Kondismedlem Sponset innhold
Albon_krysser_maalstreken_som_foerste_verdensmester_640_FOTO_OCR_WC

Hinderløp: Verdensmester i OCR bor i Bergen, har maratonpers på 2.33 og elsker Helteløpet

Toppbildet: Jonathan Albon blir den første verdensmester i OCR.  Foto: OCR WC
 


Tekst: Andreas Dietzel


 

OCR er et spedbarn av en sport, der noen krefter ser mot OL, mens andre ser for seg andre typer organisering av denne nye idretten. Nylig gikk både Spartan Race World Championships og OCR World Championships av stabelen med en drøy måneds mellomrom.

Spartan Race er en av de største OCR-seriene, mens OCR World Championships var det første uavhengige verdensmesterskapet. I OCRWC kvalifiserer deltakerne seg ved å kunne vise til høy plassering i et av løpene på en utvalgt liste av OCR verden over. Ender du f.eks. blant topp 20 i et Spartan Race, så er du kvalifisert til OCR World Championships.

Jonathan Albon, 25 år, bor i Bergen og løper for Inov-8 OCR, er mest kjent her på berget for å ha vunnet det første Viking Race og Helteløpet i Telemark to år på rad, reiste nylig over til USA der han vant både Spartan Race World Championships og OCR World Championships med en måneds mellomrom! Mellom disse to løpene ble det også tid til deltakelse i Stoltzekleiven Opp og Limone Extreme Skyrace, med henholdsvis 17. og 14. plass for Albon.

Spartan Race World Championships var Beast-varianten (halvmaraton-distanse) i skianlegget i Killingon i Vermont (masse fine motbakker med andre ord), der Jonathan vant på 3 timer og 23 minutter. Spartan Race har 30 burpees som straff for hvert hinder man ikke klarer å forsere, så man brenner fort opp veden i kjelleren om man faller ned fra et par hinder der.

OCR World Championships var 12 kilometer langt, der man fikk tre forsøk på å forsere hvert hinder. Alle deltakere løp med armbånd som ble klippet av om man ikke klarte å forsere et hinder, og funksjonærene meldte samtidig fra til løpsleder hvilket startnummer som dermed ikke lenger konkurrerte om beste sluttid.

Siri_Englund_vannsklie_640_FOTO OCR WC.jpg
Siri Englund på full fart mot verdensmestertittelen.  Foto: OCR WC

I kvinneklassen på OCR World Championships vant svenske Siri Englund for Team Sweden som stilte mannsterke.

Siri_Englund_Vinner_640_FOTO OCR WC.jpg
Siri Englund nybakt verdensmester.   Foto: OCR WC

Se Siri og Jonathan vinne OCRWC i siste episode av Obstacle & Adventure Weekly

https://www.youtube.com/watch?v=DR41f6isvbM

Gratulerer med seier i både Spartan Race World Championships og OCR World Championships!

Start_elite heat_menn_640_FOTO_OCR_WC.jpgStart elite menn .  Foto: OCR WC

kondis.no - Hvordan oppleves det å gå fra å være kjent innen det britiske OCR-miljøet til nå å være dobbelt verdensmester?

-  Det føles det samme, men nå har jeg plutselig mange flere venner på Facebook!

kondis.no Hvordan ender en verdensmester i OCR opp i Bergen?

Ved å være en romantisk! Jeg har vært sammen med den norske kjæresten min i noen år, så da hun sa hun ville flytte til Bergen for å ta mastergraden sin så var jeg ikke vanskelig å overbevise.

kondis.no Du vant Spartan Race World Championships så og si rett før du vant OCR World Championships  følte du at du derfor hadde noe å bevise da du stilte til start på sistnevnte?

Folk visste helt klart hvem jeg var da jeg kom tilbake til USA - noen hadde til og med øremerket meg som favoritt. Dette endret ikke hvordan jeg tilnærmet meg løpet. Jeg konkurrerer først og fremst for å ha det moro, og det så ut til å være en veldig bra løype.

kondis.no - Dette var første gang OCR World Championships ble avholdt. Hvordan var løypen sammenlignet med andre OCR du har deltatt i, helt spesifikt hvordan var den i sammenligning med Spartan Race World Championships (Beast, ~21k)?

OCR World Championships var mer likt løpene jeg er vant til fra Europa. Spartan var veldig tungt med mye bæring og få hinder over en lang distanse. OCRWC var mer intenst hindermessig, og man hadde liten tid til å hente seg inn mellom hinderne og dermed var det vanskelig å få en god rytme på løpingen.

kondis.no Er det forskjell på å delta på løp i USA sammenlignet med løp i Storbritannia og Europa?

