Sandsjöbacka Trail har målgang i Göteborg, på Sockerbruket Arena like ved Älvsborgsbroen (broen som deltagerne i Göteborgsvarvet kjenner godt). Selv om målgangen er "midt i Göteborg" er dette langt ifra et utbant løp. Den lengste distansen 100 miles+ (161km+) starter i Varberg lenger sør, 50 miles starter ved Tjolöholms Slott og og maraton ved Lindälvshallen i Kungsbacka.



- Speilglatt leire og drittvær. 
- Søle/leire til over anklene.
-10 sekundmeter vind og regn.
- Krevende løp med gjørme, gjørme og atter gjørme.

Det mangler ikke på fine beskrivelser på utfordringene løperne møtte, men det er jo slik det ofte er med terrengløping - og det er jo dette deltagerne søker etter. Tiden til Paul Reistrick på maratondistansen røper hvor tøft det var å løpe i terrenget mellom Varberg og Göteborg. Han  ble nummer 3 med tiden 5:05:48, en time lenger tid enn han hadde da han vant det 57 km lange Jotunheimvegsløpet tidligere i år, og nesten dobbelt så lang tid som han brukte da han vant Jessheim Vintermaraton for 5 år siden.

Annerledes Sandsjöbacka Trail
I løpets 10. utgave var det slutt på de populære triplene der man løp fredag, lørdag og søndag i en lang og kort trippel, og dermed også de kortere distansene 15, 25 og 30 kilometer. I stedet var det tre enkeltløp på maraton+, 50 miles+ og 100 miles+ lørdag/søndag - i umerket løype (bruk av GPS) og et enklere arrangement på alle måter.  I fjor var det over 800 deltagere bare på lørdagen, i år var det 236 startende totalt (200 fullførte), men lengre distanser og bruk av GPS skremte nok mange av de tidligere deltagerne - nå er det nok andre løper som fristes mer av det nye konseptet. 

Bildet kan inneholde: natt, himmel og utendørs
Like etter start på 50 mile. (Arrangørfoto) 
 

Seier til Stig Helge Westerheim og Ranveig Hansen

Det var bare tre norske løpere + en skotsk nordmann med i årets løp, men de som var med klarte seg veldig bra.

Stig Helge Westerheim fra Stord løp lenger sammenhengende utendørs enn han noensinne tidligere har gjort (ca 180 km), og kvitterte med seier på den lengste distansen i Sandsjöbacka Trail etter å ha ledet løpet det meste av veien. Seiersmarginen ble til slutt på 1 time og 12 minutter etter 27 timers innsats. På denne distansen fullførte også Leif Abrahamsen fra Romerike Ultraløperklubb godt innenfor makstiden på 36 timer.

Ranveig Hansen fra Ørje debuterte på ultraløp, og vant på imponerende vis med en margin på 1 time og 13 minutter til nærmeste konkurrent. 

Skotske Paul Raistrick (Statoil) har jobbet og bodd i Norge i mange år. Han ble nummer tre på maratondistansen.

De raskeste + norske resultater:

Menn 100 miles+ (21 startet, 10 fullførte):  
1   Stig Helge Westerheim (NOR) 27:17:30
2   Sebastian Andersson (SWE) 28:29:43
3   Rasmus Stenemo (SWE) 28:33:45
10   Leif Abrahamsen (NOR) 34:15:23
         
Kvinner 50 miles+ (11 startet, 9 fullførte):  
10   Ranveig Hansen (NOR) 12:00:34
23   Ellen Westfelt (SWE) 13:13:48
25   Jessica Ståhl-Norris (SWE) 13:18:22
         
Menn maraton+ (125 staret, 113 fullførte):  
1   Magnus Rabe (SWE) 04:46:14
2   Patrik G Björkqvist (SWE) 05:03:34
3   Paul Raistrick (GBR/NOR) 05:05:48


Alle resultater (236 startet, 200 fullførte)
Løpets hjemmeside
facebook

2019: Henriette Brynthe vant Sandsjöbacka Trail​
2017: Aud Stuhr hold unna og vant trippelen i Sandsjøbacka Trail
2016: Sondre Amdahl vant Sandsjöbacka Trail 82 km + triple​


Stig Helge: Eg ropte «Stopp», «Slutt» og Nei» da forslag om å gi seg ble presentert

Stig_Helge_Westerheim_90km.jpg
Stig Helge ca halvveis - på et depotstopp hos IK Dran. (Arrangørfoto)

- Etter å ha nådd sub-3 målsetning på maraton i november, var det godt med eit ultraløp igjen, sier Stig Helge Westerheim til kondis.no etter løpet på den svenske vestklysten.

