Vignett-kondiskommentaren.jpg
Mens vi venter på konkurransesesongen

Om et par dager får vi en nærmere avklaring på hva gjenåpning av arrangementer med opptil 50 personer vil bety for f.eks. løpsarrangører. Hvor mye kontroll kreves det av arrangørene?

Også Idrettsforbundet vil komme med presiseringer: "NIF vil utarbeide oppdaterte fellesidrettslige anbefalinger så raskt som mulig på bakgrunn av oppmykningen som ble presentert på pressekonferansen fra myndighetene i går", skriver forbundet på sine sider dagen etter at helseminister Bent Høie holdt pressekonferanse 30. april om delvis gjenåpning av arrangementer fra 7. mai.

NFIF vil også komme med sine føringer: "Etter at myndighetene nå gradvis gjenåpner samfunnet jobber NFIF med å lage koronaregler og føringer for konkurranser. Vi har som ambisjon å få disse klare i løpet av neste uke", skrev NFIF for fem dager siden.

 Arrangementer på offentlig sted med opptil 50 mennesker blir lov fra 7. mai, men arrangementene må ha en ansvarlig arrangør til stede, som skal ha oversikten over hvem som deltar, sa Høie blant annet på pressekonferansen 30. april. 

- Det er foreløpig ingen endringer når det gjelder idrettsarrangementer der fysisk kontakt er nødvendig. Klarer du å holde en meter avstand på idrettsbanen er du velkommen til å starte opp, sa Raja, og fortåelsen var at dette gjald for arrangementer både utendørs og innendørs. ​

Kondis.no 30. april:
Fra 7. mai tillates arrangement med inntil 50 personer
 

Hva blir tillatt?

Med utgangspunkt i det som ble sagt på pressekonferansen er mange arrangører nå i gang med å planlegge løpsarrangementer i mindre skala, og forhåpentligis kan alle gjennomføre sine planer. 

For arrangementer på bane er det jo mulig for en ansvarlig arrangør å ha full kontroll på at Koronavettreglene følges, men hva med konkurranser på vei og i terreng? Hvor strenge blir føringene som kommer senest om et par dager?

- Vi det være nok å sørge for at det "blir mulig" å holde minimumsavstand, eller må arrangøren også ha kontroll på at det overholdes?
- Vil det bli mulig å arrangere løp i terrenget der passeringer kan bli  på svært lite avstand, og uten mulighet for arrangøren til å kontrollere dette?
- Betyr "ansvarlig arrangør" at private ikke kan arrangere løp?
- Betyr maks 50 deltagere at det likevel åpnes for f.eks. en delt konkurranse med flere deltagere totalt, men med 50 deltagere i flere enkeltkonkurranser?

Dette er bare noen av spørsmålene som vi venter svar på. Når man ser hvor tett folk ferdes på tur i disse dager med rekordtilstrømming på sentrale utfartssteder, er det mye som tyder på at idrettens regler uansett blir strengere enn for hvermansen.

Kondis sin terminliste skriker etter åpne konkurranser som ikke er avlyst eller utsatt. I to dager til er alle konkurranser forbudt, men jeg håper at mange nå vil arrangere "vanlige" konkurranser igjen, innenfior smittevernreglene og gjeldende føringer, om nødvendig i nedskalert format. 
 

Imponerende kreativitet

Den siste måneden har stadig flere arrangører gjennomført eller utlyst sine konkurranser som virtuelt arrangement i fritt valg av løype eller på faste segmenter. Noen virtuelle konkurranser har oppstått ut fra situasjonen med konkurranseforbud, men den siste tiden har også antall "vanlige" konkurranser som er blitt tilrettelagt virtuelt, økt kraftig. 

Det er imponerende å se hvor mye kreativitet som legges i mange av disse arrangementene, og det er imponerende å se hvor mange som deltar - betydelig flere enn noen ville trodd for bare en måned siden. Det blir fortsatt mange virtuelle konkurranser å være med på også etter at det åpnes for de minste konkurransene, og kanskje er dette en trend som vil fortsette i en helt annen skala enn før Covid19-pandemien - også etter at det igjen er åpent for alle konkurranser av alle størrelser.

Men altså; akkurat nå venter jeg i spenning på hva som kommer av føringer for konkurranser etter 7. mai.

Kondis (midl.) terminliste for virtuelle løp
Se også: Virtuelle løp som treningsmotivasjon
 

Oppdatert:

Like etter at kommentaren ovenfor ble skrevet har NFIF lagt ut retningslinjer for banestevner:

NFIFs retningslinjer for søknad/approbasjon, gjennomføring og rapportering av stevner 2020 versjon2
Med virking fra 7. mai til 15. juni 2020 (med forbehold om nye føringer fra myndighetene). 

Vi merket oss spesielt dette: 
"Løpsøvelser kan ikke gjennomføres i felt. (Dette punktet oppdateres dersom det kommer nye føringer/presiseringer fra helsemyndighetene). Det betyr: • Løp til og med 400m går i delte baner gjennom hele løpet. • For løp lenger enn 400m må utøveren løpe alene

Vi kontaktet NFIF for å høre hvordan det går med føringer for løp utenfor bane:

- Vi har utarbeidet retningslinjer for løp utenfor bane også, men det er et par uavklarte punkter der som vi er nødt til å avvente, inntil vi hører myndighetenes føringer torsdag denne uken. Da vil vi kunne komme ut med disse, svarer Magnus Næss Trosdahl, lisens- og mosjonsansvarlig i Norges Friidrettsforbund.

 

Olav Engen (69) er for tiden nettredaktør i Kondis. Han har vært lokalredaktør (Romerike) for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.


Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957