Folloløpere satte preg på VM i vintertriathlon

Norge, med to Folloløpere i troppen, hevdet seg med bravur i VM i vintertrathlon i Finland i helgen, se hovedreportasjen med resultater og flere bilder. 

Arne Post har tilhørt den absolutte verdenselite i vintertriathlon i mange år og er tidligere verdensmester både fra 2009 og 2008, mens det ble 4.plass i fjor. Post har egentlig trappet ned på treningen i høst og i vinter, men har likevel hatt sin klart beste sesong i langrennssporet, med bl.a. seier i Holmenkollen Skimaraton, 4.plass på 30 km i NM og 7.plass i Birkebeinerrennet forrige helg, etter å ha vært med i tetgruppen og satt farge på rennet hele veien. I bakkene opp fra Kvartstadsetra rykket sogar Post fra resten av tetgruppen og var oppe i en ledelse på oppimot 10 sekunder.  

Arne Post sin sterkeste øvelse i vintertriatlon er naturlig nok langrenn, og han gikk et kjempeløp i Finland, hentet inn nesten 2 minutter på den russiske vinneren og var bare 6 små sekunder bak i mål. Sluttiden var 1.10,37. Synd at ikke langrennet var litt lenger enn 8 km, da hadde det blitt et nytt VM-gull til Post, som nedkjempet fjorårets vinner, svenske Andreas Svanebo, etter at de to gikk ut likt på langrennet. Svanebo er heller ingen hvem som helst, bl.a. tidligere bronsemedaljør på 5-mila i det svenske mesterskapet. Og russerne satser knallhardt på vintertriathlon, med folk som løper på 30 minutter på 10 km. Visstnok jobbes det knallhardt fra russisk side for å få med vintertriathlon inn på OL-programmet i Sochi.

Mens Post er en rutinert og merittert vintertriatlet, stilte 19-åringen Carl Fredrik Hagen til start for første gang i vintertriathlon i U23-VM. Hagen var ikke snauere enn at han kapret bronsemedaljen i sin debut, i konkurranse med tre år eldre utøvere. En stor prestasjon av Carl Fredrik, som med 1.13,57 var snaue 3 minutter bak vinneren - som også her var russisk - og ikke mer enn 3,17 bak Post. I likhet med Post er unge Hagen en meget allsidig utøver som er veldig god både i løping og sykling, men som i vintertrialthlon har langrenn som sin sterkeste øvelse.

I år ble det ikke arrangert stafett, men i stedet var det en innlagt lagkonkurranse for de tre beste utøverne fra hver nasjon. Her ble det sølv til Norge. Siden Hagen sin tid i U23 var bedre enn Norges tredjemann blant seniorene, bestod det norske sølvlaget av to lokale gutter! Tredjemann på laget var Kristian Monsen, som ble nr 8 individuelt.

VM_vintertri2011_Post_Hagen_medaljer
Tyngdepunktet i vintertriatlon ligger i Follo!
Arne Post fra Langhus (t.v.) og Carl Fredrik Hagen fra Sofiemyr (midten), sammen med gullvinner Borghild Løvseth.
(Foto: Kristian Monsen)

Du kan også lese Carl Fredrik Hagen sin egen beskrivelse på bloggen sin for Oslo Sportslager HER.