Torsdagens pressekonferanse ble innledet med at helseminister Bent Høie fortalte om den gradvise gjenåpningen av landet som regjeringen nå er i ferd med å gjennomføre. 

– Mange har gode argument for at nettopp deres aktivitet og interesse skal komme først i køen i gjenåpningen. Men om alle skal først i køen, så blir det jo ikke noe kø, innledet Høie og fortalte at de ville prioritere barn og unge først, og deretter næringslivet. 

Høie fortalte videre at det vil skje en gradvis gjenåpning omtrent hver 14. dag framover og at de for hver gjenåpning vil følge med på smitteutviklingen. Dersom smittetallet ikke stiger, vil de fortsette gjenåpningen. Går det derimot i feil retning, må de stramme inn igjen. 

Fra i dag, torsdag 30. april, endres rådet om avstand mellom personer fra 2 til minst 1 meter, men hold gjerne større avstand om det er mulig. Grupper på maks 5 personer gjelder fremdeles. 

– Folkehelseinstituttet mener at 1 meter er tilstrekkelig for å redusere smittefaren. Dette gjelder både innendørs og utendørs, fortalte Høie. 

Fare for smittespredning defineres som at man har vært nærmere enn to meter og i 15 minutter av en som er påvist smittet av korona. Har man vært det, så bli man satt i karantene. 

Arrangement med inntil 50 personer
Fra 7. mai blir det mulig med arrangement på offentlig sted med inntil 50 personer. 50 personer inkluderer både deltakere og arrangørstab. Men det er en viktig forutsetninger at regelen om minst 1 meter avstand overholdes og at arrangementet har en ansvarlig arrangør som kan påse at smittevernsreglene overholdes og har oversikt over hvem som er til stede. En ansvarlig arrangør er viktig for at en eventuell smittevernssporing i etterkant skal bli lettere. Er det ingen ansvarlig arrangør, så er det heller ikke lov å arrangere. 

– Dersom dette går bra, så vurderes det å fra 15. juni tillate arrangement med inntil 200 personer, fortalte Bent Høie. 

– Fremdeles gjelder forbudet mot arrangement med over 500 deltakere fram til 1. september. Idrett med fysisk kontakt, altså nærmere enn 1 meters avstand, er fremdeles forbudt. Nye retningslinjer på dette vil komme 7. mai, utdypte kulturminister Abid Raja uten at han vil røpe hvilken vei det vil gå fra 7. mai. 

Arrangement med 200 til 500 personer er det på nåværende tidspunkt ingen avklaring på. 

Treningssentre vil i løpet av neste uke få en avklaring på hva som gjelder for dem. 

Her kan du se pressekonferansen

Se tidligere saker:
Tirsdag 7. april: Forbyr idrettsarrangement frem til 15. juni
Lørdag 25. april: Forbudet mot store idrettsarrangement forlenges til 1. september
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957