Både løypeprofilen og underlaget betyr mye for hvem som vinner et terreng-EM. Filip Ingebrigtsen vant EM i 2018 i Tilburg i en svært våt løype, men som kun var småkupert. Året etter i Lisboa i en svært kuperte løyper med lange bratte bakker, ble han nr. 11.   

filip_ingebrigtsen_25P2034.jpgLisboa 2019: Det gikk mye oppover og nedover i det forrige EM og dermed få flate partier hvor de med godt løpssteg kun dra skikkelig på. Her med den regjerende europamester, Filip Ingebrigtsen, på vei inn til en 11. plass. (Foto: Per Inge Østmoen)

Mange av løypene i terreng-EM har gått i parker med så flate løyper at det har blitt laget kunstige hauger og satt ut hinder for at det skulle kunne kalles terrengløp. I Lisboa i 2019, hvor Jakob Ingebrigtsen vant sin fjerde strakte junior-tittel, var løypene veldig tøffe med lange bratte bakker opp og ned på hver runde. Trolig var den litt for kupert for Filip Ingebrigtsen i hans forsøk på å forsvare gullet fra året før. Det endte med en 11. plass. Løypa var kanskje også litt for tøff for Narve G Nordås, som "bare" ble nr. 19 av 85 i U23-klassen i Lisboa.

Egentlig en 19. plass en god plassering i terreng-EM, men vi hadde håp om litt bedre. Men med så mange løpere fra så mange nasjoner med de beste fra mange distanser, så har det ikke blitt mange norske topp-ti-plasseringer. Den første kom først kom i det sjette mesterskapet i 1999 da Gunnar Osmundsen ble nr. 7 i juniorklassen. For senior kom den første topp-ti-plasseringen først i det 20. mesterskapet i 2013 da Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nr. 5.

For junior begynte den store oppturen for Norge i 2006 med Karolines sølvmedlaje som 16-åring, - Norges aller første medalje i EM terrengløp. Det første gullet fikk Norge nettopp her i Dublin i 2009. Karoline vant da juniorklassen i sitt siste år som junior. Siden har det blitt mange norske medaljer 

Karoline_Groevdal_i_svingen_norsk_flagg_1280_AZ3T2460.jpgFor niende gang: Karoline Bjerkeli Grøvdal stiller i år i sitt niende EM i terrengløp. Det har blitt sølv og gull som junior, så en femteplass, fire bronsemedaljer og så sølv for senior. På bildet løper hun inn som nr. 2 i Lisboa i 2019. (Foto: Kjell Vigestad)  

Nå er løypa på langt nær så hard som løypa i Lisboa i forrige mesterskap, men likevel klart tyngre enn de helt flate løypene. Løypa i nordisk mesterskap i terrengløp i Sverige i november var våt og veldig kupert og favoriserte de letteste løperne. Nå møter løperne en langt mer lettløpt løype.

Vi bringer her noen bilder fra løypa i Dublin søndag. Mesterskapet går i en helt annen løype enn da mesterskapet ble arrangert sist i Dublin i 2009. Den gang vant Karoline Bjerkeli Grøvdal gull i U20-klassen. Nå går løypa inne i et fantastisk senter for mange idretter kalt Sport Ireland Campus og inneholder anlegg for de fleste idretter med tanke på toppidrett. Blant dem er en permanent bane for terrengløp som nå er arenaen for dette europamesterskapet.

Loeypkart_Dublin-.jpg

Loeypekart_Course640.jpg
Løypekartet med lange og korte runder: Noen klasser løper først en eller to runder i kort løype og så resten i den lange løypa, mens fire klasser løper kun lange runder. 

Løypa starter med et lett strekk på fint gressunderlag i svak unnabakke. Så er det gjennom en skog på fin grusvei.  

_25P0133_1920.jpgUt av skogen: Gjennom et helt spesielt og verneverdig skogsområde og så ut på fint gressunderlag igjen på løypas laveste punkt. (Foto: Per inge Østmoen)

daphne_25P0154_1920.jpg
Så går det oppover: Greske Dafni Lavasa nærmer seg halvveis og har tatt fatt på en lang, men slak og fint løpbar motbakke. (Foto: Per Inge Østmoen)

_25P0163_1920.jpgDet bratteste partiet: Her vil mye bli avgjort i løpet av femti meter før det igjen flater ut. (Foto: Per Inge Østmoen)

_25P0168_1920.jpgPå fint gressunderlag: De siste 500 m går først veldig slakt oppover før det fra løypas høyeste punkt, som vi ser på bildet, er flatt og så litt unna inn mot mål. (Foto: Per Inge Østmoen) 


Værmeldingen
Værforholdene ser også ut til å bli gode. Yr melder om 12 varmedgrader og oppholdsvær i Dublin søndag:

skyet
Temperatur12° 5 m/s fra sør
Lett bris fra sør
skyet
Temperatur12° 5 m/s fra sør
Lett bris fra sør
skyet
Temperatur12° 5 m/s fra sør
Lett bris fra sør
skyet
Temperatur12° 6 m/s fra sør
Laber bris fra sør
skyet
Temperatur12°
0,1
7 m/s fra sør
Laber bris fra sør



pioe_klipt2_25P0119_1920.jpgKlar for EM: Per Inge Østmoen (på bildet) og Kjell Vigestad er på plass i Dublin for å bringe bilder hjem fra et mesterskap hvor det kan bli norske medaljer. (Foto: Kjell Vigestad)
 

Sterkt svensk lag til EM terrengløp i Dublin 12. desember. Hvem stiller for Norge?
Den norske troppen til EM i Dublin

Nettsiden til European Athletics for mesterskapet
Nettsiden til den irske arrangøren av EM

Sølv til Lillefosse og bronse til Theisen i Nordisk mesterskap terrengløp
Østgård og Rabi nordiske mestere i terrengløp

Forrige EM i terrengløp i Lisboa i 2019:

Jakob Ingebrigtsen vant junior-EM terrengløp for fjerde gang
Ville Jakob ha vunnet terreng-EM om han hadde fått stille i seniorklassen?
Narve Gilje Nordås på 19. plass i U23-klassen i terreng-EM
Etter fire år med bronse løp Karoline inn til sølv i EM terrengløp
Svensk gull da Filip og Didrik ble 12 og 25 i EM terrengløp