Forfattere: Rolf Bakken og Kjell Vigestad

Karoline Bjerkeli Grøvdal deltok i år i sitt 9. terreng-EM og hadde fire bronsemedaljer på rad fra 2015 før hun tok sølv i forrige mesterskap i 2019. Karoline ble av stevnespeakeren nevnt som det heteste navnet da de største favorittene ble presentert før start, men også Meraf Bahta var blant 6-7 gullkandidater.

Høy åpningsfart
Det ble satt fart fra start i EMs siste konkurranse der seks løpere tidlig fikk en luke. Karoline Bjerkeli Grøvdal stolte tydelig på sitt eget løpsopplegg og ble ikke med på den høye åpningsfarten. I front for forfølgergruppa jobbet hun seg opp til tetpulja etter 2 km tilsynelatende ganske uanstrengt.  Meraf Bahta fortsatte sin offensive løping i front og fikk bare med seg Konstanze Klosterhalfen og Karoline Bjerkeli Grøvdal som raskt fikk en god avstand bakover. De to øvrige norske Ine Bakken og Mathilde Theisen lå her rundt 50. plass.

feltet_senior_damer_01_F6C3786.jpgFeltet sprenges: Meraf Bahta sørget for stor fart fra start og feltet ble tidlig sprengt.Ved siden av henne ligger Yasemin Can (25 år),som har vunnet de siste fire EM. Samwarit Mengsteab, Sverige henger med, mens Karoline ligger i gruppe to sammen med danskenes store stjerne, Anna Emilie Møller, som vant U23-klassen suverent i forrige EM. (Foto:Per Inge Østmoen)

Norsk-svensk duell
Det svenske favoritten virket sterk i bakken på nest siste runde, og plutselig var Klosterhalfen kjørt av lasset. Med en runde igjen tok Karoline over føringen og det lettleselige kroppsspråket til Karoline signaliserte at hun hadde skumle planer i avslutningen. Taktisk perfekt la hun inn ekstra trøkk i frasparkene og kvittet seg med Bahta før den siste bakken. Det var dermed en meget glad norsk EM-dronning som kunne krones med gull også i seniorklassen på EMs siste øvelse. Avstanden ble på hele ti sekunder ned til den svenske utfordreren, mens og tyske Alina Reh avsluttet sterkt til klar bronseplass slått med 19 sekunder av Karoline.
Tre i tet: Gradvis har løpere falt fra tetfeltet, og nå står kampen mellom Konstanze Klosterhalfen (24 år), Tyskland, Karoline (30) og Meraf Bahta (31 år), Sverige. (Foto: Per Inge Østmoen)

Ine Bakken og Mathilde Theisen løp begge jevne løp og endte på henholdsvis 50. og 57. plass, ca. tre minutter bak lagvenninna. Det er en helt naturlig forskjell med tanke på at Karoline er en løper god for rundt 30.30 på 10 km mens Ine og Mathilde har perser rundt 33.30 på samme distanse. Mathilde ble nr. 2 i nordisk mesterskap og Ina, som nest beste norske, ble nr. 8. I EM var rekkefølgen motsatt.

Norsk startboks: Karoline B Grøvdal var naturlig nok først ut fra start med Ine Bakken rett bak og Mathilde Theisen ved hennes side. Danmarks lag er på ene siden av Norge og Romania på den andre. (Foto: Per Inge Østmoen)

Charlotte Andersson er 36 år, men likevel en relativt fersk løper på øverste nivå i Sverige. Hun ble nr. 2 i nordisk mesterskap og i sin debut i internasjonale mesterskap, blir hun nr. 44 i EM, - noen sekunder foran Ine. Svenske Sara Christiansson vant nordisk mesterskap helt suverent. I EM ble hun nr. 30 og sikret med det bronsemedalje for Sverige i lagkonkurransen hvor de tre beste fra hver nasjon teller.

Strenge kriterier?
Friidrettsforbundet har følgende krav i sine uttakskriterier: "

• Uttak på individuelt grunnlag gjøres under forutsetning av at de vurderes til å kunne hevde seg blant de 30 beste individuelt.

I kondis.nos forhåndsvurderinger av hvem forbundet ville ta ut til EM var vi redd for at Karoline også i år ble den eneste kvinnen i seniorklassen i EM. Det har hun vært noen ganger før. Det var derfor gledelig at vi stilte med tre denne gangen. Kanskje Therese Johaug velger bort et verdencup-renn neste år og stiller i terreng-EM? Da kan også Norge være med på å kjempe om en medalje i lagkonkurransen?

EM er en fantastisk læringsarena for de nestbeste. Den brede deltakelsen med over 100 løpere i de største klassene, gjør at en 40. eller 50. plass oppleves positivt. Verre er det i et mesterskap på bane å stille i et innledningsheat og være sjanseløs på å gå videre.

Norge nest best i Europa
Med to individuelle senior-gull, to individuelle junior-sølv og en bronse i lagkonkurransen for menn senior endte Norge på 2. plass på medaljestatistikken i årets EM i terrengløp bare slått av suverene Storbritannia med åtte medaljer, derav fem gull.

groevdal_finish_F6C4482.jpgEndelig: Alle hennes konkurrenter unnet Karoline seieren,definitivt også toeren Meraf Bahta. Selv om Karoline har mange store seire i karrieren og har vunnet Kongepokalen, så sa også hun "endelig" da hun brøt målsnøret i Dublin: "Dette er min største prestasjon!" (Foto: Per Inge Østmoen)