- Eg trudde å gå fra 100 km terrengløp til her ca 180 km, skulle gå OK med tanke på en ganske snill trasé med få høydemeter. Men;  regn, vind og søle (les leire) gjorde det til ei tøff utfordring. I tillegg så måtte det navigeres selv etter eit GPS-spor, som alltid byr på uante problemer. 

- Eg holdt meg til mitt tempo og overtok ledelsen rundt 40 km. Han som leda hadde stoppa for å ta fram hodelykta, så eg drog på litt ekstra for å lage meg ei god luke, sier 40-åringen fra Stord.

- Eg følte meg overraskande bra heilt fram til rundt 120-130 km. Etter det måtte psyken jobbes med, og beina var vonde. Spesielt ille var stiene i Sjöbacka (red.anm: mot slutten av løpet). Søle/leire til over anklene. Trynte fleire ganger, så fant ut at powerwalk rett gjennom søla korteste vei var det mest fornuftige. Næringen satt bra og lenge denne gangen. Likevel sleit eg med å ta inn næring siste 5-6 timer. Eg var småkvalm og brekkte meg, så måtte roe meg ned og gå lengre parti. Var likevel lite løpbart på stiene pga forholdene så antok at andre også sleit med farten. 

Selv for en vestlending kom været i fokus:
- Været var utfordrende nok det også. Vindfullt, rundt 10 sekundmeter ved start og det blåste mer på utover natta. 15 timer i mørke, der en god del av det var i kraftig vind og regn.

Kunne kontrollere inn seieren
- Utover i løpet blei luka bakover såpass stor, at eg kunne kontrollere inn seieren. Resten satt bare i hodet, og det ble til tider høylytte protester faktisk. Eg ropte «Stopp», «Slutt» og Nei» da forslag om å gi seg ble presentert. Godt ingen var i nærheten, sier en lattermild Stig Helge, som også skrøt av familen og ultraløpsmiljøet:

- Eg er veldig glad for at familien lar meg få reisa på slike eventyr. Eg er også overvelda av dei flotte menneskene eg har blitt kjent med gjennom ultra-miljøet. Fine folk.
 

Ranveig: Ultraløp (og seier) ga mersmak...

Ranveig Hansen (1077x779).jpg
Ranveig Hansen i løypa. Det ble seier på 50 miles+. (Arrangørfoto)

Dagen etter løpet forteller Ranveig:
- Sykt gøy å ha klart dette.
- Som eneste norske var det ekstra gøy å vinne kvinneklassen.
- Krevende løp med gjørme, gjørme og atter gjørme.
- Var totalt pleiepasient i går. Klarte ikke dusje en gang. Heldigvis hakket bedre nå.

To dager etter løpet snakket vi med Ranveig som forteller at kroppen føles helt kjørt, men er visst vanlig i følge Magnus (red.anm: Magnus Thorud, ultraløpervenn).

- Dette var mitt første ultra, dermed også første seier, sier Ranveig. 
- Løp maraton en gang for 15 år siden pluss Ribbemaraton nå i romjula. Ellers har jeg løpt mest distanser mellom 10 km og halvmaraton. Begynte å trene aktivt med løping i sommer, så det har "balla på seg" fort.

Ranveig var i tet i kvinneklassen hele tiden og hadde bare 9 av de 52 herreløperne foran seg i mål.

- Ultraløp ga mersmak, så valget nå står mellom Ecotrail 80km eller SMVE 50miles. Får se hva jeg lander på, sier alenemammaen fra Ørje (3 barn) som er avhengig av barnevakt for å få kabalen til å gå opp.

Ranveig_Hansen_mot_Mål.jpg
Inn mot mål fikk Ranveig følge av barna, noe hun selvsasgt satte veldig stor pris på. (Foto: Magdalena Hanse)