Det nye tilbudet er ment for alle andre som har anledning til å trene på dagtid, f.eks. mødre/fedre i permisjon, skiftarbeidere og pensjonister. Initiativtaker er Ida Kristine Seppola som var med i en løpeklubb i USA hvor de trente på dagtid.

Oppmøtested vil bli sentralt i Leiret (Elverum sentrum) og varigheten ca. en time. Museumsrunden over idylliske Prestøya vil bl.a. bli brukt i startfasen, og det blir benyttet gang- og sykkelstier egnet for løping med barnevogn. 

Ida_K_Seppola_selfie.jpgIda Kristine Seppola går i bresjen for Kondistrening på dagtid i Elverum. (Foto: Privat)

Inspirasjon fra USA
Ida Kristine Seppola har hentet inspirasjon fra et opphold i USA der hun var med i en løpeklubb for militære ektefeller der veldig mange var hjemmeværende med barna sine og derfor trente på dagtid.

- Jeg ble med dem og var hekta fra dag 1. Det var en veldig sammensveiset gjeng som motiverte og heiet frem alle uansett om man gikk eller om man løp ultraløp, forteller hun entusiastisk.

- To til tre ganger i året startet de opp C25K, "Couch to 5K", et løpeprogram for å få de som har vært gravide, skadde eller nybegynnere til å løpe.  Jeg startet dette programmet fire måneder etter fødsel og avsluttet programmet med et 5 km «graduation run».

Ida_Kristine_Seppola.jpeg
Ida Kristine ble motivert til å delta på løp fra 5K til 30K i USA. (Foto: Prvat)

- Hvorfor en løpegruppe på dagtid også i Elverum?

- Da jeg leste om Kondistreninga Elverum, og at det i tillegg trengtes flere på laget ville jeg være med. Kondisgruppa fikk raskt mange med på treninger, og jeg tror at det er mange i Elverum som også kunne tenkt seg å trene på dagtid i ukedagene. Det er mange som jobber turnus, noen jobber kveld, mens andre nyter pensjonisttilværelsen eller er i mamma- eller pappapermisjon. Hvorfor ikke gi det en sjanse?

Opptrening etter fødsel
- Hva slags råd vil du gi ang. løpeptrening etter en fødsel?

- Man bør vente minst seks uker fordi kroppen trenger tid til å hele seg. Styrketrening med fokus på kjernemuskulatur kan man begynne med rett etter fødsel for å få kontakt med musklene igjen. Jeg begynte også den andre gangen å løpe igjen etter ca. 3-4 måneder. Mitt råd er å starte veldig lett når du føler deg klar til å løpe. Med C25K-appen bygger man seg gradvis opp igjen. Alle øktene er på 30 minutter, og det er stort sett en miks mellom å jogge og gå. Den første uka løper man bare 8 minutter og det er veldig overkommelig og ikke minst skånsomt for kroppen.

- For de som har lyst til komme i gang med trening, men er avhengig av å ha med seg vogn. Hva slags utstyr bør man ha for å kunne løpe med vogn?

- I USA løp jeg med en helt vanlig vogn, en «Mountain Buggy» som har hjul som går bra i litt ulendt terreng. Vanlig vogn fungerer kjempe bra, og man må ikke investere i en joggevogn for å løpe selv om de er bedre. Jeg har nå en joggevogn, og selv om det er en dobbelvogn er den lettere å løpe med enn MB’en.

- Hva er viktige å tenke på når du løper med vogn?

- Det er viktig å fokusere på holdning slik at man ikke løper bøyd over vogna. Spesielt i motbakker er det lett å bli bøyd over fordi det er tungt. Det som kan hjelpe litt er å holde i vogna med undertak i motbakkene. Jeg har stort sett løpt med kun høyre hånd på håndtaket, men under denne mammapermisjonen har jeg i mye større grad variert fordi jeg endte opp med å bli helt skjev de første gangene jeg løp med vogna. Derfor er det også viktig å styrke kjernemusklene etter fødsel slik at kroppen tåler påkjenningene det er å løpe med og uten vogn.

Joggevogn.jpg

Idéer til aktiviteter
Ida Kristine har masse aktivitetsidéer på lur og ivrer etter å komme i gang med dagtreninga. Tirsdager kl 10 kan du bare møte opp å teste ut om det er noe for nettopp deg. Det er fint hvis du gir et hint om at du planlegger å komme på forhånd på Facebooksiden til Kondistreninga i Elverum. Hvis du ikke allerede er med i gruppa, kan du bli medlem helt uten forpliktelser. Det er også her det legges ut informasjon om innhold og oppmøtested et par dager i forveien.

Alle våre treningstilbud er gratis, enten du er medlem av Kondis eller ikke. Vårt mål er å få folk i alle aldre i aktivitet og samtidig gjøre flere kjent med de flotte tur- og treningsområdene i og rundt Elverum.

Mer om Kondistreninga i Elverum: 
Facebook: Kondistreninga Elverum på Facebook
Kondis.no 13.08.2019: Kondistreninga i Elverum starter 22. august
Kondis.no 20.09.2019: Kondistreninga (og Ole Paus) satt på kartet i Elverum