Publisert av: Rolf Bakken og Kjell Vigestad

Jakob Ingebrigtsen var på forhånd EMs store favoritt. Norge stilte med tidenes beste herrelag i seniorklassen og var også nevnt blant favorittene til å vinne laggullet. Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen, Tom Erling Kårbø, Bjørnar Sandnes Lillefosse, Zerei Kbrom Mezngi, Narve Gilje Nordås utgjorde den sterke norske seksmanntroppen.

Senior_Menn_etter_1500m_AZ3T4595.jpgEtter 1,6 km: Fire av de norske er helt i tet med Filip Ingebrigtsen lengst framme. I tillegg til Filip ser vi Jakob Ingebrigtsen, Zerei Kbrom Mezngi og Narve Gilje Nordås, mens Bjørnar Sandnes Lillefosse er fem meter bak Zerei på bildet. Han åpnet også fort og lå på 18. plass etter 900 m, men roet så ned før han kom sterkt på slutten og ble nest beste norske og sikret Norge bronse i lagkampen. (Foto: Kjell Vigestad)

Tetkvartett
Jakob Ingebrigtsen posisjonerte seg allerede på startsletta og løp elegant og tilsynelatende uanstrengt i front gjennom hele den 10 km lange løypa bestående av en kort runde på 1000 m og seks runder på 1500 m.  Den store favoritten fikk følge av franske Jimmy Gressier, tyrkiske Aras Kaya og italienske Yemaneberhan Crippa, som senere brøt løpet. Filip Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås ble liggende på halen i forfølgerpulja. Etter ti minutters løping så vi et annet av våre sterke kort,  Zerei Kbrom Mezngi, stoppe helt opp, for så sette gang igjen.

ingebrigtsen_crippa_kaya_gressier_F6C3487.jpgFavorittene samlet: Aras Kaya, Tyrkia (opprinnelig en god løper oppvokst i Kenya) har vunnet terreng-EM hele tre ganger og vært på pallen totalt seks ganger. Han har dratt så tøft at han, Jakob, Crippa og Gressier allerede etter fire tusen meter har fått et klart forsprang på resten av feltet. (Foto:Per Inge Østmoen)

Yemaneberhan Crippa (25 år) fra Italia (født i Etiopia) har lang fartstid fra terreng-EM med to U20-titler og to år i U23-klassen og to tredjeplasser valgte han i 2018 å stille i seniorklassen. som 22-åring. Det ga han 6. plass da Filip vant i Tilburg i 2018. Året etter I Lisboa ble det sølv i seniorklassen som 23-åring.

Nå var han og Kaya i teten sammen med de to andre store favorittene, - Jimmy Gressier - tre ganger vinner av terreng-EM i klasse U23 og europarekordholder på 5 km med 13.18 og vår egen Jakob Ingebrigtsen, som spreakeren omtalte som en "rockstar" innen friidretten.

Lekende elegant
Jakob løp elegant og taktisk og helt perfekt i kvartetten i front, og la seg bak en offensiv Kaya i motvinden. En runde før mål måtte franskmannen Gressier gi en luke da Jakob gradvis økte farten. Tyrkeren var også sjanseløs på holde ryggen til den norske storfavoritten, som kunne paradere inn til sitt 5. EM-gull på rad med 14 sekunders margin på Kaya med Gressier ytterligere fem sekunder bak.

Passeringstider og rundetider for favorittene og de norske:

pl. st. nr. navn + tid på runde 1  runde 2 runde 3 runde 4 runde 5 runde 6 runde 7 bak i mål
1 265 INGEBRIGTSEN J.     NOR 19.sep.00 30:15 .
    rundetider 1500 m 04:37 04:33 04:38 04:40

Av rundetidene ser vi at det bare var en som løp siste runde raskere enn de øvrige: Jakob Ingebrigtsen. Han løp 4.30 den siste runden, som i særklasse var raskest av alle.Tom Erling Kårbø på på 62. plass ved første passering og kom i mål som nr. 52.

De øvrige fire norske ville vise at Norge har mange gode løpere og fulgte tett på teten i 2-3 runder. Bjørnar Lillefosse lå også langt framme, men likvel mange sekunder bak Filip, Narve og Zerei. Han roet seg også ned på fjerderunden og kunne avslutte langt bedre enn Narve og Zerei og ble nestbeste norske på 21. plass. For Narve gikk det gradvis saktere og han brukte over 30 sekunder mer enn Jakob på sisterunden (1500 m). Det ble til slutt 25. plass på Narve, som var godt nok til at Norge sikret seg bronsemedaljen i lagkonkurransen.

Det er ingen tvil om at hard åpning ødela for mange, ikke minst britenes håp Andrew Butchart, som lå solo i tet i en runde, men endte som nr. 23. Men også de norske mistet noen plasseringer på en (for) hard åpning.

Bronsemedaljører: Bjørnar Sandnes Lillefosse og Narve Gilje Nordås ut fra start sammen med 83 andre løpere. Deres 21. og 25. plass sikret Norge tredjeplass i lagkonkurransen. (Foto: Per Inge Østmoen)

Zerei Mezngi hadde omgangssyke i dagene før mesterskapet og kastet opp natt til lørdag. Han følte seg bedre utover lørdagen og valgte å stille søndag. Sykdommen forklarer nok hans plassering som nr. 26 av 85 totalt løpere. Zerei var på kanten til å bryte og stoppet også opp en liten stund. Siden dette var hans første internasjonale mesterskap for Norge, fullførte han likevel.

Nå er det ikke mange norske menn som har klart å oppnå en 26. plass i terreng-EM. Først i det 18. terreng-EM i 2011 klarte Urige Buta, som den første, en 24. plass. Så fikk Sondre Nordstad Moen en13. plass både i 2014 og i 2016, mens Henrik Ingebrigtsen ble nr. 26 i 2015, nr. 11 i 2017 og nr. 18 i 2018, - det året da bror Filip tok Norges første senior-gull i terrenget. I tillegg ble han nr 11 året etter hvor Didrik Tønseth ble nr. 25.

Man skal med andre ord ikke kimse av 26. plasser i EM i terrengløp, et mesterskap hvor nesten alle land i Europa sender sine beste på mellomdistanse, 3000 m hinder, 5000 og 10.000 m, i gateløp, halvmaraton og maraton. Og i tillegg finnes det mange som satser spesielt på terrengløp, motbakkeløp og fjelløp. Lista over norske 30. - 40. og 50. plasser i EM er mange ganger lenger.

Fornøyd: Jimmy Gressier, Frankrike var blant favorittene etter å ha vunnet tre strake U23-mesterskap og oppnådd sterke tider på 5000 m og 5 km gateløp denne sesongen, men måtte nøye seg med bronse individuelt. I lagkonkurransen ble det til gjengjeld gull. (Foto: Per Inge Østmoen)

Lagbronse
Med Bjørnar Sandnes Lillefosse på 21. plass og Narve Gilje Nordås på 25. plass sikret Norge seg bronsen i lagkonkurransen. Det var dessverre ikke Filip Ingebrigtsens dag og europamesteren fra 2018 måtte bryte.