Til glede for nye lesere.

 

Først og fremst: Misforstå meg rett (som er et ganske snålt uttrykk). Men løping ute i naturen en deilig høst- eller vinterdagdag kan absolutt by på fantastiske opplevelser! For min egen del, er det egentlig lite som slår en joggetur på sti, når skogen er blitt malt gul og rød, stien er hard og kuldegradene lurer rett på den andre siden av streken. Det gjør heller ikke noe hvis det ikke er sol og blå himmel. Det kan egentlig like gjerne være tåke, og en eim av peislukt i lufta. 

 

Men ålreit. Det var ikke en hyllest til den kalde årstiden jeg skulle skrive. Jeg ville heller være litt til hjelp for deg som er på tredemøllejakt, og som kanskje aldri har eid en egen mølle før. I så fall kan det fort bli en aldri så liten jungel der ute. Hva skal du se etter? Hvilke funksjoner trenger du? Hvordan skal du hovedsaklig trene på den? Spørsmålene er mange, og svarene er enda flere.

loping-paa-hosten.jpg
Det er faktisk lite som kan måle seg med en løpetur i naturen når det er sen høst, skarp og frisk luft. Men det kan fort bli grått, trist og hustrig også. Da kan det være deilig å gjøre unna løpeturen hjemme. (Foto: Tom-Arild Hansen)

 

Tredemøllejungelen

Som nevnt, så kan det oppleves litt som å lete i en jungel når du skal finne tredemølla di. Og denne jungelen er det få gode kart over. Men det er mange dårlige. Og her kommer jeg til første tips: Vær litt kritisk i forhold til hvor du leser anmeldelser av møller. Ettersom dette er utstyr som har en relativt høy pris, har det vært ganske populært å opprette såkalte affiliate-sider hvor tredemøller omtales. 

Slike sider linker gjerne til butikker hvor de forskjellige møllene kan kjøpes, og den som eier nettsiden det linkes fra - vil motta en prosent av salget. Greit nok kanskje, men jeg opplever ofte at kvaliteten på selve anmeldelsen i beste fall er middels god. Den er gjerne også direkte oversatt fra engelske sider. Derfor bør du som sagt ta stjerne-rangeringer og tilbakemeldinger på slike sider med en liten teskje salt.

kjop-av-tredemolle-pexels-magda-ehlers-4065510.jpgHar du plass og mulighet til å ha en tredemølle, så anbefales det varmt. Med apper som Zwift, er det til og med blitt mye mindre kjedelig. (Foto: Pexels / Magda Ehlers)

 

Kjøpe tredemølle? Gjør research!

Ja det er en jungel, men du bør allikevel forsøke å gjøre litt research. Du bør i hvertfall oppsøke butikken som selger tredemølla du har sett deg ut, og du bør stille spørsmål om hva som anbefales og hvorfor. Det som er enda bedre, er om du kommer i kontakt med forbrukere som selv har kjøpt tredemølle, og at du får tilbakemeldinger på kjøpet de har gjort. På Facebook finner du mange ulike løpegrupper, både norsk- og engelskspråkelige, hvor du kan finne masse relevant informasjon.

Ser du at noen har lagt ut øktdata fra en løpeøkt på tredemølle, så kan du jo tilfeldigvis spørre den personen hva slags mølle han eller hun har, om de anbefaler den osv.

Hvis det er ett sted hvor «mølle-folket» samles, så må det være på Zwift. Zwift er en virtuell verden du kan løpe i på tredemølla di. Dette skriver jeg mer om lenger ned. Men her finner du altså veldig mange mennesker som elsker å løpe på mølle. Søk for eksempel opp gruppa Zwift Runners på Facebook. 

 

Hva slags mølle trenger du?

Når du skal stille spørsmål i grupper på nettet, til andre løpere eller til selgere, så er det viktig at du vet litt om hva du ønsker deg. Vil du ha en mølle som kan kobles direkte til Zwift, som vi akkurat omtalte? Skal du løpe mye intervaller, så har du kanskje behov for mange hurtigknapper for hastighet? Hva slags incline/stigning trenger du? Hvor rask mølle må du ha? Hvor stor motor trenger du? Hva med demping og størrelse på løpebånd? Har du behov for å kunne løfte opp møllebåndet for å spare plass når den ikke benyttes? Kommer den så og si ferdig montert? Har mølla holder for nettbrett? Hva med vifte? Og hva med pris?

Ja da, det blir en del spørsmål du bør ta stilling til når du skal kjøpe en tredemølle.

kjop-av-tredemolle-01.jpg
Hva slags mølle vil du ha? Sett opp en liste før du drar på jakt. (Foto: Tom-Arild Hansen)

 

Et svært godt råd: Test mølla i butikken!

