Årets Spine Race ble igjen en påminnelse om hvorfor løpet omtales som «Britain’s most brutal». Forholdene var tøffe, og selv de mest erfarne løperne måtte kjempe mot både naturens krefter og egne grenser. 

Kim Collison med imponerende seier

Kim Collison gikk seirende ut av årets Spine Race etter flere forsøk preget av skuffelser. Collison hadde måttet bryte løpet i 2022, 2023 og 2024, men denne gangen klarte han å takle både løpet og sine egne utfordringer. Han tok ledelsen tidlig og holdt den hele veien, til tross for ekstremt krevende forhold med snø, gjørme og oversvømmelser.

Kim Collison fra Storbritannia har akkurat vunnet, og ser lite preget ut av det harde løpet. (Foto: The Spine Race på Facebook)

Collison fullførte på 82 timer og 46 minutter, den tredje raskeste tiden i løpets historie. Bak ham utspilte det seg en spennende kamp om andreplassen mellom landsmannen Dave Phillips og tidligere Summer Spine-vinner Tiaan Erwee fra Sør-Afrika. Phillips sikret til slutt sølvet med tiden 85 timer og 58 minutter, mens Erwee fulgte bare syv minutter bak på tredjeplass.

John Kelly, som vant Spine Race i 2020, måtte nøye seg med fjerdeplass, mens finske Max Moberg fullførte topp fem.

Lucy Gossage seiret i kvinneklassen, nummer 4 totalt

Lucy Gossage, en tidligere profesjonell triatlet og 12-dobbel Ironman-vinner, leverte en strålende prestasjon i kvinneklassen. Etter tredjeplass i 2024 kom hun sterkt tilbake i årets løp og vant med tiden 87 timer og 41 minutter, noe som også holdt til en fjerdeplass totalt.

Lucy Gossage fra Storbritannia har kommet i mål som første kvinne, på en 4. plass totalt. (Foto: The Spine Race på Facebook)

Løpet startet med at Robyn Cassidy tok en tidlig ledelse, men Gossage jobbet seg gradvis oppover feltet. Tirsdag morgen hadde hun tatt igjen Cassidy, og derfra var det ingen som kunne matche hennes tempo. Cassidy, som ledet kvinneklassen de første dagene, måtte ta til takke med andreplassen etter å ha fullført på 94 timer og 31 minutter. Nikki Arthur fra Isle of Man sikret tredjeplassen med tiden 103 timer og 36 minutter.

Gossage, som er lege og grunnlegger av MOVE Against Cancer, beskrev seieren som en hyllest til både sitt arbeid og sin kjærlighet for ultraløping. I år hadde hun også fått kontroll på søvnproblemene som hadde vært hennes største utfordring i fjorårets løp.

Vår norske deltaker Leif Abrahamsen måtte bryte

Selv om Leif Abrahamsen måtte bryte løpet etter rundt 300 kilometer, tok han det hele med et smil og reflekterte over beslutningen på sosiale medier. Han beskrev opplevelsen slik:

Ryggen ble lite samarbeidsvillig, høyresiden i korsryggen ble kraftløs så jeg ble gående krumbøyd og måtte lene meg på stavene. Jeg så sikkert ut som ringeren i Notre Dame. Medic's prøvde både med kodein, tøying og varmeflasker uten særlig hjelp. Jeg gikk 20 kilometer på 10 timer og kunne sikkert trasset meg til mål om det var viktig for meg, men det gir ingen glede, og vinterens mål er jo Arctic Spine om noen uker.


Til tross for utfordringene konkluderte Abrahamsen med at løpet var en unik opplevelse, der været varierte fra vinterlige forhold til regn, leire og våte myrer. Etter å ha avsluttet sin deltakelse, kunne han nyte en velfortjent middag i Edinburgh:

- Nå sitter jeg på restaurant og nyter en god biff med rødvin, ikke så ille det heller, skriver han.
 

Leif Abrahamsen klar til start 11. januar. (Foto: privat)


Se resultater her