Vi må tro at de er veldig løpssugne de som er så heldige at de har fått startnummer til årets utgave av Bergen Fjellmaraton. Da påmeldingen til konkurranseklassen åpnet den 30 november i fjor ble den utsolgt på noen timer, turklassen gikk også raskt unna.

Bergen Fjellmaraton var i utgangspunktet uttaksløp til EM i fjelløp i Portugal, men dette ble dessverre avlyst for en måneds tid siden. (Rettelse.)

På samme måte som i fjor har arrangør TIF Viking gjort et nitid og grundig arbeid med å gjøre arrangementet smittevernsikkert. Det betyr puljestarter som strekker seg over hele dagen, løpet er flyttet til en helg av den grunn, og det er foretatt seeding av løperne som skal sikre at det ikke blir mange som trenger å løpe forbi andre løpere.

Det innebærer at de antatt beste i konkurranseklassen starter i første pulje. Her finner vi mange sterke løpere som lover for en hard kamp om topplasseringen på premiepallen.

Løpet starter på Montana og løypen går i en tøff stigning opp til Ulriken på sti, ikke trappene, og deretter over vidden via Vikinghytten og i mål på Skansemyren. Værmeldingen viser nå et varsel om utmerket løpsvær på konkurransedagen: 13 grader på toppen av Ulriken, overskyet og vindstille. Sterkt solskinn er nok ikke løpernes favoritt, så dette er bra. Arrangøren vil dermed ikke få bruk for sin alternative løpstrase som skal brukes ved dårlig vær.

Favoritter kvinner

Vi ser av startlisten for den første puljen at vi kommer til å få et spennende oppgjør mellom de beste kvinnelige fjelløperne her i landet, blant andre Anita Iversen Lilleskare, Eli Anne Dvergsdal og Sara-Rebekka Færø Linde.

Anita Iversen Lilleskare har i år vunnet både Ulriken Opp, Fløibanen Opp og Løvstakken Opp, så vi må helt sikkert regne fjorårsvinner Anita med i kampen om seieren. Sara-Rebekka Færø Linde var vinner av Bergen Fjellmaraton i 2019 og hun vant i år Askøy på langs, mens Eli Anne Dvergsdal sette ny løyperekord på Kaland Løpskarusell i forrige måned. Dessuten har vi Karoline Holsen Kyte på plass i førstepuljen, hun er tre ganger Stoltzevinner, motbakkespesialist og landslagsløper i motbakkeløp, i praksis er hun regjerende norgesmester i motbakke siden hun vant dette i 2019 og NM ble avlyst i fjor. En annen landslagsløper i motbakkeløp er Hilde Aders fra Kvæfjord, hun har også kapasitet til å blande seg inn i medaljestriden. Også unge Tine Alfstad Olsen må regnes med i kampen om pallplasseringer, hun tok en andreplass i både Ulriken Opp og Løvstakken Opp i år.

Det er ikke ofte vi ser alle disse på samme startstrek så dette vil bli et skikkelig spennende oppgjør!

Favoritter menn

I herreklassen mangler vi fjorårsvinner Stian Øvergaard Aarvik så det gjør kampen om seier mer spennende.
Anders Kjærevik kom i fjor på fjerdeplassen i Bergen Fjellmaraton, og han ser sikkert for seg å rykke oppover på listen i år etter en vinter med 37-timersuke med trening, mye av den i terrenget. Han var da også en soleklar vinner av årets Askøy på langs. Han vil nok bli utfordret av andre sterke løpere: Anders Sommer tok en klar seier på Platoukarusellens løp til Lyderhorn i år, her var det også sterke løp av Espen Roll Karlsen og Kristian Ellertsen, og disse tre kan nok se dette løpet som en ny mulighet for pallplasseringer. På startlisten i pulje 1 har vi også årets vinner av Løvstakken opp, Lorentz Erland Linde. Også Halfdan-Emil Færø kan blande seg inn her, han har de siste årene blant annet gjort gode prestasjoner i NM terrengløp.

Bjørn_Hølleland_Stoltzen_2017_600.jpg

Det kan være interessant å merke seg at i pulje 1 finner vi også 59 år gamle Bjørn Hølleland som har en legendarisk rekord på det utgåtte løpet Ulriken Over, på en tid litt under 1.11 fra 1990. Denne løypen gikk også over Ulriken til Skansemyren, riktignok i en litt annen trase, men tiden til Bjørn Hølleland var i særklasse god. Ulriken Over hadde på det meste nærmere 20.000 deltakere, så denne turen er ikke ukjent for folk som ferdes i fjellene rundt Bergen. (Bilde: Bjørn Hølleland i Stoltzekleiven opp)

Vinnertiden til Stian Øvergaard Aarvik i fjor var på 01:32.

Deltagerne i Bergen Fjellmaraton er oppfordret til å løpe med appen RaceConnect. Denne er koblet til tidtakersystemet og oppdaterer den med Live GPS-tracking. Interesserte kan derfor følge med på løpet her. Se arrangørens sider.

Bergen Fjellmaraton går lørdag 5. juni. Pulje 1 har oppmøtetid kl. 8:30.

Du kan også lese om Bergen Fjellmaraton i magasinet som Kondis har utgitt sammen med arrangør TIF Viking om Bergen City Marathon

Tidligere Kondis-reportasjer om Bergen Fjellmaraton:

2020: Bergen Fjellmaraton kombinerte mange deltakere og strengt smittevern

2019: Ektepar vant Bergen Fjellmaraton

2018: Linde og Aarvik vant strålende Fjellmaraton i Bergen

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957