Dette vet jeg av erfaring at kan være ganske vrient å få til. Salg blir stadig mer og mer nettbasert. Også for store produkter som tredemøller. Men enkelte forhandlere har jo fortsatt møller som kan testes i butikk. Kanskje ikke når det er vår og sommer, for da ryddes det gjerne plass til sykler og annet sesongutstyr, men høst og vinter bør mange forhandlere ha et ålreit utvalg stående.

Ta med deg et par rene joggesko og sett av tid til å teste litt forskjellig. Ha med en liste over dine behov og ønsker, slik at du kan presentere disse for selgeren. Prøv forskjellige modeller.

 

Pris på tredemøller og brukeres tilbakemeldinger

Her kommer et avsnitt som er viktig, med et enkelt råd: Ikke slå til umiddelbart på det som ser ut som et kjempetilbud!

Undertegnede har selv vært på tredemølle-innkjøp flere ganger. Med vekslende hell. Det som er den viktigste erfaringen så langt er at mange nettbutikker gjerne har ganske urimelige før-priser, noe som gjør at et tilbud ser veldig godt ut. Jeg kjøpte en gang en tredemølle for kroner 9.000,- En helt grei hjemmemølle. Den samme mølla var priset til 12.999,- i en annen butikk, og 14.999,- i en tredje butikk. Sistnevnte stod den også som nedsatt fra 16.000,- Stor variasjon med andre ord.

 

Hva slags funksjoner og spesifikasjoner behøver du?

En tredemølle kan være så mangt, så her kommer en liten oversikt over ting du kan tenke litt over når du skal ut å finne deg en mølle til hjemmebruk. 
 

Oppkobling mot Zwift

Zwift er en virtuell verden som du kan kjøre på datamaskin, nettbrett eller smarttelefon når du løper på mølla. Du får en avatar, som beveger seg i samme tempo som deg. Samtidig kan du se alle andre som er ute og trener. Du kan også delta i løp, gruppetreninger og fellesøktene til vår egen Kondistrening. For at programmet skal vite hvor raskt du løper, må du enten ha en fotsensor á la Stryd, Zwift RunPod etc. Eller en direkte kompatibel mølle. Dette vet forhandleren om din aktuelle mølle er klar for. Zwift er i skrivende stund gratis for løpere.

kjop-av-tredemolle-03.jpg
Du kan registrere deg gratis som løper i Zwift, og delta på gruppetreninger, løp etc. Du kan snart også løpe LIVE med Kondistreninga Online. (Skjermdump fra Zwift)
 

Hurtigknapper

Personlig vil jeg ha mølle med mange hurtigknapper for hastighet. Gjerne for annen hver km/t. Dette er veldig nyttig ved intervalltrening. De fleste møller kommer faktisk med ganske få direktevalg når det gjelder hastighet. Ofte må man holde inne en knapp i lang tid, innen man kommer opp eller ned på ønsket hastighet. Ganske slitsomt hvis du for eksempel løper raske kortintervaller.

kjop-av-tredemolle-04.jpg
Jeg foretrekker å ha et godt utvalg av hurtigknapper for hastighet og stigning. Dette er spesielt nyttig ved intervalltrening. (Foto: Tom-Arild hansen)
 

Incline / Stigning

Hvor bratt motbakke vil du ha mulighet til å trene i? Trenger du 15 % eller mer, eller holder det med 10 % eller 12 % stigning? Her har jeg også en presonlig preferanse, som går på at jeg vil ha høy stigningsprosent. Dette fordi jeg fra tid til annen sliter med skader, og må ta enkelte økter i gangfart. Da er det topp å kunne gå i bratt motbakke, og samtidig få en skikkelig treningsøkt ut av det.
 

Maksimal hastighet

Hvor raskt vil du kunne løpe? Hvis du vet at du aldri kommer til å løpe raskere enn 16 km/t, så behøver du ikke å legge penger i en mølle som kan gå opp til 22 km/t. Det er jo ganske åpenbart. De fleste møller har toppfart på 20 km/t, som er tilstrekkelig for de fleste. 
 

Motorstørrelse

Har du rask maksfart på mølla, så har du nok ganske kraftig motor også. Her kommer det mye an på hvor tung brukeren er, hvor ofte mølla skal benyttes osv. Løper du en time eller kortere nå og da, eller er du av de som løper langturer på et par timer. Kanskje har du flere ivrige løpere i husstanden, slik at mølla gjerne skal servere to stykker rett etter hverandre? Dette er elementer som bør tas med i vurderingen når du skal finne en mølle. Det mest vanlige for hjemmemøller er motorer med DC likestrøm. Disse bør gjerne få lov til å hvile litt innimellom. Vekselstrømmotorer (AC) er nok å anbefale for tyngre bruk. Sjekk også at du har sikringer som tåler bruken.

Når du løper på en tredemølle, vil løpebåndet gjerne sakke littegrann i hastighet, hver gang du setter ned foten. En svak motor vil slite noe mer med dette enn en sterk motor.

