som er regjerende norgesmester etter at han vant distansen i Kristiansand i fjor. Her var det et løpsopplegg der han samarbeidet med treningskompisene Kjetil Brenno Gagnås og Sondre Rishøi, og dette kan sikkert bli et opplegg i år også siden alle tre stiller til start på 800 meter. En som muligens kan velte planene til disse er Luca Thompson, som ser ut til å finne tilbake til godformen fra to år tilbake. Leon Samuel Douglas Mjaaland må også regnes med i dette selskapet.


Program for fredag 30. juli:

Tid Øvelse Klasse Type Opplysning
13:20 1500 m K20 Forsøk-heat 1  
13:25 1500 m K20 Forsøk-heat 2  
13:35 1500 m K20 Forsøk-heat 3  
13:45 1500 m K23 Forsøk-heat 1 UTGÅR
13:55 1500 m K23 Forsøk-heat 2 UTGÅR
14:05 1500 m M20 Forsøk-heat 1  
14:15 1500 m M20 Forsøk-heat 2  
14:25 1500 m M20 Forsøk-heat 3  
14:35 1500 m M23 Forsøk-heat 1  
14:45 1500 m M23 Forsøk-heat 2  
16:00 Åpning      
16:10 3000m H M20, M23 Finale 91,4 cm
16:30 3000m H K20 + K23 Finale 76,2 cm
16:50 3000m kappgang M20, K20 Finale  


Program for lørdag 31. juli:

Tid Øvelse Klasse Type
13:15 800 m M20 Forsøk-heat 1
13:20 800 m M20 Forsøk-heat 2
13:25 800 m M20 Forsøk-heat 3
13:30 800 m M20 Forsøk-heat 4
13:40 800 m M23 Forsøk-heat 1
13:45 800 m M23 Forsøk-heat 2
13:55 800 m K20 Forsøk-heat 1
14:00 800 m K20 Forsøk-heat 2
14:05 800 m K20 Forsøk-heat 3
14:10 800 m K20 Forsøk-heat 4
15:15 Åpning    
16:35 1500m M23 Finale
16:45 1500m M20 Finale
16:55 1500m K23 Finale
17:05 1500m K20 Finale

 

Program for søndag 1. august:

 

Tid Øvelse Klasse Opplysning
11:50 800 m M20 Finale
12:00 800 m M23 Finale
12:10 800 m K20 Finale
12:20 800 m K23 Finale
12:30 5000 m M20 Finale
12:55 5000 m M20 Finale
13:20 5000m M23 Finale
13:45 3000 m K20 Finale
14:05 3000 m K23 Finale

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957