Hittil har det vært mindre gjørme og vann i de amerikanske løpene sammenlignet med løpene i Storbritannia. Kanskje dette har med sikkerhet, søksmål, osv. å gjøre. Jeg har bare deltatt i to løp i USA, så jeg har egentlig ikke noe stort sammenligningsgrunnlag.

Albon_paa_hinder_640_FOTO_OCR_WC.jpg
Jonathan Albon  ute i løypa.  Foto: OCR WC

kondis.noHvordan trener en verdensmester mot løp?

Det jeg bruker mest tid på er løpstrening. Oppå løping trenger man et variert treningsregime. Jeg liker å klatre, svømme, sykle, gå på ski eller truger, gå på rulleskøyter, og masse mer. Etter jeg har flyttet til Bergen så trener jeg hos Crossfit Bryggen og det har hjulpet meg styrkemessig.

kondis.no OCR er en mer eller mindre nyfødt idrett. Har du noen tanker om fremtiden for denne sporten? (Organisering av sporten? Er den kommet for å bli, eller er det en forbigående trend? osv.)

Det stemmer at det er en veldig fersk sport, og det er det som gjør det så gøy! Jeg håper ikke det bare er en forbigående trend, for jeg tror den fysiske formen som kreves innen OCR er den beste og mest allsidige. Det er slik fysisk fostring alle burde ha som mål!

Jeg mener også at det å ha et uavhengig verdensmesterskap er et stort steg i riktig retning, men jeg er bare en løper, og jeg er glad så lenge det finnes løp som er morsomme, trygge sikkerhetsmessig, til en fornuftig pris!

 kondis.no - Kondis sine lesere deltar mye i tradisjonelle løp som 10k, maraton, osv. Har du deltatt i slike løp, f.eks. et maraton, og har du noen sluttider du har lyst til å dele med Kondis?

Jeg har løpt London Marathon to ganger, men andre gangen var ikke akkurat offisiell… Da fullførte jeg på rett under 2 timer og 33 minutter, noe jeg var veldig fornøyd med.

kondis.no Har du løpsbakgrunn, og hvordan endte du opp som OCR-løper?

Jeg har alltid likt å løpe, men jeg har aldri konkurrert ordentlig. Jeg hadde bare deltatt i ett løp før jeg konkurrerte i mitt første OCR.

kondis.no  Jeg mener å ha lest et sted at Telemarkhelten - Helteløpet er favorittløpet ditt. Etter å ha vunnet to verdensmesterskap på en måned, er dette fortsatt tilfelle?

Med tanke på alle de meget bra løpene jeg har deltatt på i 2014 så tror jeg ikke jeg kan velge ut _en_ favoritt lenger, men Telemarkhelten er mot toppen av lista uten tvil.

kondis.no  Hva gjør Telemarkhelten så bra?

I 2013 så var det en veldig bra opplevelse. Jeg hadde en bra fight med han som kom på 2. plass, og jeg tok han i nedoverbakken mot Rjukan - det var en deilig følelse!  (se bilderportasje fra Helteløpet på kondis.no)

kondis.no Du har også deltatt i Stoltzekleiven Opp i år - hvordan var det løpet?

Det var rett og slett vondt! Jeg har ennå til gode å finne glede i det å løpe opp en motbakke så fort man kan. Dette var også bare en uke etter Spartan i USA, og jeg la ikke opp løpet bra nok.  Uka etter løp jeg opp igjen og da gjorde jeg det bedre enn på løpsdagen. (se bildereportasje fra årets Stoltzekleiven Opp på kondis.no)

kondis.no Du vant også Viking Race i 2013. Kommer du til å delta i Viking Race eller noen av de andre norske OCR som X-Run, Nature’s Challenge eller Trolljegerprøven neste år? (se den store bildereportasjen fra Viking Race 2013 på kondis.no) 

Så lenge det passer med datoene så hadde det vært gøy å delta. De fleste løp i Norge er ganske tøffe, så jeg sikker på at det blir morsomt å delta.

kondis.no Hva er neste løp i kalenderen din?

Jeg drar tilbake til Storbritannia for å delta i Survival of the Fittest i London og så Judgement Day i Bordon dagen etter.

Jonathan blogger om sine løpsopplevelser på http://www.jonathanalbon.com/