Tyngre i Sørkedalen i år
Om det ike falt så kraftig regn fra himmelen, var det vått nok til at løypa var langt tyngre enn den tørre løypa i 2016. Dermed imponerte Vera Norli, Dønski Langrenn som gjentok seieren fra i fjor, men i år på 95 sekunder bedre tid, mens Erik Udø Pedersen brukte 29 sekunder mer enn Kasper Fosser vant på i fjor.

Mange av de andre kvinnene i topp 20 løp også saktere enn i fjor, mens Tyra Sortåsløkken fortsetter fremgangen, nr..5 i fjor , nr. 3 i år og 69 sekunder bedre tid i år til tross for en mye tyngre løype.

God stemning i godt arrangement
Om forholdene var tøffere, duskregnet og tåka lå over dalene i Sørkedalen, så var det ingenting å si på stemningen. Den var god og elgkjøttsuppa fra Kikutstua like god som i fjor og winerbrødene fra Baker Hansen like smeltende på tunga som tidligere.

Det er en fryd å komme til Sørkedalen hvert år og se så mange løpere og ikke minst så mange unge løpere. På 3 km kryr det av barn og ungdom, men også på 11 km er det mange unge løpere med, ikke minst i kvinneklassen hvor de yngste markerer seg kraftig i toppen. 12 av de 16 første var 22 år eller yngre. 61 av 201 fullførende var 22 år eller yngre, og de aller fleste av disse under 20 år og inne blant de 150 første.

Markant nedgang i deltakelsen
Om regnet skal ha hele skylda for den markante nedgangen i deltakere, fra 1236 i fjor til 943 i år, skal vi ikke spekulere i. En nedgang på 24 % vil vi tro har flere faktorer.

Det var en meget løpsrik helg rett før Sørkedalsløpet i år, men det var det også i fjor. Litt synd at to så fine skauløp som Nordmarkstraver'n og Sørkedalsløpet skal gå så tett innpå hverandre. I gamle dager var det større avstand mellom disse. Helt frem til 2007 gikk Traver'n mellom 21. og 25. september, før det flyttet løpsdatoen til begynnelsen av september, mens Sørkedalsløpet alltid har gått første tirsdag i september. Med Traver'n nå første lørdag i september, blir det bare tre dager imellom. Tross dette har imidlertid begge løp økt deltakelsen i dennne perioden.

7 Regine Ellingsen Gotaas Sportsklubben Vidar Jenter 14-15 år 55:43
8 Ingrid Landmark Tandrevold Fossum IF / Team Baker Hansen Kvinner 20-22 år 55:51

11 KM

Ut av stadion går det jevnt oppover og det blir god spredning i feltet. En av kondis.nos forhåndsfavoritter, Karl Fremstad, Bækkelaget kom først opp til toppen etterfulgt av Eirik Sørgård Andersen, Lillomarka Skiklubb, som til slutt endte på 15.plass, fem minutter etter vinneren. Vinneren synes ikke på dette bildet.

Erik Udø Pedersen, Kristiansand Løpeklubb var suveren i år og kom ut på jordet rett overfor idrettsplassen hvor målgang er, helt alene og løper over mål på 43.05.

Karl Fremstad tar andreplassen i årets Sørkedalsløp med 44.46

Rustad stilte med en rekke løpere, og den gode skiklubben fra den andre siden av byen, markerte seg med tre løpere blant de seks beste. Aller best var Kjetil Hagtvedt Dammen på tredjeplass med 44.54

Lars Sørensen, med den grønne Rustadtrøya, ble nr. 4 på 45.16. Innslaget av løpere under 20 år er ikke så markant i toppen av resultatlista for menn som i kvinneklassen. Sørensen var en av tre menn under 20 på topp ti, mens det i kvinneklassen var seks blant topp ti, bl.a. vinneren. En annen forskjell er at i herreklassen er de unge som regel i 16-17-årsklassen og oppover, den første som var under 16 år var Henrik Hillestad i 12-13 årsklassen på 38.plass, mens i kvinneklassen var det 10 jenter under 16 år blant de 38 beste.

Dansken Rune Olsen tok femteplass. Han løper for PwC og Fullperformance. 45.21 ble tiden hans.
Sterkt med tanke på at han bare tre dager tidligere vant Nordmarkstravern på 30 km, les reportasjen her:
Rune Olsen og Sigrid Fæhn Oftebro til topps i Nordmarkstraver'n

Iver Tildheim Andersen, Rustad blir nr. 6 totalt og vinner klasse 16-17 år med tiden 45.35

Vera Norli, Dønski Langrenn et år eldre og i en alder hvor det ofte betyr at en har blitt bedre og i år stemte det bra. I en langt tyngre løype vant hun årets Sørkedalsløp på 51.05 som var 95 sekunder bedre enn da hun vant i fjor. 51.05 var årets tid.

Ingeborg Lind, Gular blir nrl.2 også hun under vinnertida fra ifjor med sine 51.58

15 år gamle Tyra Sortåsløkken, Vidar liker seg godt på mjukt underlag og rykket opp fra femteplass i fjor til tredjeplass i år på en tid som var 69 sekunder bedre enn da hun i fjor løp for Ringkollen Skiklubb. For to uker siden ble hun nr. 2 i Opp Kantebakk.

Nora Sanness, Vidar tar fjerdeplassen på 53.35 og vinner klasse 16-17 år.

Ragnhild Amlie, Try IL var den eneste veteranen som klarte å komme seg inn blant de 17 beste og vinner klasse 40-49 år og tar femteplassen med 54.35.

Lina Eikenes Hvamstad, Vidar blir nr. 6 og sammen med Regine Ellingsen Gotaas på 7.plass sørger hun for at VIdar blir beste klubb i toppen blant kvinnene med fire jenter blant de syv beste.

Det ble ikke så mye regn som fryktet, men visst var det sølete.

Litt gjørme gjør ingenting

Det er lov å spørre Kondis-fotografen om å bli tatt bilde av etter løpet. Det gjorde disse jentene. Fra venstre: Åsne Daling Nannestad, Heggedal, Inga Nielsen Friis, Norges  Bank og Lisa Kellers fra Movatn Runners.

Klara Lyngnes, Festesonen blr ropt opp på premiepodiet for andreplass i klasse 40-44 år. Men på resultatlista er det nå 10-årsklasser med 40-49 år og 50-59 år som klasser. Et så stort løp burde kunne by på femårsklasser hele veien, synes vi. Så fint at de premieres deretter, så hvorfor ikke opperere med 5-årsklasser også på resultatlistene?

HER finner du Kondis sin anbefalte klasseinndeling som f.o.m. 1. januar 2018 blir oppjustert.

3 KM

På tre km rangeres det ikke på resultatlistene. Men som i fjor er det en med etternavnet Brännare-Gran
som kommer mot oss rett før den sleipe nedoverbakken rett før du løper inn på sportsplassen og målgang.
i fjor var det Michale som kom først, i år var det Maren.