I det sivile var Hans Rostad lege, og i en nekrolog i Aftenposten beskrives den store innsatsen han gjorde som kirurg og forsker. Særlig var han aktiv i kampen mot lungekreft, og i ti år etter at han slutta som kirurg ved Rikshospitalet var han engasjert som forsker ved Kreftregisteret. 

De fleste Kondis-medlemmer vil imidlertid kjenne Hans Rostad først og fremst som maratonløper. I 2003 fullførte han sitt maratonløp nummer 100, og det spesielle med Rostad var at han i tillegg til å løpe mange løp, også løp fort. Den dag i dag står han med den norske rekorden på maraton i tre klasser: 

  • M70-74: 3.14.20 - satt i 2000
  • M75-79: 3.32.04 - satt i 2005
  • M80-84: 4.17.42 - satt i 2010

Hans Rostad begynte som aktiv løper først i slutten av 50-åra, og dermed var det ikke så rart at det var først som virkelig veteran at han ble best i Norge. Persen på maraton satte han som 60-åring med 2.57.16. 

I 2011 ble Hans Rostad tildelt Jon Hendens Minnepris av Kondis. I kriteriene til prisen heter det at "prisen tildeles løpere som gjennom en årrekke har vært ivrige deltakere i norske maraton- og halvmaratonløp, og som til tross for hyppig deltakelse har oppnådd gode resultater vurdert ut fra alder og personlige forutsetninger. Aktuelle kandidater må ha utvist god idrettsånd, ikke søkt å oppnå særbehandling hos løpsarrangørene, og må ikke ha vært særlig opptatt av å fremheve egne prestasjoner overfor andre."

Hans Rostad bidrog også med medisinsk-faglig stoff til Kondis, og han var klar på hvor viktig fysisk aktivitet var for å ha ei god helse. I tillegg til løpsdeltakelsen fullførte han også Trondheim - Oslo på sykkel ti ganger, og han deltok også i triatlonkonkurranser.


Hans Rostad fikk overrakt Jon Hendens Minnepris i forbindelse med Oslo Maraton i 2011. Under løpet var Hans støtteapparat for sin dattersønn, Morten Rostad Haugen, som løp maraton og etterpå gratulerte bestefaren med utmerkelsen. (Foto: Kjell Vigestad) 

Hans_Rostad_Oslo_Maraton_2005_foto_Kjell_Vigestad.jpgHans Rostad fullførte til sammen 112 maratonløp. Her ser vi han i fint driv under Oslo Maraton i 2005. (Foto: Kjell Vigestad) 
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957