Det Norske Fjellmaraton, Fjelleventyret, Fjellmaraton – kjært barn har hatt flere navn – er Norges nest eldste maratonløp, og lørdag 1. juni smeller startskuddene for 40. året på rad!

- Merk dere dagen, dra til Beitostølen og bli med på årets jubileumsløp, oppfordrer løpsleder Tor Erik Heyerdahl Nyquist.

Kondis' samleside for Fjellmaraton 1999-2017

Løp gjennom flere årstider
Fra den første starten gikk tidlig i juni 1980 og frem til i dag har Fjellmaraton vært et svært populært løpsarrangement litt godt ut på våren. Men, våren kan være lunefull i fjellet og by på all slags vær og mang en overraskelse for løpere og arrangører. Starten på Maraton er på Heimsanden, man løper langs idylliske Sjodalsvatnet før det stiger gode 400 høydemeter opp til Valdresflya, hvor man passerer halvmaratonstarten. Etter å ha løpt over platået på Valdresflya bærer det utfor ned til Bygdin, før det igjen stiger drøyt 150 høydemeter opp til Båtskaret. Ut av Båtskaret åpner terrenget seg, man passerer starten for Miniton, og løper i lett nedoverbakke de siste 7 kilometerne inn til mål i Beitostølen sentrum.

Om man løper maraton eller halvmaraton, Fjellmaraton byr på spektakulære naturopplevelser, og ofte kan man oppleve å løpe fra vinter, gjennom vår og ned til forsommer på Beitostølen. Opplevelsen av å løpe langs meterhøye brøytekanter er magisk og bør oppleves. 

starten_halvmaraton_A20G7927.jpg
Starten for  halvmaraton i 2017: 502 løpere på vei fra toppen av Valdresflya på ca. 1400 moh. og ned til Beitostølen på drøye 900 moh. Mye mindre snø enn vanlig på Flya etter en varm vår. (Foto: Kjell Vigestad)
Fortsatt et stort arrangement
Midt på 90 tallet innførte man «Fjelltassen», et barneløp på ca 800 meter, og ca 10 år senere gjorde Fjellbukken og Fjellgeita sitt inntog. Dette for å tilfredsstille deltagernes ønsker om å løpe i terrenget, og ikke bare på asfalt. Dermed 10 km med og uten tidtaking. Så dagens løpstilbud bør gi muligheter for alle til å finne en distanse å gi seg i kast med.

Deltagertoppen ble nådd i 1995, da antall påmeldt rundet 4 800 løpere. 1995 var også året da løperne for første gang ikke fikk løpe de vanlige traseene på fylkesveg 51 over Valdresflya.  På grunn av flom og stengte veier «overalt» ellers, bestemte fylkesmannen at veien ikke kunne stenges for avvikling av løpet denne dagen, og løperne ble sendt i alternative traseer ned gjennom Beitobygda. Deretter gikk det 20 år før værgudene igjen stakk kjepper i hjulet for arrangørene. I 2015 ble det varslet så heftig med snø at det ikke var forsvarlig å sende løpere over Valdresflya. Løpsalternativet denne gang ble å løpe motsatt vei, fra Beitostølen mot Bygdin og tilbake. En ekstra krevende løype, spesielt for halvmaratonløperene som var vant til en løype med mye løping i nedoverbakke, og i tillegg fikk man nok snø å bryne seg på i veibanen gjennom Båtskaret. 

De siste årene har deltagerantallet stabilisert seg på i underkant av 2000 løpere. Mens det i 1995 nesten «bare» var Fjellmaraton som ble arrangert denne første helga i juni er dagens løpstilbud et fullstendig annet. Rundt 30 løpsarrangement den samme helga, så det er ikke tvil om at det har skjedd en utvikling.

mari_gjoelberg_F6C1493.jpg
Maratonvinner 2017, Mari Gjølberg fra Rygge (med gult startnummer) går i mål sammen med tre unge løpere på miniton, som har løpt 1/6 så langt som Mari. (Foto: Kjell Vigestad)

k-en til bruk paa kvalitetslop.jpgFjellmaraton er et Kondis-kvalitetsløp
Les mer om kvalitetsløpene HER

Positive påmeldingstall
I fjorårets Fjellmaraton var det 1179 løpere som fullførte i konkurranseklassene: Det fordelte seg på maraton (77), halvmaraton (496), minimaraton (380) og Fjellbukken (226). I tillegg var det over 350 deltagere i barneløpet og Fjellgeita.

- Når det gjelder årets påmelding viser forhåndspåmeldingene at vi ligger litt foran tilsvarende dag i fjor og foran også året før, så påmeldinger til alle løp, inkludert barneløpet vil nok nærme seg 2000, sier løpsleder Nyqvist og gjentar oppfordringen; 

- Folkens, finn frem joggeskoene, gå inn på www.fjellmaraton.no, meld dere på, ta turen til Beitostølen, løp en distanse gjennom mektig norsk fjellnatur og avslutt dagen med Blemmeball i sentrum.

Løpets hjemmeside
Facebook

PÅMELDING
Deltagere


Therese_Falk_før_start.jpg
Ved maratonstarten og her  mot slutten av løpet er det vanligvis lite snø. Bildet er fra 2017 der vi ser Therese Falk, som ble nr. 3 på maratondistansen. (Foto: Hans Edgard Rakeie)

Halvmaratonloepere_ned_fra_Flya_i_2017__foro_Kjell_Vigestad_1280_A20G8137.jpg
Halvmaratonløpere på vei ned fra Valdresflya 2017. (Foto: Kjell Vigestad)

Vinner_halv_2017_Haavard_Berggaard_Larsen_mot_Sjoadalsvatnet_1280_foto_Kjell_Vigestad_A20G8242.jpg
Dette er utsikten som møter vinner av halvmaraton 2017, Haavard Bergaard Larsen, og alle andre deltagere på hel og halvmaraton ned fra Valdresflya. Nede ved Vinstrevatnet (og Bygdin Fjellhotell) venter motbakken opp mot Båtskaret, så det gjelder å ikke brenne alt kruttet i denne bratte utforbakken. (Foto: Kjell Vigestad)
 

640_IMG_9860.jpg
Fra Fjellbukken 2016. (Foto: Oddvar Røsten)