Søndag 19. april opprettet o-løper og markaentusiast, Sindre Langaas Facebooksiden: Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete. På knappe to uker har siden fått hele 1800 følgere og oppmerksomhet både i lokalpressen og på NRK. Mang en kondisjonsutøver i Oslo-området har krysset hengebrua, 22 meter over elva mellom Bjørnsjøen og Skjærsjøen i Nordmarka.

Sindre Langaas forteller om bakgrunnen Facebooksiden:
- Hengebrua over Bjørnsjøhelvete ble bygd i 1958-59 av kommunale Oslo Lysverker, i forbindelse med opprettelse av Holsledningen for at arbeiderne kunne jobbe smidig med mastereisning på begge sider av Bjørnsjøelva. Dagens eier av den spektakulære hengebrua på 22 m over Bjørnsjøhelvete er Statnett. Eierskapet har skiftet over tid. Første eier Oslo Lysverker ble omgjort til aksjeselskap i 1991 og siden omorganisert før den ble en del av Hafslundkonsernet. Hafslund overdro den til Statnett. Ifølge en fersk artikkel i Nordre Aker Budstikke datert 19/3 2020 (https://nab.no/…/dette-er-bjornsjohelvete-men-kans…/19.20627) har nå Statnett, som ikke har bruk for brua, spurt Oslo Kommune om de ønsker å overta den. «Oslo kommune vil komme tilbake med svar, og dersom de ikke vil ha den blir brua revet» sier kommunikasjonsrådgiver Marianne Veggeberg i Statnett, til avisa. På henvendelse til Bymiljøetaten får journalist Kristin Tufte Haga følgende svar:

«– På grunn av de spesielle omstendighetene i forbindelse med korona-viruset har vi ikke full kapasitet til å besvare spørsmål fra pressen som ikke er akutte og – eller – relatert til situasjonen.»

bjornsjohelvete_kart.jpg

- Summa summarum: Gitt rådende omstendigheter finnes det åpenbart en stor risiko av Oslo Kommune velger å takke nei til tilbudet fra Statnett, hvorpå da et industrihistorisk minnesmerke av stor verdi, med en spektakulær utforming og lokalisering og en spennende Markadestinasjon for yngre og eldre, blir revet. Vi som ønsker å forhindre dette må samle oss og ta til motmæle. Denne gruppa er et forsøk på å mobilisere til kamp for at kommunen tar sitt ansvar og i hvert fall sørger for å finne alternative løsninger for å kunne vedlikeholde hengebrua i årene framover til glede for kommende generasjoner, avslutter Langaas.

Toppidrettsutøvere støtter folkeaksjonen

bjornsjohelvete.jpg
Fotomontasje: Sindre Langaas

Langaas forteller videre at disse støtter folkeaksjonen: Blant de snart 1800, som gir støtte til at hengebrua skal vernes, finnes det mange idrettsutøvere som har eller har hatt Nordmarka som viktig konkurranse- og treningsarena, særlig o-løpere, skiløpere og skiskyttere. Og det flotteste treningsmålet for mange er eller har vært hengebrua over Bjørnsjøhelvete. Flere av disse har nådd helt til topps internasjonalt. Det er derfor flere verdens- og olympiske mestere som ønsker at brua skal vernes, både ferske og de noe eldre. Her er et knippe; Astrid Uhrenholdt Jacobsen (langrenn), Ingrid Landmark Tandrevold (skiskyting), Fanny Horn Birkeland (skiskyting), Håvard Moseby (langrenn), Brit Pettersen Tofte (langrenn), Egil Johansen (orientering), Anne Berit Eid (orientering), Svein S. Jacobsen (orientering), Håvard Tveite (orientering) og juniorverdensmesterne i stafett 2019 (orientering); Elias Jonsson og Lukas Liland.

Her kan du lese mer om: Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957