Publisert av: Rolf Bakken og Kjell Vigestad

Det var knyttet visse forventinger til om Abdullahi Dahir Rabi kunne følge opp Jakob Ingebrigtsens fire strake gull i U-20-klassen. Etter Abdullahis triumf i nordisk for en drøy måned siden i kamp med de to sterke danskene, var det grunn til optimisme. Han fikk oppladningen forstyrret av at det internasjonale friidrettsforbundet ikke hadde rukket å behandle søknaden om å få representere Norge i EM. Fortvilelse ble til glede da  Abdullahi torsdag fikk meldingen om at han likevel ble startklar.

Norge stilte med ambisjoner også i lagkonkurransen i det 6 km lange løpet på fire runder á 1500 m. Laget bestod av Mathias Vanem, Esten Hansen-Møllerud, Vebjørn Hovdejord og Philip Massacand i tillegg til Rabi.

Fra starten med den norske trioen Esten Hansen-Møllerud, Abdullahi Dahir Rabi og Vebjørn Hovdejord synlig langt framme i feltet. (Foto: Per Inge Østmoen)

Favorittene markerte seg fra start
Det ble satt god fart fra start i juniorherrenes løp der de to forhåndsfavorittene, Axel Vang Christensen og Abdullahi Dahir Rabi, var med i front. Det ble fort bare ti løpere som hang med i tetpulja da danskenes svar på Jakob Ingebrigtsen dro opp tempoet og fikk en luke allerede ut på andrerunden.

Det var ti grader, litt vind og regn i timene før start under årets EM. Allerede etter en runde var traséen opptråkket og sleipt noen steder.

Halvløpt var Vang Christensens luke på åtte sekunder til Rabi som hadde følge med en israelsk løper, som måtte nedpå i en sleip 90-graders sving på tredje runde. Han måtte dermed slippe nordmannen.

Sikret sølvet
Da klokka ringte var det norske medaljehåpet 14 sekunder bak ledende Vang Christensen, mens nok en dansk løper, Joel Ibler Lillesø, nærmet seg bakfra. Abdullahi holdt imidlertid unna og hindret dansk dobbeltseier med  tre sekunders margin.

Vebjørn Hovdejord fulgte flott opp med 14. plass som nest beste norske, mens Philip Massacand kjempet seg inn til 26. plass. Esten Hansen-Møllerud Hauen startet som vanlig offensivt, men  falt bakover i feltet på andrerunden, før han passerte flere på de to siste rundene og endte på 36. plass. Mathias Vanem ble nr. 82 i det 97 mann store feltet. Norge havnet på den sure 4. plassen i lagkonkurransen, hvor sammenlagt plassiffer for de tre beste løperne er tellende. Norge endte med samlet plassiffer 42, fem plassiffer etter Israel på bronseplass.

Norsk trio rett etter målgang (fra venstre): Philip Massacand, Vebjørn Hovdejord og Esten Hansen-Møllerud Hauen. (Foto: Kjell Vigestad)