Oppdatert 16.10. kl 2030: Jakob og Filip Ingebrigtsen løper Hytteplanmila!


Zerei med skjema til norsk rekord

Zerei Kbrom Mezngi fra Spirit Stavanger FIK har hatt en fantastisk sesong, og til "Hytteplanmila Rekordjakt" har trener Einar Søndeland meldt inn en seedingstid på 27:43 - en tid som er 13 sekunder bedre enn Jakob Ingebrigtsens norske rekord fra Hytteplanmila i fjor. 

Det er høyst realistisk at 34-åringen kan klare det, og dermed må Jakob både stille opp - og også slå Zerei - for å være sikker på å være Norgesrekordholder også etter lørdagens løp. I et TV2-intervju onsdag ble ikke Hytteplanmila nevnt, men det kom tydelig fram at Jakob ønsker seg alle norske rekorder fra 1500 meter til maraton før karrieren er slutt (det er forhåpentligvis veldig lenge til).

Foran årets sesong vurderte faktisk den Sola-bosatte eritreeren - som ble norsk statsborger i mars i år - å legge opp. Han slet med både økonomi og motivasjon. Et klubbytte og en ny trener i Einar Søndeland ble redningen for at han valgte å satse videre, sa Zerei til Aftenposten etter Norgesløpet. Da hadde han nettopp løpt inn til 28:10 i et løp det han ble løpende mest alene og med en sjenerende vind.

Knalltid: Zerei Kbrom Mezngi løp de 11 kilometerne langs Åkrafjorden på 31.38 og forbedret løyperekorden med hele 1,41 min. (Foto: Gisle Sellevold)Zerei gir alt i alle løp. Her etter det 11 km lange (kontrollmålte) Langs Åkrafjorden i august det han løp inn til suveren løyperekord i ruskevær på 31:38. (Foto: Gisle Sellevold)

Veldig mange sterke løpere er påmeldt

Det er tøffe krav for i det hele tatt å få være med på årets løp: 37.20 (38.20*) for kvinner og 31.20 (32.00*) for menn.
*Om det er ledige plasser i heatene.

Det er per onsdag 10 mannlige utøvere som har meldt inn en seedingtid på under 29 minutter, og ytterligere 10-15 med en seedingtid på under 30 minutter. I kvinneklassen er også de fleste av de aller beste påmeldt, og mange med seedingtid under 36 minutter. Det vil komme flere påmeldinger, men en foreløpig liste ser du her: Påmeldte løpere

Det kan være gode penger å tjene for de beste løperne: Seier gir 15 000 kroner, løyperekord ytterligere 25 000 kroner, norsk rekord ytterligere 25 000 kroner og europeisk rekord ytterligere 50 000 kroner. Det siste er vel bare oppnåelig for en Jakob Ingebrigtsen i superform (?).

Værprognosen på yr.no:
Sol, skyfri himmel, +8C, 2 m/sek vind fra Nord/NV. Det siste medfører i tilfelle litt vind i ryggen i løypas mest åpne parti langs Steinslette/E16.

Les mer om rekordjakta på løpets hjemmeside
Tidligere kondisreportasjer finner du på samlesiden for Hytteplanmila


Hytteplanmila7_herreteten_foto_Ole_Arne_Schlytter.jpg
Kommer det noen Ingebrigtsens i år? Her er to av dem i tet i fjorårets løp. (Foto: Ole Arne Schlytter)


Karoline Bjerkeli Grøvdal jager rekord

For vår suverene løper på kvinnesiden, Karoline Bjerkeli Grøvdal, kan det bli i tøffeste laget å løpe inn til ny norsk rekord. Den ble satt av Ingrid Kristiansen i Boston i 1989 og er på 30:59. Karoline selv har løpt på 31:25, i Hytteplanmila 2017, og den rekorden er det mer realistisk å klare. 

Karoline løp inn til norsk rekord på 5 km gateløp tidligere denne måneden, da hun under langt fra optimale forhold med regn og sterk vind løp på 15:04 i Rekordløpet på Spikkestad. Hun viste også solid form i sist helgs NM terrengløp, og vi kan ikke se noen som kan utfordre henne om seieren på "Hytteplanmila Rekordjakt"

hytteplanmila_damevinner_25P5308.jpg
Karoline under Hytteplanmila i 2017 der hun satte den gjeldende løyperekorden. (Foto: Per Ingen Østmoen)
 

Hvor raskt kan verdens beste fjellultraløper løpe 10 km flatt?

Verdens beste fjellultraløper, Kilian Jornet, bor i Måndalen vest for Åndalsnes sammen med sin svenske kjæreste Emelie Forsberg. 33-åringen er profesjonell spansk fjelløper med meritter som kan ta pusten av de fleste.

Kilian har løpt så og si alt av fjell og tøffe løp verden rundt. Han har vunnet løp som Ultra-Trail du Mont-Blanc og Western States Enuranc Run. Han har blitt verdensmester og vunnet så mye i randonee og skyrunningsammenheng, at det nesten har blitt vanskelig å holde oversikt over alt han har vunnet.

Han har besteget Mont Everest to ganger på en uke, uten bruk av oksygen eller tau. Han har satt rekorder opp og ned Kilimanjaro, Mont Blanc, Aconcagua. Han var første mann til å stå på ski ned Trollveggen!

Men 10 km gateløp i Hole har han ikke løpt før. Men han har noen imponerende treningsøkter som indikerer at han nok kan komme under 29 minutter. Les mer om 33-åringen på Hytteplanmilas hjemmeside

Kilian Jornet i likhet med mange andre dratt ut i naturen i nærmiljøet denne sommeren. (Arkivfoto: Runar Gilberg)
Kilian Jornets deltagelse i Hytteplanmila er omgitt med stor interesse. Han er ingen vinnerkandidat, men hvor fort kan egentlig fjellkongen løpe 10 km flatt? (Arkivfoto: Runar Gilberg)
 

Løpet vises på Direktesport.no (Amedia-avisene)

Det blir sending fra løpene på Direktesport.no - som altså betinger at du abonnerer på en av A-medias 79-aviser (eller tegner prøveabonnement).
Sendingen blir kommentert av Ola Sakshaug og Kristian Ulriksen.

Det vil være tre kameraer i bruk, og interessant nok vil det ene følge Kilian Jornet (pga spanske medier?), mens de to andre vil følge teten i herreklassen og teten i kvinneklassen.

Hytteplanmila Rekordjakt 2020 sendingen starter 13:35

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957