 

Demping og størrelse på løpebånd

Hvor mye demping vil du ha? Jeg har hatt en tendens til å ønske meg mye demping på tredemølle. Men resultatet av det blir gjerne at mølla virker noe tungløpt. Hvis du prøver å løpe på litt dyre og proffe møller, så er de ofte ganske harde. Det er det sannsynligvis flere gode grunner til. Jeg opplever også at godt dempede møller gjerne knirker litt mer. Og er det én ting jeg virkelig irriterer meg over når jeg løper, så er det knirking.

Når det gjelder størrelsen på løpebåndet, så kommer det jo her også an på brukeren og bruken. Skal du stort sett gå og jogge, og ikke er av de lengste rent fysisk, så holder det sikkert med et løpebånd på 146 x 44 cm (lengde/bredde). Selv har jeg 150 x 51 cm, og synes det er tilstrekkelig. Jo større løpebånd, jo kraftigere motor bør man ha.

 

Har du behov for å løfte opp løpebåndet?

Hvis du har behov for å løfte opp løpebåndet for å få rengjort under, eller for å spare plass når det ikke løpes, så er dette noe du bør ta stilling til. Møller med bånd som ikke kan løftes opp, virker gjerne litt mer stabile. Det er også mindre sannsynlig at slike møller knirker. Jo færre bevegelige deler på mølla, jo færre muligheter for knirk.
 

Trenger du nettbrett-holder?

Hvordan er muligheten for å sette fra seg et nettbrett eller mobiltelefon ved displayet? Og hvor mye av skjermen blir dekket? Dette er små ting som kan irritere litt ved bruk. At du for eksempel må flytte på nettbrettet hver gang du skal se tiden eller distansen. Du kan jo også sjekke om du har et USB-uttak på konsollen, slik at du kan lade telefon eller nettbrett underveis. Det er ofte veldig smart.
 

Vifte

Når det gjelder vifte på tredemølle, så spiller det liten rolle for meg personlig. Jeg har fortsatt tilgode å løpe på en mølle hvor den innebygde viften faktisk gir noe merkbar kjøling. Jeg må uansett ha eksterne vifter. Men hvis dette er viktig for deg, så sjekk om mølla du har sett deg ut har vifte.
 

Frakt, montering og service

Inkluderer prisen frakt eller montering, eller kanskje begge deler? Sjekk det ut. Veldig mange møller kommer så godt som ferdig montert nå for tiden, men det betyr også at pakken som kommer er svært tung. Hvis du får hjelp til monteringen, så test mølla før servicefolkene drar. På min første mølle ble løpebåndet montert skjevt, noe som irriterte meg så lenge jeg hadde mølla.

Sjekk også hva slags serviceavtale som følger med, hvis det i det hele tatt følger med noen. Undersøk også hvor ofte du bør smøre løpeflaten med olje, og hvordan det gjøres. Dette skal også stå i manualen.

kjop-av-tredemolle-02.jpg
Det er kjekt å vite hvor langt hjem til deg du vil få fraktet mølla. Denne kom ikke lenger enn ut av lastebilen. Dermed måtte jeg egenhendig boksere denne 110 kilos esken gjennom en 40 meter lang kjellergang, med nivåforskjeller opp og ned. (Foto: Tom-Arild Hansen)
 

Hva er du villig til å betale for tredemølla?

Pris og kvalitet står ofte, og helst, i godt forhold til hverandre. Men ikke alltid. Jeg testet en gang en tredemølle som var priset til cirka 40.000 kroner. Den var ganske god å løpe på, og var direkte kompatibel med Zwift - men der stoppet også de positive tingene. Den hadde ingen hurtigknapper. Den hadde ingen holder for nettbrett eller telefon. I tillegg så ristet den ganske mye ved bruk. Med andre ord helt uaktuell. En annen mølle jeg kjøpte en gang betalte jeg 6.000 kroner for, inkludert frakt. Den er god å løpe på, har mange og gode hurtigknapper og nettbrettholder. Den viser nok 0.2 til 0.3 km/t feil på hastighet, men det kan man ofte leve med til den prisen.
 

Konklusjonen er:

Gjør så god research du kan for å redusere sjansen for at du blir skuffet. Når du først har fått en stor og svært tung tredemølle i hus, så er det veldig kjedelig hvis den ikke leverer slik du har håpet og ønsket. Plukk deg ut noen aktuelle modeller, som har de funksjoner og finesser du vil ha, og se om du kan innhente noe informasjon fra nøytrale personer. Sjekk også om du kan få testet dem. Vær ytterst oppmerksom dersom du kjøper en mølle brukt. Da må du i hvert fall teste den der den står. Og husk at mye kan skje ved demontering, frakt og oppmontering av en allerede brukt mølle. 

Har du mulighet til å ha en tredemølle hjemme, så er det en sterk anbefaling! Det samme gjelder programmet Zwift. Det gjør løping på mølle mye morsommere. Og da kan du også delta på fellestreninger online på kondistreninga.no.