(ALLE BILDER: BJØRN SAKSBERG)

De 15 raskeste gjør seg klar til den aller første starten i Totenvikaløpet på Skreia. (Foto: Bjørn Saksberg)

Den fotrappe nesningen i Lillehammer-singlet løp også 8 sekunder under sin banepers fra Stadionmila i Kristiansand tidligere i sommer. Løpet  vil eventuelt plassere  Petter på en delt 2. plass på årsstatistikken sammen med Eivind Øygard med bare Sondre Norstad Moen foran seg. Løypa er imidlertid ikke kontrollmålt, men den er målt opp med målehjul av arrangøren. Årsstatistikken vil nok uansett endre seg drastisk når  Norgeseliten samles på Hole i oktober, men dagens vinner i tur-retur-løype på Toten mener Totenvikaløpet er raskere enn Hytteplanmila.

Med vårens uklarheter rundt Karoline Bjerkeli Grøvdals rekordraske løp på Maarud Gaard friskt i minne, må vi ta alle mulige forbehold om at løypa kan kontrollmåles i etterkant og  selvsagt viser seg at den er lang nok før Petters 29:23 kan føres inn i årsstatistikken. At det er det råsterkt løp er det i alle fall ikke noen tvil om.

- Jeg står ved det siden løypa på Toten er såpass flat og uten svinger (unntatt vending 5 km). Med de lange flatene kunne man lettere holde samme frekvens og steglengde uten at det ble forstyrret av krappe svinger og bratte bakker. Enkelt sagt var det bare å se rett fram og holde ut i 10 km.

- Står det flere løp på programmet som spissing fram mot NM, og hvor legger du lista på 10 000 m i Kristiansand om tre uker?

- Det her var siste gjennomkjøring før NM og jeg fikk veldig gode svar. Dagens løp viser at kondisjonen aldri har vært bedre. Målet for sesongen har vært å komme så nærme 29 blank som mulig. I NM så er det plassering som gjelder, og en topp 10-plassering ville vært utrolig gøy å klare med det nivået som er i Norge for tida.

Dagens mann har utrolig nok perset på absolutt alle løp han har stilt opp på i år uansett distanse! Han gir mellom- og langdistansemiljøet på Lillehammer som virkelig har tatt seg opp de siste årene, mye av æren.

- Framgang gir stor motivasjon i seg selv, og det er vel en kombinasjon av god trening over tid og et hode som vil løpe fort som nå har gitt de gode reultatene, avslutter nesningen.

Også andremann på Toten, lagkamerat i LIF, Kristoffer Petersen Skonnord satte 10 km-pers som var fire sekunder raskere enn banepersen i tillegg til at han forbedret gatepersen sin fra 2019 med rundt to minutter til 32:26. Bare 6 sekunder bak knep Jørgen Korum (OSI) den siste pallplassen foran Pål Onsrud (Team Sportsmanden).

Kristian Petersen Skonnord spurter inn til dobbeltseier for Lillehammer. (Foto: Bjørn Saksberg)

Hjemmeseier

Ikke helt overraskende sørget årets norgesmester på maraton, Silje Eklund, for at den gjeveste premien i kvinneklassen ble værende på Toten, men hun ble utfordret av Vidar-løperen Jessica Gunnarsson før vending. Totenåsen-løperen trygget imidlertid seieren på returen med 29 sekunder til sluttida  36:44, ca. minuttet bak hennes tid på Hytteplan i fjor. Jessica Gunnarsson senket på sin side sin årsbestetid med et par sekunder fra Perseløpet . Frida Byfuglien (Lillehammer IF) løp inn til en klar 3. plass på 38:54.

Silje Eklund kunne glede seg over å løpe i en rask løype på hjemmebane på Skreia. (Foto: Bjørn Saksberg)

Jessica Gunnarsson i karakteristiske kliv mot mål bak Lars Helge Andersen fra Raufoss. (Foto: Bjørn Saksberg)

Den aller første utgaven av Totenvikaløpet i regi av Jerzy Pecak skulle egentlig ha gått av stabelen i mai men ble utsatt av hensyn til smittevernet. Løpet var så godt som fulltegnet, men det var ca.halvparten av de tidlig-påmeldte som stilte til start i den utsatte utgaven. 40 av de 90 deltakerne løp under 40 minutter, inkludert de tre beste damene.